Αρχική κοινωνία «Ποτέ την Κυριακή» με δημιουργική γραφή

«Ποτέ την Κυριακή» με δημιουργική γραφή

Μια πρωτότυπη μορφή του αγώνα υπέρ της κυριακάτικης αργίας

Το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία είναι ένα από τα εργασιακά δικαιώματα που κινδυνεύουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, να καταργηθούν από τη σαρωτική επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Στην Ελλάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους κλάδους του εμπορίου κατάφεραν να ανασταλεί προσωρινά η ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και να περιορισθεί σε 8 ανοιχτές Κυριακές το χρόνο, όμως ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στην κυριακάτικη αργία.

Στo πλαίσιο αυτό, και με την πεποίθηση ότι ένας τέτοιος αγώνας μπορεί και οφείλει να πάρει ποικίλες μορφές δράσης, η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής του Κοινωνικού Κέντρου/Στεκιού Μεταναστών Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων συνδιοργανώνουν δράση δημιουργικής γραφής με στόχο την προάσπιση της κυριακάτικης αργίας. Απευθύνουν κάλεσμα για κείμενα: διηγήματα, ποιήματα ή μονόπρακτα θεατρικά, πρωτότυπα ή δημοσιευμένα, με θέμα την Κυριακή και την κυριακάτικη αργία.

Η Κυριακή έχει αποτελέσει αντικείμενο και φόντο αφήγησης σε πλήθος λογοτεχνικών έργων στο παρελθόν. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι θα αναδείξουν σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, που θα αναβλύζουν από την κοινωνία και τα ευαισθητοποιημένα μέλη της.

Τα κείμενα που θα συλλεχθούν θα δημοσιευθούν αρχικά σε blog στο Διαδίκτυο και θα αξιοποιηθούν ευρύτερα για την ανάδειξη του προβληματισμού και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το ζήτημα. Υπάρχει, επίσης, η πρόθεση για την έκδοση βιβλίου με επιλεγμένα κείμενα, με στόχο πάντοτε την ενίσχυση του αγώνα για την προάσπιση της κυριακάτικης αργίας και του ελεύθερου χρόνου.

 

Δικαίωμα… ξεκούρασης

Η αργία της Κυριακής ίσχυσε ανά τους αιώνες για λόγους λατρευτικούς, αλλά θεσμοθετήθηκε, τελικά, ως βασικό δικαίωμα του κόσμου της εργασίας κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα. Στην Ελλάδα η κυριακάτικη αργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πρώτες εργατικές διεκδικήσεις του 1893, μόλις 7 χρόνια μετά τα αιματοβαμμένα γεγονότα στο Σικάγο και τη θέσπιση της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τη χρονιά εκείνη, 2.000 εργαζόμενοι βγήκαν για πρώτη φορά στους αθηναϊκούς δρόμους διεκδικώντας μεταξύ άλλων: «Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν και οι πολίται ν’ αναπαύωνται». Η κυριακάτικη αργία νομοθετήθηκε τελικά στις 2 Γενάρη 1910 ως ημέρα ξεκούρασης και θεμελιακό εργατικό δικαίωμα. Έναν αιώνα αργότερα, το θέμα επανέρχεται, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Ο νόμος 4177/2013 που ψηφίστηκε για τις «8 Κυριακές» παραμένει σήμερα σε ισχύ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργησή του. Ταυτόχρονα, τα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου προβλέπουν την εφαρμογή της διαβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές αποτελεί ένα μέτρο καταστροφικό για εργαζόμενους και μικροκαταστηματάρχες, καθώς επιταχύνει τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακατανέμει τον τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών και δημιουργεί συνθήκες κυριαρχίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο αντεργατικός αυτός νόμος συμβάλλει άμεσα στη διάλυση των μισθών, των ωραρίων, των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμπόριο, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν επιπλέον και τις Κυριακές, εξουθενωμένοι και πολλές φορές απλήρωτοι.

 

Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Όροι συμμετοχής

– Γίνονται δεκτά πεζά, ποιήματα και μονόπρακτα θεατρικά κείμενα, στα ελληνικά ή σε οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη γλώσσα, χωρίς περιορισμούς ηλικίας και έως 800 λέξεις.

– Η αξιολόγηση και επιλογή των κειμένων θα γίνουν από την Ομάδα Δημιουργικής Γραφής του Κοινωνικού Κέντρου/Στεκιού Μεταναστών Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων.

– Κείμενα με ρατσιστικό, σεξιστικό, ομοφοβικό ή τρανσφοβικό περιεχόμενο και γενικότερα κείμενα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια ανθρώπων και ζώων δεν θα δημοσιευτούν.

– Οι συγγραφείς παραχωρούν τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου τους για τις ανάγκες του παρόντος εγχειρήματος, διατηρούν όμως το δικαίωμα να δημοσιεύσουν και να αξιοποιήσουν το κείμενό τους όπως αλλιώς επιθυμούν.

– Τα συλλεχθέντα κείμενα σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας από τους οργανωτές του διαγωνισμού.

– Τα κείμενα αποστέλλονται στο e-mail pote.kuriaki@gmail.com – σε μορφή εγγράφου (π.χ. Word), γραμματοσειρά Arial, μέγεθος 12.

– Προθεσμία για τη συλλογή των κειμένων έως την Κυριακή, 31 Γενάρη 2016.

Σχόλια

Exit mobile version