Αρχική διεθνή Προς το συμφέρον ποιου;

Προς το συμφέρον ποιου;

Η Ευρώπη εξακολουθεί να σέρνεται πίσω από μια αλληλοσπαρασσόμενη βορειοαμερικανική ελίτ

Στις αρχές του 2023, ένας στους τέσσερις Γερμανούς δήλωνε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας. Τον Αύγουστο, σε αυτή τη δήλωση δεν επέμενε ούτε ένας στους δέκα, και διαρκώς αυξάνεται το ποσοστό των Γερμανών που συντάσσονται με όσους ζητούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Όμως η γερμανική τρικομματική συγκυβέρνηση ποσώς ενδιαφέρεται: η πρώην πασιφίστρια και νυν πολεμοχαρής υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έχει κάνει ψωμοτύρι το δρομολόγιο Βερολίνο-Κίεβο, και ο κατά τα άλλα σπαγγοραμμένος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (ηγέτης του «φιλελεύθερου» FDP) δηλώνει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί διότι «είναι προς το συμφέρον μας».

Ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει στείλει στο Κίεβο βοήθεια ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το Βερολίνο στο βάθρο του δεύτερου μεγαλύτερου χορηγού όπλων στην Ουκρανία (μόνο οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περισσότερα για τον ίδιο… ευγενή σκοπό). Κυρίως, όμως, έχει γκρεμίσει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις περί άσκησης μιας σχετικά αυτόνομης από την Ουάσιγκτον πολιτικής, συμπαρασύροντας και τα λοιπά κράτη μέλη της Ε.Ε. σε έναν εκούσιο ευνουχισμό προς όφελος των υπερατλαντικών «συμμάχων». Πάντως ο Ζελένσκι παραμένει ανικανοποίητος, αφού ακόμη δεν έχει παραλάβει από τη Γερμανία όλα όσα έχει ζητήσει, περιλαμβανομένων των υπερσύγχρονων πυραύλων Taurus (που κοστίζουν 1 εκατομμύριο ευρώ έκαστος!)…

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υποδαυλίζουν

Το όποιο κενό σπεύδει να καλύψει η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Μπάιντεν να δηλώνει ότι σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία τις απαγορευμένες από διεθνείς συνθήκες βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, και μαζί τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα φέρουν πυρομαχικά διασποράς (κι αυτά απαγορευμένα είναι, αλλά… δεν πειράζει). Η δήλωση αυτή προκάλεσε νέες απειλές από το Κρεμλίνο, που προειδοποιεί ότι θα απαντήσει «ανάλογα» – αυξάνοντας έτσι τον φόβο των περισσότερων Ευρωπαίων, ότι η Γηραιά Ήπειρος κινδυνεύει να καταστεί πεδίο δοκιμής των ανοχών των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων. Γεγονός που με τη σειρά του υπογραμμίζει το ρίσκο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος για χάρη της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ (υπό την μπαγκέτα των ΗΠΑ) τοποθετεί ακόμη περισσότερους στρατιώτες και οπλικά συστήματα στην πόρτα της Ρωσίας, και ετοιμάζει μια τεράστιας έκτασης στρατιωτική άσκηση – στην οποία θα πάρουν μέρος πάνω από 40.000 στρατιώτες, 700 μαχητικά αεροσκάφη και 50 πολεμικά πλοία! Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνει την πρόσφατη εκτίμηση του ίδιου του Στόλτενμπεργκ, ότι η Ρωσία «παρακινήθηκε» να εισβάλει στην Ουκρανία φοβούμενη τον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ. Είπε συγκεκριμένα: «Ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε, το φθινόπωρο του 2021, ένα σχέδιο συνθήκης στην οποία το ΝΑΤΟ υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει άλλη διεύρυνσή του. Φυσικά δεν το υπογράψαμε. Έτσι πήγε στον πόλεμο για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ, περισσότερο ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορά του»! Πρόκειται για κυνική παραδοχή που όμως «εξαφανίστηκε» από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων**.

Αγεφύρωτο χάσμα

Έτσι αποκτούν ευρύτερη σημασία οι εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, που ταλανίζονται από την όξυνση της ενδόρρηξης εντός της βορειοαμερικανικής ελίτ. Διότι μια ενδεχόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2024 μπορεί μεταξύ άλλων να ανακόψει τους ρυθμούς υποδαύλισης της ουκρανικής σύρραξης από την Ουάσιγκτον. Ο εν λόγω ιδιόμορφος βορειοαμερικανικός εμφύλιος παίρνει ποικίλες μορφές, αν και προσώρας φαίνεται να κυριαρχεί η χρησιμοποίηση του όπλου των δικαστηρίων. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποκλείσουν τον Τραμπ από την κούρσα σέρνοντάς τον στα δικαστήρια για κάθε πιθανό και απίθανο αδίκημα, εξετάζοντας και τη δυνατότητα να του απαγορευθεί εντελώς το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Όμως και οι Ρεπουμπλικανοί απαντούν πλέον με το ίδιο νόμισμα: πέρα από την ανανεωμένη δίωξη κατά του επιεικώς προβληματικού γιου του Μπάιντεν, τώρα ξεκίνησε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ερευνητική διαδικασία για την πιθανότητα παραπομπής του ίδιου του Αμερικανού προέδρου με κατηγορίες για διαφθορά! Το χάσμα φαίνεται αγεφύρωτο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βέβαια, έχοντας ευθυγραμμιστεί πίσω από την αστερόεσσα στη μεγάλη πλειοψηφία τους, παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και συνεχίζουν την αυτοκτονική συμμετοχή σε έναν πόλεμο όπου –άσχετα από την κατάληξή του– ο μεγάλος ηττημένος είναι ήδη όχι η Ρωσία ή οι ΗΠΑ, αλλά η αποσαθρωμένη Ευρώπη…

* Μηνιαία έρευνα DeutschlandTrend
** Βλ. www.other-news.info, 11/9/2023.

Σχόλια

Exit mobile version