Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, εκφράζει μια άλλη πολιτική στο εθνικό θέμα, προτάσσοντας την απόρριψη του ρατσιστικού μοντέλου λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν υποστηρίζεται από κόμματα, αλλά δίπλα του βρίσκονται πολίτες και οργανωμένα κοινωνικά σύνολα. Συνεπώς έχει να αντιπαλέψει με το κομματικό σύστημα και τις διάφορες ελίτ γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης σημειώνει πως «η ΔΔΟ δεν είναι μια ταμπέλα. Εμπεριέχει και συνοψίζει πολλές από τις παραχωρήσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στο κυπριακό και οποίες αναιρούν πολλές από τις προϋποθέσεις λύσης που τίθενται πιο πάνω. Υπό το φως αυτών των δυσλειτουργικών και άδικων χαρακτηριστικών που συναποτελούν τη ΔΔΟ η πλευρά μας αλλά και κάθε νουνεχής πολίτης της μελλοντικής κυπριακής πολιτείας Τούρκος, Μαρωνίτης, Λατίνος, Αρμένιος ή Έλληνας δεν έχει άλλη επιλογή παρά την απόρριψή της. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο σχέδιο Ανάν, χειρότερο και από το προηγούμενο, και το κόστος απόρριψης του θα είναι πολλαπλάσιο…» Ο Γ. Κολοκασίδης θεωρεί πως η συντριπτική απόρριψη του σχεδίου Ανάν, στο δημοψήφισμα του 2004, συνιστά και απόρριψη της ΔΔΟ. Υποστηρίζει παράλληλα πως οι συζητήσεις που ακολούθησαν στο Κυπριακό επί Χριστόφια και Αναστασιάδη, στηρίζονταν στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν.

Παράλληλα, θεωρεί ως αναγκαιότητα την προστασία και υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δέχεται επιθέσεις και υπονομεύσεις. Σημειώνει πως το κράτος άντεξε την τουρκική αμφισβήτηση μετά από τα δικοινοτικά επεισόδια του 1963 όταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 186 (1964) επιβεβαίωσε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άντεξε επίσης τα δραματικά γεγονότα της εισβολής του 1974 όταν καταλήφθηκε και παραμένει υπό κατάληψη πέραν του ενός τρίτου του εδάφους της. Αντέχει και σήμερα, που η Τουρκία την αποκαλεί «εκλιπούσα».

Τι προτείνει

Ο Γιώργος Κολοκασίδης έχει προτάσεις, που περιγράφουν το πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας στο Κυπριακό. Προτάσσει την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το νησί και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων.

Ταυτόχρονα και ως ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί την κυρίαρχη διαχείριση των υποθέσεων της χωρίς οποιουσδήποτε εγγυητές ή δικαιώματα επέμβασης. Προτείνει πως πέραν της αποκατάστασης της νομιμότητας, πρέπει να υπάρξουν και κάποιες τροποποιήσεις του κυπριακού συντάγματος ώστε να αμβλυνθούν κάποια φυλετικά στοιχεία από το κυπριακό σύνταγμα τα οποία εμποδίζουν την ομαλή κρατική λειτουργία και δημιουργούν φυλετική αντιπαράθεση. «Σε περίπτωση που οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας κρίνουν ότι πρέπει να περιληφθούν κάποια στοιχεία τοπικής αυτοδιοίκησης αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα του κράτους», σημειώνει.

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!