Αρχική πολιτική Σαλπάρουμε ξανά προς τη Γάζα

Σαλπάρουμε ξανά προς τη Γάζα

1,8 εκατομμύρια λόγοι για το ταξίδι της ελευθερίας

 

του Μάριου Διονέλλη

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα προσπάθεια του Στόλου της Ελευθερίας για να σπάσει ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ. Κεντρικό σύνθημα χιλιάδων ακτιβιστών από όλο τον κόσμο είναι πως η προσπάθεια για το σπάσιμο του 48χρονου αποκλεισμού είναι ηθικό καθήκον καθώς «υπάρχουν 1.800.000 χιλιάδες λόγοι για αυτή τη νέα αποστολή», όσοι είναι και οι αποκλεισμένοι κάτοικοι της Γάζας.

Στη νέα προσπάθεια συμμετέχουν τρία πλοία ενώ το πρώτο από αυτά, έχει ήδη ξεκινήσει από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και βρίσκεται στη Μεσόγειο. Πρόκειται για το σκάφος «Μαριάν», την αποστολή του οποίου οργάνωσαν από κοινού οι Πρωτοβουλίες Ένα καράβι για τη Γάζα της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Σημαντική είναι και η ελληνική συμμετοχή με τα μέλη του ελληνικού Καραβιού για τη Γάζα να διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και υποστήριξης του τρίτου Στολίσκου της Ελευθερίας, ενώ θέτουν και τη νέα κυβέρνηση προ των ευθυνών της ζητώντας να παράσχει κάθε σχετική βοήθεια και φυσικά να μην ακολουθήσει την πρακτική των συνεχών εμποδίων προς την αποστολή που έβαζαν οι προκάτοχοί της.

 

Μια τεράστια φυλακή, δίπλα μας

Σε σχετικές ανακοινώσεις της ελληνικής Πρωτοβουλίας τονίζεται πως ο στόχος είναι να τερματιστεί ο αποκλεισμός ενός λαού, που ζει στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του κόσμου, δίπλα μας, στη Μεσόγειο. «Παρά τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αποτελεί χρέος μας να μην ξεχνάμε τα προβλήματα της κατοχής και του πολέμου στην περιοχή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση προαναγγελίας μίας από τις πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης και συμπαράστασης που πραγματοποιούνται αυτές της μέρες. Στη συγκεκριμένη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη Δευτέρα θα μιλήσει ο Βαγγέλης Πισσίας ενώ θα ακολουθήσει προβολή με το ιστορικό των αποστολών του Στόλου της Ελευθερίας και μουσική βραδιά με τοπικά συγκροτήματα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα (Προπύλαια), στο Χαλάνδρι, στο Κουκάκι, στα Χανιά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι υπόλοιπες εθνικές αποστολές διοργανώνουν ενημερωτικές δράσεις σε όλο τον κόσμο ενώ σειρά εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για την Ισπανία και την Πορτογαλία τις επόμενες ημέρες.

Με βάση και την εμπειρία από προηγούμενες αποστολές ο στολίσκος μέσω των διεθνών χωρικών υδάτων θα επιχειρήσει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, στο οποίο το παγκόσμιο κίνημα δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα να ασκεί καθήκοντα επικυρίαρχου της Μεσογείου. Ορόσημο στο κίνημα Free Gaza αποτελεί ο Αύγουστος του 2008, όταν 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας, ενώ από τότε άλλες τέσσερις φορές, σκάφη του Free Gaza Movement πέτυχαν κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2008 οι ισραηλινές Αρχές αντιμετωπίζουν με πολεμικές επιχειρήσεις τους ακτιβιστές, με αποκορύφωμα τους 9 νεκρούς στο Mavi Marmara, μετά την ισραηλινή επίθεση τον Μάιο του 2010.

 

INFO

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης της αποστολής προς τη Γάζα: Εθνική Τράπεζα 116/772732-18 ή IBAN: GR 8101101160000011677273218 SWIFT (BIC) ETHNGRAA ή μέσω Paypal στο www.shiptogaza.gr

Σχόλια

Exit mobile version