Διαφωνίες και ενστάσεις στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Ποιους τομείς ευθύνης ανέλαβε κάθε μέλος της νέας Π.Γ.

 

Συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Θέματα της συνεδρίασης, η αποτίμηση των εκλογών, οι πολιτικές εξελίξεις και ο ρόλος του κόμματος στις νέες συνθήκες αλλά και η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου γραμματέα της Κ.Ε.

Η διαδικασία άνοιξε με την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι μετά τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσµικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά», συμπληρώνοντας: «Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Και τυπικά, αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια». Υπερασπιζόμενος τη νέα συμφωνία, επισήμανε: «Πήγαμε στη διαπραγμάτευση με ναρκοθετημένο κάθε βήμα. Οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά επένδυσαν στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης και με κύριο εκβιαστικό χαρτί αυτό της ρευστότητας, ήθελαν να τη στήσουν στην κυβέρνηση με κάθε τρόπο». Ενάντια σε αυτές τις πιέσεις ο πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως την «πρώτη δύσκολη μάχη σε ένα μακρύ και δύσκολο πόλεμο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρώτα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Τέλος, επέμεινε στο ρόλο του κόμματος στις νέες συνθήκες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πιο μαζικός, πιο πειθαρχημένος, πιο αποτελεσματικός, πιο νεανικός, πιο αντάρτης από ό,τι μέχρι σήμερα».

 

Ενστάσεις

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων, υπήρξαν αρκετές διαφωνίες και ενστάσεις σχετικά με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε και διεξάχθηκε η διαπραγμάτευση. Εκφράστηκε η άποψη ότι με τη συμφωνία αυτή δεν έχουμε επί της ουσίας ξεμπερδέψει με την επιτήρηση και το μνημονιακό καθεστώς, καθώς πρόκειται για επώδυνη συμφωνία από την οποία πρέπει να υπάρξει απεμπλοκή. Τέλος, τέθηκε από αρκετούς η ανάγκη αυτή η συμφωνία να μην παρουσιάζεται σαν νίκη αλλά να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις πιέσεις που ασκήθηκαν αλλά και για τη φύση της συμφωνίας.

Αρκετή συζήτηση έγινε και γύρω από το ρόλο του κόμματος το οποίο εμφανίζεται «ακυρωμένο» στο μετεκλογικό τοπίο. Τα «ευχολόγια» για μη κρατικοποίηση του κόμματος φάνηκε ότι δεν επαρκούν, αφού ήταν κατά γενική ομολογία παραδεκτό ότι η κατάσταση στο κόμμα είναι δύσκολη. Αρκετά έντονη ήταν η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να έχει λόγο το κόμμα για τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις της κυβέρνησης (π.χ. ΠτΔ, συμφωνία κ.λπ.). Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επισημαίνουν ότι η όλη διαδικασία εκλογής νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου γραμματέα της Κ.Ε. δεν ανταποκρίθηκε σε ένα πνεύμα αλλαγής νοοτροπίας στην αντιμετώπιση του κόμματος.

 

Οι ψηφοφορίες

Στις ψηφοφορίες, κατατέθηκαν δύο κείμενα προς ψήφιση. Το ένα ήταν αυτό που προτάθηκε από την πλειοψηφία και αποτέλεσε την τελική απόφαση της Κ.Ε., ενώ το δεύτερο προτάθηκε από τα μέλη της Κ.Ε. Μανώλη Μούστο, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Νίκο Ταυρή και Ερρίκο Φινάλη. Το κείμενο εναλλακτικής απόφασης το οποίο και μειοψήφησε στην ψηφοφορία έθετε την ανάγκη μίας σαφούς διαφοροποίησης από τη συμφωνία, τονίζοντας: «Η συνθήκη για την παράταση της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και του Εurogroup αντικειμενικά συνιστά παράταση των μνημονιακών δεσμεύσεων και του καθεστώτος επιτροπείας και ελέγχου της χώρας. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποτιμάται σαν αρνητική εξέλιξη», ενώ πιο κάτω αναφέρει: «Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας οφείλει αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε πλήρη αποδόμηση της συμφωνίας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στη νομοθέτηση όλων των φιλολαϊκών προεκλογικών μας δεσμεύσεων, χωρίς να υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος σύμφωνα με τα μνημονιακά κριτήρια». Στη συνέχεια κατατέθηκε Τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία επίσης καταψηφίστηκε (68 υπέρ, 92 κατά) η οποία εξέφραζε διαφωνία με τη συμφωνία και τη λίστα μέτρων, καλώντας σε τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Το τελικό κείμενο απόφασης κινείται γενικά στις κατευθύνσεις της εισήγησης. Η πολιτική απόφαση αναφέρει: «Πετύχαμε το τέλος του Μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά. Οι απαιτήσεις του mail Χαρδούβελη βγήκαν από το τραπέζι. Πετύχαμε το τέλος της τρόικας», ενώ εκτιμά ότι θα διαψευστούν όσοι βλέπουν τρίτο Μνημόνιο μέχρι τον Ιούνιο. Για το ρόλο του κόμματος, η πολιτική απόφαση της Κ.Ε. τονίζει: «Ο κομματικός ιστός δεν μπορεί παρά να είναι οι “αισθητήρες” στις κοινωνικές διεργασίες και την ίδια στιγμή ο φορέας που πολιτικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία σε δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού».

