Αρχική πολιτική αριστερά Προσδοκίες και επιφυλάξεις για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Προσδοκίες και επιφυλάξεις για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Τι εκτιμούν στελέχη των συνιστωσών για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ρεπορτάζ: Γιώργος Κρατημένος.

 

Με διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις για το χαρακτήρα, το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αρχίζουν σήμερα οι διήμερες εργασίες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 17/7, με την πολιτική απόφαση και τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.
Ο Δρόμος ζήτησε από στελέχη συνιστωσών του συμμαχικού σχήματος να διατυπώσουν τις προσδοκίες και τις επιφυλάξεις που έχουν για τη συνάντηση του διημέρου.

«Να αποσαφηνιστούν πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα»
Για τον Γιάννη Μπανιά από την ΑΚΟΑ «το μείζον στην πανελλαδική συνδιάσκεψη είναι να γίνουν ένα-δύο βήματα, ώστε να δοθεί το σήμα στην κοινωνία και την Αριστερά ότι παίρνουμε τα μηνύματα των καιρών και λαμβάνουμε μέτρα για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν πολιτικά ζητήματα και να υπάρξουν ρυθμίσεις στα οργανωτικά», σημειώνει ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας, «ώστε να αποκτήσει φωνή ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, να εκλεγεί πανελλαδικό συντονιστικό με αποφασιστικές αρμοδιότητες και να σταματήσει η πολυγλωσσία. Εφόσον τηρηθούν οι αποφάσεις, θα αποτελέσουν αποφασιστικά βήματα σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο στο νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά ο Γ. Μπανιάς.
Σχετικά με τη διαδικασία που προηγήθηκε της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης σημείωσε ότι «δεδομένων των συνθηκών υπήρξε ανταπόκριση του κόσμου, στις περίπου 100 τοπικές συνελεύσεις που έγιναν πανελλαδικά, όπου έγινε γόνιμος διάλογος για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις».

«Να μην επικεντρωθούμε σε δευτερεύοντα»
Διαφορετική άποψη έχει ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, ο οποίος χαρακτήρισε περιοριστικό το χρόνο πριν από τη Συνδιάσκεψη «για μια βαθιά και ουσιαστική συζήτηση. «Στη συνδιάσκεψη θα πρέπει να αποφύγουμε να επικεντρωθούμε σε δευτερεύοντα ζητήματα οργανωτικού τύπου και να επικεντρωθούμε στα βαθιά πολιτικά προβλήματα». Και συνεχίζει: «Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα δράσης, να πάρουμε πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα στην κοινωνία». Ωστόσο, για το στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, η «συνάντηση του Σαββατοκύριακου», όπως τη χαρακτηρίζει, έχει ενδιαφέρον από την άποψη των πολιτικών γεγονότων και των πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρει η Αριστερά. «Απέναντι στα μέτρα που παίρνονται με βάση το χρέος από την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ η Αριστερά πρέπει να αντιτάξει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα με σοσιαλιστική προοπτική έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ιδιαίτερα με το μηχανισμό του ευρώ».
Οι αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα και το κίνημα των πλατειών πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του διημέρου για τον κ. Λεουτσάκο, «ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει συλλογική αποτίμηση της κατάστασης, να εξάγει συμπεράσματα, να εμβαθύνει τον πολιτικό του λόγο και να διατυπώσει ένα προγραμματικό πλαίσιο με συνοχή και αντιστοιχία με αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία για μια προοδευτική διέξοδο».

