Αρχική πολιτική Προεόρτια της νέας φάσης η δολιοφθορά των αγωγών

Προεόρτια της νέας φάσης η δολιοφθορά των αγωγών

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνέδεαν τη Ρωσία με τη Β.Α. Γερμανία έχουν υποστεί τέτοια πλήγματα που ουσιαστικά καθίσταται αδύνατη η επισκευή τους. Όλες οι πλευρές αποδέχονται, επίσημα ή εμμέσως, ότι η ζημιά είναι προϊόν δολιοφθοράς.

Το γεγονός ότι οι δύο αγωγοί ήταν πρακτικά ανενεργοί και δεν υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου δεν καθιστά την δολιοφθορά πράξη μικρής σημασίας. Καθώς ένα μέρος του Nord Stream 1 αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της Γερμανίας και το σαμποτάζ έγινε στα χωρικά ύδατα της Δανίας η σκόπιμη καταστροφή του αποτελεί στην ουσία πολεμική πράξη σε βάρος δύο χωρών του ΝΑΤΟ.

Με αυτό το δεδομένο το ερώτημα για το ποιος κρύβεται πίσω από το γεγονός είναι σημαντικό. Παρά τις σιωπές που τηρούν όλες οι πλευρές οι αλληλοκατηγορίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η Ουκρανία, όπως ήταν αναμενόμενο κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ως υπεύθυνη. Παρόλα αυτά παραμένει παράλογο η Ρωσία να κατέστρεψε από μόνη της ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, τα κόστος κατασκευής υπερβαίνει τα 15 δισ. δολάρια, που αποτελούσε ταυτόχρονα ένα ισχυρό γεωπολιτικό όπλο. Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι αν η Ευρώπη θέλει να λύσει το ζήτημα του υψηλού κόστους του φυσικού αερίου δεν έχει παρά να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και αυτομάτως θα ανοίξει τον αγωγό Nord Steam 2. Αν η Ρωσία ήθελε να εκβιάσει την Ευρώπη δεν είχε παρά να κρατά την στρόφιγγα κλειστή όπως έκανε μέχρι τώρα.

Έτσι η ματιά, όχι άδικα, στρέφεται προς την μεριά των ΗΠΑ και της Βρετανίας μοναδικών ωφελημένων από το γεγονός καθώς ενδυναμώνουν αποφασιστικά τη επιλογή για κλιμάκωση του πολέμου και στερούν μόνιμα, παραμονές ενός δύσκολου χειμώνα, κάθε δυνατότητα στην Ε.Ε. να υπαναχωρήσει και να αναζητήσει ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή πολλά ειδησεογραφικά μέσα έχουν θυμίσει μια συνέντευξη Τύπου του Μπάϊντεν που δήλωνε «Εάν η Ρωσία εισβάλει… τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα το τερματίσουμε» διευκρινίζοντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι: «Σας υπόσχομαι ότι θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».

Όσο και αν μοιάζει απίθανο να μάθουμε το ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ οι μακροχρόνιες συνέπειες της δολιοφθοράς είναι ήδη ορατές. Η επίθεση αυτή σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας φάσης του πολέμου δυτικής συμμαχίας-Ρωσίας και μας εισάγει σταδιακά στη γενίκευση της σύγκρουσης.

Σ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version