της Ζηνοβίας Σαπουνά*

 

Τους 16 νεκρούς της θρηνεί η γη της Ελευσίνας, μίας από τις 5 ιερές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

Κανονικά εδώ θα βάζαμε τελεία.

Τι άλλο, εξάλλου, να πεις όταν 16 -τουλάχιστον έως τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- άνθρωποι έπεσαν ένα βράδυ για ύπνο και δεν ξύπνησαν ποτέ λόγω… ισχυρής βροχόπτωσης;

Κι όμως έχεις να πεις. Αν είσαι περιφερειάρχης και αν είσαι πρωτοκλασάτος στέλεχος κυβερνώντος κόμματος και αν είσαι της άποψης που επικεντρώνεται στη φράση «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», μπορείς να πεις – και είπες- «πράττουμε τα εκ του νόμου».

Αλήθεια τι σημαίνει αυτό;

Μπορεί το «πράττουμε τα εκ του νόμου» να σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια και επιτρέπουμε να κατασκευάζονται μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, καταστήματα ή αποθήκες -ακόμα και πάνω σε ρέματα- χωρίς να τηρούνται οι όροι δόμησης.

Μπορεί «πράττουμε τα εκ του νόμου» να σημαίνει ότι κάνουμε τα στραβά μάτια όταν ο εργολάβος που κατασκευάζει έναν δημόσιο δρόμο, μπορεί και να μην τηρεί τη νομοθεσία για την ορθή κατασκευή του.

Ενδεχομένως «πράττουμε τα εκ του νόμου» να σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια και αποδεχόμαστε a priori πως υπάρχουν υπάλληλοι στις πολεοδομίες που ζητούν φακελάκι για να δώσουν οικοδομικές άδειες (σ.σ. στην τριάδα των πρωταθλητών στη διαφθορά βρίσκονται χρόνια τώρα οι πολεοδομίες σύμφωνα με τις εκθέσεις των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και άλλων επίσημων φορέων).

Μπορεί επίσης «πράττουμε τα εκ του νόμου» να σημαίνει ότι δηλώνουμε περιχαρείς πως καθαρίστηκαν φρεάτια χωρίς να έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Άλλος πάλι μπορεί να πει ότι «πράττουμε τα εκ του νόμου» σημαίνει πως μόλις χάσουν 16 άνθρωποι τη ζωή τους, εκείνη τη στιγμή εμείς θα προστρέξουμε να κλάψουμε για το κακό που βρήκε συγγενείς και φίλους, αλλά και για το πολιτικό κόστος που βρήκε εμάς που είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης.

Κάποιος κακεντρεχής ίσως πει ότι «πράττουμε τα εκ του νόμου» σημαίνει πως ανακαλύπτουμε τον νόμο μόλις παραβιαστεί ο νόμος.

Ίσως κιόλας «πράττουμε τα εκ του νόμου» να σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, που είχαν το νόμο στα χέρια τους πριν από μας, και εμείς που έχουμε το νόμο στα χέρια μας εδώ και τρία χρόνια, για παράδειγμα, είμαστε στη διαδικασία της ανάγνωσής του ακόμα για να τον καταλάβουμε και να τον εφαρμόσουμε στο μέλλον.

«Πράττουμε τα εκ του νόμου» μπορεί και να σημαίνει αυτό που είπε ο καθηγητής Γεωλογίας, Δ. Παπανικολάου (στον RealFm). Πηγαίνει -λέει ο άνθρωπος- επί 20 χρόνια τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στη Μάνδρα και τους διδάσκει γιατί -λόγω της αυθαιρεσίας– στην περιοχή, η νεροποντή θα φέρει τραγωδία…

Τουλάχιστον «πράττουμε τα εκ του νόμου» και δεν έχουμε περισσότερους νεκρούς από βροχή…

 

* Δημοσιογράφος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!