Πιέζουν για επανέναρξη των συνομιλιών ενόψει γεώτρησης και προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

Του Μήτσου Γκάζη

 

Στη Νέα Υόρκη, για τριμερή συνάντηση, θα ταξιδέψουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, την Κυριακή 4 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρεζ.

Η συνάντηση που γίνεται στην σκιά του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, στη διάσκεψη της Γενεύης, πριν μερικούς μήνες, έχει σαν στόχο να καταγράψει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η κάθε πλευρά για να ξανακαθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων και να διευκρινίσει αν υπάρχουν τα περιθώρια για μια νέα διάσκεψη της Γενεύης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το σκοπό αυτό ο διαμεσολαβητής του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Άιντα, πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα σειρά συναντήσεων με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η πρόταση του κ. Αναστασιάδη είναι να συζητηθούν, κατά προτεραιότητα, τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, στα οποία και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά πρόοδος στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, με ευθύνη της Τουρκίας. Η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας επιμένει πως δεν έχει νόημα να πάμε σε μια διάσκεψη που θα καταλήξει σε ναυάγιο. Στην ίδια γραμμή και η Αθήνα, που δια στόματος του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, τόνισε πως μια λύση δεν μπορεί να περιέχει εγγυήτριες δυνάμεις και παρεμβατικά δικαιώματα. Απ’ την πλευρά τους Ακιντζί και Τσαβούσογλου, δηλώνουν έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς όμως να τίθενται όροι και προϋποθέσεις, και καλούν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Γιατί, όμως, τόση επιμονή να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες στο ανώτερο επίπεδο; Όπως όλα δείχνουν, όλοι οι παίχτες έχουν το βλέμμα στραμμένο στο καλοκαίρι και στην προαναγγελθείσα ένταση, που αναμένεται να ακολουθήσει την γεώτρηση για υδρογονάνθρακες, που θα πραγματοποιηθεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση-εκβιασμός του Άιντα, ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος τρόπος ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Για ακόμη μια φορά ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, αντί να καταδικάσει τις απειλές της Τουρκίας για ανοιχτή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αλλά και του διεθνούς δικαίου, χρησιμοποιεί αυτές τις δηλώσεις ως μέσο εκφοβισμού της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Τουρκία απ’ την πλευρά της, με την παρεμβατική της πολιτική, δημιουργεί τετελεσμένα και κερδίζει πόντους στην κατεύθυνση του τελικού της στόχου, που δεν είναι άλλος απ’ την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής και τη συνολική γεωπολιτική της αναβάθμιση.

Σ’ αυτές τις συνθήκες διεξάγεται και η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού έδωσε γη και ύδωρ, υποχωρώντας σχεδόν σε όλες τις Τουρκικες διεκδικήσεις στην αποτυχημένη διάσκεψη της Γενεύης, φτάνοντας μέχρι του σημείου να αποδεχτεί την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, όχι ως πρόεδρος της κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ως εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και ισότιμος συνομιλητής του κ.Ακιντζί, τώρα δείχνει να κάνει στροφή σε μια πιο σκληρή στάση. Μια στάση που, όπως δηλώνουν συνεργάτες του, έχει σαν αποτέλεσμα την επανασυσπείρωση ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού που δήλωναν δυσαρεστημένοι απ’ τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ που ακόμη αναζητά προεδρικό υποψήφιο, φαίνεται να είναι το μόνο κόμμα που συνεχίζει να επιμένει στην υποχωρητική γραμμή για «λύση πάση θυσία». Κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι για προεκλογικούς λόγους, κρατάει μια πιο αδιάλακτη στάση, βάζοντας εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. Ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του, κ. Στέφανου Στεφάνου, μοιάζει να υιοθετεί τις «ανησυχίες» του κ. Άιντα, δηλώνοντας ότι «ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό με πιθανή επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, θα περιπλέξει την κατάσταση, ιδιαίτερα στο επόμενο χρονικό διάστημα που προγραμματίζουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα για γεώτρηση στην περιοχή της δικής μας ΑΟΖ» και καλώντας το πρόεδρο να χειριστεί το θέμα με ευελιξία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε γραπτή του δήλωση καλεί τον κ. Αναστασιάδη να αξιοποιήσει τις συναντήσεις στην Ν. Υορκη, για να καταγγείλει την επιθετικότητα της Τουρκίας και να διεκδικήσει σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα αναδείξει το θέμα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και θα διεκδικήσει λύση στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. Τέλος. σε αντίστοιχο κλίμα και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου(ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι), που παρά τις συγκλίσεις τους στο Κυπριακό, αδυνατούν να καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το καταστροφικό δίδυμο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!