«Επιφυλάξεις αν αυτό το σώμα είναι Πανελλαδική Συνδιάσκεψη»
Επιφυλάξεις για το χαρακτήρα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης διατυπώνει και ο Νίκος Γαλάνης από την ΚΟΕ. «Πρέπει να γίνει μια συζήτηση που να δίνει απαντήσεις στα εξής ζητήματα:
• Πώς αντιδρούμε στην αναπόφευκτη χρεοκοπία.
• Αν υπάρχει ένα σχέδιο ενός αριστερού ριζοσπαστικού μετώπου, πώς υλοποιείται, σε ποιο πλαίσιο και πώς απαντά στα προβλήματα.
• Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεπεράσει ορισμένα δόγματα και ιδεοληψίες και να ανοίξει το θέμα του ευρώ και της κρίσης στην Ευρωζώνη.
•Αν υπάρχει δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε επίπεδο εκλογών, αλλά αν έχει τη δυνατότητα να συγκινήσει, όχι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς αλλά και έναν κόσμο που κατακρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πολιτικό σύστημα. Να ενσωματώσουμε, δηλαδή, στοιχεία και αιτήματα που έθεσαν οι πλατείες. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει γέφυρες με αυτόν τον κόσμο που έθεσε σε αμφισβήτηση το πολιτικό σύστημα και έβαλε μέσα στο κάδρο και την Αριστερά;», αναρωτιέται ο Ν. Γαλάνης.
«Εμείς θεωρούμε το διήμερο σαν μια συνάντηση με σκοπό την προετοιμασία μιας πραγματικής συνδιάσκεψης που να βοηθά αυτή τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει με έμφαση το στέλεχος της ΚΟΕ για να συμπεράνει ότι «με βάση τις πολιτικές εξελίξεις, την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, την ανάπτυξη του κινήματος των πλατειών για το οποίο δεν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις αν αυτό το σώμα είναι Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και αν αυτό μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Να γίνει βήμα συσπείρωσης και ενιαίας στάσης»
«Η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται σε μια περίοδο που η κρίση δημόσιου Χρέους της χώρας μας ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας και μετατρέπεται πλέον χειροπιαστά σε κρίση χρέους ολόκληρης της Ευρωζώνης, απειλώντας έντονα και χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία», σημειώνει ο Γιάννης Θεωνάς από την ΚΕΔΑ. Τρεις είναι οι κυριότερες προκλήσεις της Συνδιάσκεψης για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:
• Να αποτελέσει η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη βήμα ουσιαστικής συσπείρωσης και εξασφάλισης ενιαίας στάσης όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και διεύρυνσης της επιρροής του, σε βαθμό που θα αφήνει πίσω τις τραυματικές εμπειρίες που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.
• Να συμβάλει, με τις αποφάσεις της, στην ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τη συγκρότηση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας με πυρήνα την Αριστερά, με άμεσο πολιτικό στόχο έναν ανυποχώρητο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
• Να διατυπώσει ένα πολιτικό πλαίσιο με τα ζητήματα της συγκυρίας, που θα βάζει φρένο σε μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, θα προωθεί την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή ή διατήρηση στο Δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, όλων των δημοσίων οργανισμών ή επιχειρήσεων που συνδέονται με τις βασικές υπηρεσίες και υποδομές της χώρας. Να απαντήσει στην κρίση Χρέους με αθέτηση πληρωμής στους διεθνείς δανειστές και αναδιαπραγμάτευση με στόχο τη διαγραφή τού μέγιστου μέρους του.

«Όχι σε τακτικές υποταγής σε ομάδες ή παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας»
«Θα ήμασταν ευτυχείς αν το διήμερο δημιουργούσε τις βάσεις για μια ουσιαστική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα τον μετέτρεπε σε χρήσιμο όπλο στα χέρια του κόσμου της εργασίας που αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους. Αυτό εξαρτάται από την πολιτική γραμμή που θα επιλέξει να ενισχύσει η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη», υπογραμμίζει ο Αντώνης Νταβανέλλος από τη ΔΕΑ. Για τη συγκεκριμένη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ τρία είναι τα κεντρικά σημεία:
• Απολογισμός του κινήματος και προσοχή στη συνένωση των πλατειών με το εργατικό κίνημα.
• Έμφαση στη γραμμή να πέσει η κυβέρνηση, να ανατραπεί το Μνημόνιο και οι συμφωνίες με τους δανειστές.
• Προϋπόθεση για να είμαστε πολιτικά αποτελεσματικοί σήμερα είναι οι θέσεις: καμία θυσία για το Χρέος, καμία θυσία και καμία πειθαρχία στο ευρώ».
Στο τελευταίο σημείο ο Α. Νταβανέλλος αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι «εμφανίζονται υποχωρήσεις και παλινωδίες από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΝ, οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν από την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη», ενώ σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες του συμμαχικού σχήματος τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιμείνει στη διεκδίκηση της συμπαράταξης της Αριστεράς και όχι στην επανάληψη των λαθεμένων τακτικών υποταγής σε ομάδες ή παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας».

Σχόλια

Exit mobile version