του Ηρόστρατου

 

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην ελληνική λογοτεχνία;

Δύο παράλληλοι κόσμοι συνυπάρχουν στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Ο ένας φοράει στρας και λάμπει στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων και στις στήλες με τα «ευπώλητα» και ο άλλος μοχθεί να ανοίξει νέους δρόμους ή να περπατήσει με αξιοπρέπεια σε παλιά μονοπάτια.

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα. Συχνά τα όρια γίνονται δυσδιάκριτα και μέσα στα «ευπώλητα» βρίσκεις διαμάντια – που αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους «άλλους» και μέσα στα «ψαγμένα» απλή αδυναμία να γραφτεί κάτι που να διαβάζεται. Ο «πειραματισμός» είναι, καμιά φορά, η μάσκα για να κρύψεις την αδυναμία σου, να γράψεις μια ιστορία.

Διάλογος επί του θέματος, ουσιαστικά, δεν υπάρχει. Οι δύο κόσμοι προχωρούν, αγνοώντας ο ένας τον άλλο. Κι όμως, όλα μαζί συνθέτουν το τοπίο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Με ενδιαφέρον, λοιπόν, είδαμε ότι η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, 7:00μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση με θέμα: Αναζητώντας μια σύγχρονη μυθολογία: Νέες τάσεις στην ελληνική λογοτεχνία.

Αφορμή το μυθιστόρημα Ασημένια Θάλασσα του Πάνου Τσερόλα (Εκδόσεις Κέδρος) και οι διοργανωτές σημειώνουν μια σειρά ερωτημάτων που θα τεθούν:

Πώς ορίζεται μια «γενιά»;

Είναι δόκιμος όρος για να περιγράψει το χνάρι της εποχής;

Υπάρχουν σήμερα χαρακτηριστικά που να σχηματίζουν μια γενιά και ποια κομμάτια του «παλιού» αμφισβητούνται;

Ενδιαφέρουσα και η σύνθεση των ομιλητών, όπου πλην του συγγραφέα μετέχουν ο Θανάσης Μήνας, δημοσιογράφος, υπεύθυνος Τμήματος Ελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Κέδρος, ο δρ Φιλοσοφίας Παναγιώτης Σωτήρης και ο ποιητής Θωμάς Τσαλαπάτης.

Ένα ερώτημα που θα θέταμε εμείς είναι πώς μπορούν οι δημιουργοί -από διάφορους χώρους- πέραν του να γράφουν και να δημοσιεύουν τα κείμενά του, με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια τάση που να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα και να μην είναι απλώς ο καθένας μπροστά στον υπολογιστή του παράγοντας ένα καλύτερο -ή χειρότερο- «προϊόν»…

Διεύθυνση: Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα.

 

Χριστουγεννιάτικο μυστήριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα το απόγευμα (Σάββατο 12 Δεκεμβρίου) στις 18.30, στον Χώρο Διαλόγου της οδού Αβέρωφ 7Α, το Μαζί να τα Φάμε οργανώνει μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά, σε συνεργασία με την Παραμυθοκουζίνα.

Μια τράπουλα και μια μαγική κούπα θα είναι τα υλικά και τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια δική τους χριστουγεννιάτικη ιστορία μυστηρίου που θα διαδραματίζεται στο Χαλάνδρι.

Τα παιδιά παίζουν ρόλους, δημιουργούν μια ιστορία και φτιάχνουν ένα πρωτότυπο στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το Μαζί να τα Φάμε είναι μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης με πολύ σημαντικό έργο που δεν περιορίζεται στην Αγορά χωρίς Μεσάζοντες, αλλά μας δείχνει καθημερινά και εμπράκτως τι σημαίνει η λέξη αλληλεγγύη!

Η είσοδος, βεβαίως, είναι ελεύθερη.

 

Η Ελένη γίνεται όπερα

Σημαντικοί οι συντελεστές, ενδιαφέρουσα η πρόταση: Ο συνθέτης Αντώνης Καρατζίκης παρουσιάζει, για πρώτη φορά, την όπερά του Ελένη -βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη- σε λιμπρέτο της Μαρίας Αθήνη, σήμερα, Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου στις 20:00, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Συμμετέχουν αξιόλογοι λυρικοί τραγουδιστές όπως, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη (Ελένη), Γιάννης Κάβουρας (Μενέλαος), Γιώργος Μαθιαδάκης (Θεοκλύμενος), Μαρία Ανδρικοπούλου (Θεονόη), Νικήτας Γκρίτζαλης (Τεύκρος), Έλλη Αναστασοπούλου (Γερόντισσα), Βασίλης Ασημακόπουλος (Κάστορας), Χρήστος Πρίφτης (Πολυδεύκης), Σταύρος Ζουλιάτης (Στρατιώτης Αιγυπτίων), Βασίλης Κωστόπουλος (Στρατιώτης Ελλήνων).

Στην παραγωγή συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα ΑΣΟΝ, η Χορωδία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου, το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο σε διδασκαλία Δημήτρη Καραβέλη, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Δημόπουλου και τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του δημιουργού, Αντώνη Καρατζίκη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!