Τέλος, έγιναν οι εκλογές για τη νέα γραμματεία και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα Πολιτική Γραμματεία απαρτίζεται από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, το νέο γραμματέα και τα 11 μέλη της Κ.Ε. που εκλέχτηκαν στο τέλος της διαδικασίας. Κατατέθηκαν τέσσερις λίστες για την Πολιτική Γραμματεία και τρεις υποψηφιότητες για γραμματέα (Τάσος Κορωνάκης, Αλέκος Καλύβης, Στέλιος Ελληνιάδης). Για την Π.Γ. τα αποτελέσματα ήταν: Ενιαία Λίστα: 110 ψήφοι και 6 θέσεις. Αριστερή Πλατφόρμα: 63 ψήφοι και 4 θέσεις. «Κόμμα-Κίνημα»: 21 ψήφοι και 1 θέση. Ανεξάρτητοι-Ανένταχτοι: 2 ψήφοι. Για τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε. εξελέγη ο Τ. Κορωνάκης λαμβάνοντας 110 ψήφους.

 

Αρμοδιότητες στη νέα Π.Γ.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας καταμερίστηκαν και αρμοδιότητες σε καθένα από τα μέλη της. Πιο συγκεκριμένα οι τομείς ευθύνης έχουν ως εξής: Νάσος Ηλιόπουλος: Εργατική Πολιτική – Παιδεία, Αλέκος Καλύβης: Επιτροπή Προγράμματος – Οικονομική Πολιτική (Οικονομική πολιτική – Ναυτιλία – Τουρισμός – Μικρομεσαίοι), Πάνος Λάμπρου: Κινήματα (Αλληλεγγύη – Δικαιοσύνη – Δικαιώματα – Περιβάλλον – ΑμΕΑ), Στάθης Λεουτσάκος: Αυτοδιοίκηση – Δημόσια Διοίκηση, Γιάννης Μπουρνούς: Διεθνείς Σχέσεις – Ευρωπαϊκή Πολιτική – Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα – Απόδημος Ελληνισμός, Αντώνης Νταβανέλος: Υγεία, Σόφη Παπαδόγιαννη: Οργανώσεις Αττικής, Χριστόφορος Παπαδόπουλος: Συντονισμός κόμμα – Κ.Ο. – Κυβέρνηση (Τμήματα – ΕΕΚΕ) – Πολιτισμός, Παναγιώτης Ρήγας: Οργανωτικό, Ρούντι Ρινάλντι: Παραγωγική Ανασυγκρότηση (Αγροτικό – Βιομηχανία – Υποδομές – Ενέργεια), Ράνια Σβίγκου: Εκπρόσωπος Τύπου – ΜΜΕ – Φεμινιστική Πολιτική. και με γραμματέα τον Τάσο Κορωνάκη, ο οποίος εκλέχθηκε λαμβάνοντας 110 ψήφους. Την Π.Γ. συμπληρώνουν βεβαίως ο Πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας και ο νέος Γραμματέας Τ. Κορωνάκης, ο οποίος θα έχει και την αρμοδιότητα για τον τομέα Νεολαίας.

 

Μ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!