Το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝ θα γίνει χωρίς αναβολή, παρ’ όλο που ζητήθηκε περισσότερος χρόνος -κυρίως από το Αριστερό Ρεύμα- για την επεξεργασία των θέσεων που υποβλήθηκαν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ), το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ήταν η δεύτερη φορά, μετά την απόφαση για πραγματοποίηση του Συνεδρίου που η άποψη του πλειοψηφικού, μέχρι σήμερα, ρεύματος δεν βρήκε γόνιμο έδαφος.
Η τροπή αυτή, ενδεχομένως, προμηνύει σημαντικές αναδιατάξεις στους συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στα ανώτατα όργανα του ΣΥΝ. Πάντως, παρ’ όλο που οι απόψεις πολλές φορές προσωποποιούνται, τα τρία κείμενα, της Επιτροπής Θέσεων που είχε οριστεί με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, των Π. Λαφαζάνη. Α. Καλύβη, Δ. Στρατούλη και Γ. Τόλιου, και των Κ. Κάρη και Δ. Χατζησωκράτη, παρουσιάζουν διαφορές που θα δυσκολέψουν την εξεύρεση μιας κοινής πλατφόρμας, η οποία θα συσπείρωνε τις κατακερματισμένες δυνάμεις του ΣΥΝ, θα ξεκαθάριζε τις σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται από την αποδοχή ώς την απόρριψη, θα επανακαθόριζε με μεγαλύτερη σύμπνοια τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του κόμματος και θα έδινε ώθηση στην κινηματική πλευρά εν μέσω της κρίσης που γονατίζει το λαό.
Πολλά μέλη της ΚΠΕ αναφέρθηκαν στα καθήκοντα που βάζει η σημερινή κατάσταση, έδωσαν έμφαση στην εσωτερική «ασυνεννοησία» που οδηγεί το κόμμα σε αυτογκόλ (όπως η σύγκρουση για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου) και επισήμαναν την πιεστική ανάγκη για ανανέωση του στελεχικού δυναμικού κ.λπ. Στις τοποθετήσεις, για άλλη μια φορά, οι αρνητικές αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ, βασικά από την πλευρά της Ανανεωτικής τάσης, ήταν έντονες. Συνολικά, η ατμόσφαιρα ήταν μάλλον μουδιασμένη και αρκετοί ομιλητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους μπροστά σε περιορισμένο αριθμό μελών της ΚΠΕ.
Στις Θέσεις της ΚΠΕ, γίνεται η εκτίμηση ότι «το κόμμα περνά μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, που ξεκίνησε ήδη πριν από τις Ευρωεκλογές» και αναφέρονται πολλοί λόγοι. Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνονται 10 θέσεις για την έξοδο από την κρίση. Ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ως βάση η Πολιτική Απόφαση του 5ου Συνεδρίου και δηλώνεται η επιμονή στην παραπέρα ανάπτυξη «ενός ζωντανού συμμαχικού πολιτικού οργανισμού».
Το Προσχέδιο των «4» επισημαίνει ότι «η ουσιαστική εγκατάλειψη των εργαλείων του δημιουργικού μαρξισμού δυσχεραίνει αφάνταστα την κριτική θεωρητική και πολιτική σκέψη, ανάλυση και προετοιμασία της Αριστεράς για να βλέπει τις κυοφορούμενες εξελίξεις και πολύ περισσότερο την ετοιμότητα να τις αντιμετωπίσει». Διατυπώνεται η υποστήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι στη μετατροπή του σε κόμμα και αποδίδονται ευθύνες σε «πρώην ηγετικά στελέχη του κόμματος» για «άγονο και επιθετικό ανταγωνισμό με τον ΣΥΝ».
Τέλος, στο κείμενο των «2», επισημαίνεται ότι ο ΣΥΝ περνάει «κρίση ταυτότητας» και αποδιαρθρώνεται από τη συγκατοίκηση «με αριστερίστικες απόψεις και δυνάμεις» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σχήμα πολιτικής συνεργασίας, έχει κλείσει τον κύκλο του».
Άραγε, η άνοιξη θα είναι πλούσια σε καρπούς ή θα βγάλει μόνο «νέους συσχετισμούς δυνάμεων», όπως προβλέψανε από το βήμα μερικά στελέχη του ΣΥΝ;
Στ.Ελλ.