Αρχική πολιτική Pop-up αμερικάνικη βάση το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Pop-up αμερικάνικη βάση το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα, πάνω από 200 οχήματα, κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό, αλλά και στελέχη των αμερικάνικων ενόπλων δυνάμεων έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια μιας επιχείρησης αναδίπλωσης τμήματος της αμερικάνικης πολεμικής μηχανής στην Ανατολική Ευρώπη, που σταθμεύει στη Ρουμανία και τη χώρα μας (βάση ελικόπτερων στον Στεφανοβίκειο) με σκοπό την ανανέωσή της.

Οι εγκαταστάσεις του λιμανιού θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή αποθήκευση, αποσυναρμολόγηση και φόρτωση σε αμερικανικό πλοίο, όλου αυτού του στρατιωτικού υλικού. Με τον τρόπο αυτό απ’ τις αρχές Φλεβάρη, και τουλάχιστον έως τα τέλη Μάρτη, οι εγκαταστάσεις του λιμανιού μετατρέπονται σε μια pop-up αμερικάνικη βάση.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα παίξουν υποβοηθητικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή. Σύμφωνα με ειδική σύμβαση που σύναψε ο ελληνικός στρατός με τον «σύμμαχο» νατοϊκό στρατό, το Γ΄ Σ.Σ. και η Μεραρχία Υποστηρίξεως καλούνται να υποστηρίξουν τους Αμερικάνους με προσωπικό, οχήματα, εγκαταστάσεις κ.ά. Υποδομές και μέσα που πληρώνει απ’ το υστέρημά του ο ελληνικός λαός, δίνονται απλόχερα στην υπερδύναμη για να προετοιμάσει απρόσκοπτα τις επόμενες πολεμικές της κινήσεις. Έλληνες στρατιωτικοί που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν τον λαό και την πατρίδα, μετατρέπονται σε υπηρετικό προσωπικό του μεγάλου αφεντικού της χώρας μας, στο όνομα των συμβατικών μας υποχρεώσεων ως μέλη του ΝΑΤΟ και της «Δύσης» γενικότερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές κυβερνήσεις χαρίζουν απλόχερα κρατικές υποδομές σε νατοϊκές δυνάμεις. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξαναέζησε ένδοξες στιγμές και το 1999 με τον βρόμικο πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, οπότε και πάλι οι ελληνικές κυβερνήσεις έδωσαν γη και ύδωρ στον αμερικάνικο στρατό. Αλλά και πρόσφατα, μόλις πέρσι, ένα άλλο λιμάνι, αυτό της Αλεξανδρούπολης, με στρατηγική γεωπολιτική σημασία χρησιμοποιήθηκε για προσωρινή στάθμευση ελικοπτέρων.

Με τις πράξεις αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό που της προσέδωσε ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ως «γεωπολιτικού μεντεσέ», για τους νατοϊκούς σχεδιασμούς. Φαντασιώνεται η πολιτική ελίτ της χώρας ότι μετατρέπονται σε «στρατηγικό εταίρο» των ισχυρών, όμως το μόνο που κάνουν είναι να φέρνουν κοντά τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης με απρόβλεπτες συνέπειες για τον λαό και τη χώρα μας.

Το εντυπωσιακό είναι πως όλα αυτά γίνονται αθόρυβα. Θεωρούνται φυσικά και αυτονόητα. Δεν τίθενται καν στον δημόσιο διάλογο. Πίσω από κλειστές πόρτες, με διακρατικές συμφωνίες, δεσμεύουν τη χώρα μας στο πολεμικό άρμα των δυτικών συμμάχων μας, δημιουργούν με τον τρόπο αυτόν αχρείαστους εχθρούς (Ρωσία), μετατρέπουν τη χώρα μας σε συνένοχο των νατοϊκών τυχοδιωκτισμών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία αξιόπιστη ασπίδα ασφαλείας απέναντι στις πραγματικές γεωπολιτικές προκλήσεις που απασχολούν τη χώρα μας τόσο στα Βαλκάνια όσο και με την Τουρκία.

Δ. Γκ.

Σχόλια

Exit mobile version