Με δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, η πρόσφατα δημιουργημένη «Πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο» δηλώνει ως στόχο της «να συνεισφέρουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των διαχρονικών αξιών του Πολυτεχνείου και του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία».

Σαν πρώτη κίνηση καταθέτει ένα κείμενο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί από 817 τότε φοιτητές σχολών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Ιωαννίνων, καθώς και μαθητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα που θα εμπλουτίζεται διαρκώς, και ήδη περιέχει χρονολόγιο, στοιχεία για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και άλλους αγωνιστές, καθώς και διάφορους ενημερωτικούς καταλόγους (50xroniapolytexneio.gr).

Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι η Πρωτοβουλία υποστηρίζει και συμμετέχει στα μουσικά δρώμενα που οργανώνονται από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών στην πορεία του Πολυτεχνείου για τα 50 χρόνια. Συγκεκριμένα στις 17 Νοέμβρη, πριν την έναρξη της πορείας και με το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολυτεχνείου μουσική εκδήλωση, ενώ στις 4 το απόγευμα, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, θα πραγματοποιηθεί και μια «συναυλία εν κινήσει» με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, που θα τα ερμηνεύσουν γνωστοί τραγουδιστές.

Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από το κείμενο που δημοσιοποίησε η Πρωτοβουλία (οι υπογραφές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της):

«Ο Νοέμβρης του 73 δεν ξεχνιέται. Είναι ο Νοέμβρης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας, ο Νοέμβρης της τιμής για την αντιφασιστική νεολαία, ο Νοέμβρης της ντροπής για τη χούντα. […] Τη νύχτα του Πολυτεχνείου, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, ήταν πολλοί/ές, που μας  έδωσαν καταφύγια. Δεν λησμονούμε και τους τιμάμε. Τιμάμε όλους/ες τους αγωνιστές και αγωνίστριες του αντιδικτατορικού αγώνα. Τιμάμε τους νεκρούς και τους τραυματισθέντες του Πολυτεχνείου και όλους τους νεκρούς της δικτατορίας. Τιμάμε τους γιατρούς που μας περιέθαλψαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τους δικηγόρους που  στήριξαν τον αγώνα μας. Τους καθηγητές/τριες της μέσης εκπαίδευσης και των ΑΕΙ, που στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών/τριών και των φοιτητών/τριών τους. Τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους των γραμμάτων που βρέθηκαν κοντά μας. Τους ραδιοερασιτέχνες, τους δημοσιογράφους, Έλληνες και ξένους, που μετέδωσαν τα γεγονότα της εξέγερσης σε όλο τον κόσμο. Τις επιτροπές συμπαράστασης σε άλλες χώρες. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς και τους αγνοούμενους/ες της κυπριακής τραγωδίας, που προκλήθηκαν από την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου της χούντας με το πραξικόπημα, τη συνενοχή της στην προδοσία, εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. […] Το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» επανανοηματοδοτείται σε αντιστοιχία με τις αγωνίες και τις ανάγκες του σήμερα σε  κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανθρώπινη υπόσταση. […] Η διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου αποτελεί παρακαταθήκη της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας και καλεί σε αναστοχασμό».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!