Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν, σύρθηκαν τους τελευταίους μήνες ως τις εισόδους της Ευρώπης, αναζητώντας καταφύγιο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, μακριά από την κόλαση και τα ερείπια που… επικράτησαν στον χάρτη και στη θέση των πατρίδων τους. Βρέθηκαν, ωστόσο, μπροστά σε μια Ευρώπη-φρούριο, με υψωμένους φράχτες και σκληρούς θαλάσσιους «προσφυγοθραύστες».

Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. ευθύνεται πρωτίστως για την όξυνση της κρίσης στη Συρία, μαζί με τις χώρες που υπέγραψαν το 2011 το εμπάργκο και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των Συρίων, ως «δόκιμο» μηχανισμό καταστροφής των οικονομιών, πίεσης και εξυπηρέτησης των δικών τους ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, και παρά το γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, που ήταν οι κύριοι φυσικοί αποδέκτες των μεταναστευτικών κυμάτων, δεν ασκούσαν τη μεταναστευτική πολιτική φασίστες, ακροδεξιοί και μισάνθρωποι. Μόλις την περασμένη Τετάρτη καταγράφηκε άλλη μια μαύρη ημέρα στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Σικελίας, με 51 πτώματα μεταναστών που ανακαλύφθηκαν στο αμπάρι του ενός μικρού πλεούμενου. Όλα τα θύματα υπέστησαν ασφυξία από τα καυσαέρια της μηχανής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος της Ιταλίας. Λίγο αργότερα, κοντά στο νησί Λαμπεντούζα, οι λιμενικές αρχές βρήκαν σε ένα φουσκωτό και τις σορούς τριών γυναικών… Το ταξίδι προς την ελευθερία κατέληξε σε τραγωδία και για ακόμη 50 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν την Πέμπτη νεκροί από ασφυξία σε ένα σταθμευμένο φορτηγό στην ανατολική Αυστρία.

Γεννάται το εύλογο ερώτημα τι έχει απομείνει όρθιο από τον περιβόητο Δυτικό Πολιτισμό, από τα υπολείμματα έστω των σοσιαλιστικών και ανθρωπιστικών ζυμώσεων του περασμένου αιώνα, που να μην έχει συντριβεί κάτω από την μπότα του επελαύνοντος νεοκανιβαλισμού της Μέρκελ και των «αγορών»!

Ανυπαρξία σχεδίου!

Ζητούμενο ήταν από την αρχή η συνεπής με το γράμμα του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ υποδοχή και περίθαλψη των αναξιοπαθούντων και των αιτούντων άσυλο, όπως και η δημιουργία ενός οργανωμένου «πλέγματος διαδρόμων», ώστε να μπορούν με ασφάλεια να φτάνουν στην ευρωπαϊκή χώρα προορισμού τους, αλλά η Ευρώπη φαίνεται είχε σοβαρότερα θέματα να διαχειριστεί (και να τα κάνει επίσης θάλασσα) τους τελευταίους μήνες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε πριν από λίγες μέρες τις εκκλήσεις να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, λέγοντας πως «τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα και να τα εφαρμόσουν στην επικράτειά τους». Αρκέστηκε μόνο στο να επαναλάβει υποκριτικά την κριτική που ασκεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι «δεν δέχονται μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν με σκάφη τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο». Για να καταλήξει, όμως, στο αντιφατικό, ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταρτίσει έναν ενιαίο κατάλογο ‘‘ασφαλών χωρών’’ προς τις οποίες θα μπορούν να… επιστρέφονται οι μετανάστες», κατ’ εφαρμογήν της συνθήκης του «Δουβλίνου ΙΙ».

Την ίδια μέρα η Γερμανία ανακοίνωσε την αναστολή της συνθήκης του «Δουβλίνου ΙΙ» και σταμάτησε να στέλνει τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία, χωρίς να το δηλώνει επίσημα, είχε ανοίξει εδώ και ενάμιση μήνα τα σύνορά της για τους πρόσφυγες. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, «η Ιταλία, γνωρίζοντας το γεγονός αυτό -χωρίς να το δηλώνει επίσημα- έστελνε καθημερινά με τρένα έως και χίλια άτομα προς τη Γερμανία μέσω Αυστρίας, η οποία με τη σειρά της, επίσης χωρίς να το δηλώνει επίσημα, δεν έκανε ελέγχους στα τρένα και άφηνε να περάσουν. Το ίδιο άλλωστε έκανε και με όσους πρόσφυγες έρχονταν από την Ουγγαρία. Όλες οι μετακινήσεις γίνονταν από οργανώσεις υποστήριξης προσφύγων, όπως η διεθνής οργάνωση Volontarius, με σιωπηλή συμφωνία/έγκριση των κυβερνήσεων. Μόνον σ’ εμάς συνεχιζόταν η ίδια πολιτική».

Από τον Ιανουάριο η Γερμανία έχει εγγράψει στους σχετικούς καταλόγους 44.417 αιτήσεις, και εκκρεμούν άλλες 800.000, αριθμός που κατατάσσει τη Γερμανία στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες επιθυμούν να καταφύγουν οι πρόσφυγες. Ο κόσμος δηλαδή το είχε τούμπανο και η δική μας κυβέρνηση επί εβδομάδες κρατούσε στην κατάψυξη τις «ανθρωπιστικές της προτεραιότητες» και φύλαγε τις «μονομερείς της ενέργειες» ως καρύκευμα για τη νέα προεκλογική της μαγειρική.

Πνεύμα αλληλεγγύης

Μόνο το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς έκαναν στα ελληνικά νησιά τη διαφορά τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στις τρομακτικές ελλείψεις των υποδομών, στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Αλλά και η Ακαδημία Αθηνών βγήκε επιτέλους από τον «αθάνατο» λήθαργό της και απηύθυνε διά του προέδρου της, Δημήτρη Νανόπουλου, έκκληση προς τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να αναλάβουν πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανεμπόδιστη προώθηση των προσφύγων σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., να εξουδετερώσουν τα κυκλώματα εμπορίας και παράνομου πλουτισμού του ανθρώπινου πόνου και να εκπονήσουν επιχειρησιακό σχέδιο για εγκατάσταση υποδομών, αξιοπρεπή υποδοχή και προσωρινή στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, σε περιοχές πρώτης υποδοχής τους.

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!