Το ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την Διατλαντική Συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμη δυνατότητες να μπλοκαριστεί

 

Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη του δημοψηφίσματος και των όσων ακολούθησαν μετά την ανατροπή του αποτελέσματός του και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα, στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» περνούσε σχετικά αθόρυβα η παραπέρα προώθηση της Συμφωνίας για το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ). Με τη βοήθεια των ΜΜΕ, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε όσο πιο… διακριτικά γινόταν στις 8 Ιουλίου υπέρ αυτής της εκτρωματικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ – μιας συμφωνίας που επιφυλάσσει κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες καταστροφές η έκταση των οποίων αποκρύπτεται έντεχνα από τους λαούς. Συνολικά ψήφισαν 709 από τους 750 ευρωβουλευτές, με αποτέλεσμα λίγο-πολύ αναμενόμενο, αφού οι «μεγάλες οικογένειες» του ευρωκοινοβουλίου (με προεξάρχοντες τους δεξιούς και τους σοσιαλδημοκράτες) είχαν δηλώσει την υποστήριξή τους στην ΤΤΙΡ: 436 υπέρ, 241 κατά και 32 αποχές…

 

Η καμπάνια ενάντια στην ΤΤΙΡ συνεχίζεται

Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ΤΤΙΡ συνεχίζει την καμπάνια ενάντια στη συμφωνία, και θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη δυνατότητα για να εμποδιστεί η επικύρωσή της. Μέχρι στιγμής 2,6 εκατομμύρια πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν υπογράψει υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων, σε μια καμπάνια που θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου*. Παρά τον εντυπωσιακό αριθμό των πολιτών που υπέγραψαν, η Κομισιόν αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως έγκυρη την Πρωτοβουλία εξαιτίας της «ανισόμετρης κατανομής των υπογραφών μεταξύ των κρατών μελών». Η Πρωτοβουλία έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον αυτής της απόφασης της Κομισιόν.

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών τονίζεται πάντως ότι, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, μπορεί να μπλοκαριστεί με πολλούς τρόπους, αρκεί να ισχύσει το αυτονόητο – ότι δηλαδή πρόκειται για «μικτή συμφωνία», η οποία χρειάζεται ξεχωριστή επικύρωση από κάθε κράτος μέλος. Κάτω από την πίεση των εκατομμυρίων υπογραφών, αλλά και των ίδιων των καταστατικών κειμένων της Ε.Ε., η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ αναγκάστηκε πρόσφατα να παραδεχτεί ότι «μάλλον πρόκειται για μικτή συμφωνία».

 

Διαδικασία επικύρωσης από τα κράτη μέλη

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι όλα τα εθνικά κοινοβούλια (με μοναδική εξαίρεση τη Μάλτα) θα πρέπει να εγκρίνουν την ΤΤΙΡ προκειμένου να ισχύσει. Εκεί, σε εθνικό επίπεδο, θα είναι δυσκολότερο απ’ ό,τι στο ευρωκοινοβούλιο να υπερψηφίσουν οι βουλευτές μια συμφωνία που ουσιαστικά καταργεί τα κοινωνικά δικαιώματα, εντείνει την περιβαλλοντική καταστροφή και (ίσως το χειρότερο) «εξισώνει» νομικά τα κυρίαρχα κράτη με τις πολυεθνικές εταιρίες! Αυτό ισχύει ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η κοινή γνώμη είναι πολύ πιο ενημερωμένη (και αρνητική) για την ΤΤΙΡ απ’ ό,τι στο νότο της Ευρώπης.

Ακόμη κι αν ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των εθνικών κοινοβουλίων, στα μισά κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι δυνατό να προκληθεί δημοψήφισμα – σε ορισμένα από αυτά ακόμη και αν διαφωνούν οι κυβερνήσεις τους με την προσφυγή στο λαό, αρκεί να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός υπογραφών από τους πολίτες (π.χ. στην Ολλανδία είναι αναγκαίες 300.000 υπογραφές – στόχος που θεωρείται ρεαλιστικός από τους πολέμιους της ΤΤΙΡ). Θα μπορούσε βέβαια να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία, αν π.χ. η ελληνική κυβέρνηση έθετε βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επιστημονική φαντασία…

 

Ε.Φ.

 

* Μπορείτε να υπογράψετε υπέρ της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην ΤΤΙΡ διαδικτυακά, στη διεύθυνση: stop-ttip.org/ypografi

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!