Αρχική διεθνή Πολλές κάλπες, λίγη ουσία

Πολλές κάλπες, λίγη ουσία

Community vote question mark and voting questions concept as diverse multicultural hands holding blank papers casting ballots at a polling station as voter confusion with 3D illustration elements.

►Εκλογές πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες σε μια σειρά χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και αρκετές σημαντικές, είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω γεωστρατηγικής σημασίας. Στις πρώτες ανήκουν η Ινδονησία και το Πακιστάν (η τέταρτη και πέμπτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 277 και 240 εκατομμύρια κατοίκους αντίστοιχα), και στις δεύτερες το Αζερμπαϊτζάν –που πρόσφατα πραγματοποίησε ανενόχλητο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ– και η πρόσφατα ενταχθείσα στο ΝΑΤΟ Φινλανδία. Ας τις δούμε με χρονολογική σειρά:

► Την ερχόμενη Τετάρτη 7/2 θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν – μια τυπική διαδικασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι η οικογένεια Αλίεφ κυβερνά στην πραγματικότητα τη χώρα από το… 1969. Η δυναστεία ξεκίνησε από τον αρχικά «κομμουνιστή» Χαϊντάρ Αλίεφ, τον οποίο διαδέχθηκε το 2003 ο γιος του, Ιλχάμ Αλίεφ, που κυβερνά μέχρι σήμερα. Ο Αλίεφ υιός δεν είναι φαταούλας: σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος «κέρδιζε» τις εκλογές με ποσοστά που προσέγγιζαν το 100%, αυτός αρκείται στο συν-πλην 85%, και επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων υποψηφίων – αρκεί πριν τις εκλογές να δηλώσουν ότι τον στηρίζουν! Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει και μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών της Τετάρτης…

► Μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη 8/2, θα γίνουν εκλογές και στο Πακιστάν. Εξίσου αδιάβλητες με αυτές του Αζερμπαϊτζάν: οι στρατιωτικοί, που πρόπερσι ανέτρεψαν κατ’ εντολή των ΗΠΑ τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Ίμραν Χαν (διότι δεν εννοούσε να διακόψει τις σχέσεις με το Πεκίνο και τη Μόσχα, και δεν ευθυγραμμιζόταν πλήρως με την Ουάσιγκτον), φρόντισαν να καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για «διαρροή απόρρητων πληροφοριών». Επίσης φρόντισαν να απαγορευθεί η συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος του Χαν («Πακιστανικό Κόμμα για τη Δικαιοσύνη»), το οποίο μέχρι τώρα ήταν με διαφορά η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη….

► Την επόμενη Κυριακή 11/2 πραγματοποιείται στη Φινλανδία ο Β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών, με αντιπάλους τον φιλελεύθερο Αλεξάντερ Στουμπ και τον πράσινο Πέκα Χααβίστο. Στον Α΄ γύρο ο Στουμπ είχε πάρει 27,2% και ο Χααβίστο 25,8%. Το όποιο αποτέλεσμα δεν θα ανησυχήσει οποιονδήποτε, καθώς και οι δύο ανθυποψήφιοι είναι φανατικοί κοσμοπολίτες και εξίσου φανατικοί υποστηρικτές του ΝΑΤΟ.

► Τέλος, τη μεθεπόμενη Τετάρτη 14/2 θα γίνουν εκλογές στην Ινδονησία – όπου παραμένει βαρύ το χέρι των στρατιωτικών, που κυβερνούσαν δικτατορικά τη χώρα επί δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επικείμενες εκλογές κοντράρονται τρεις εν αποστρατεία στρατιωτικοί! Φαβορί, λόγω θέσεως (είναι ο νυν υπουργός Άμυνας…), θεωρείται ο Πραμπόβο Σουμπιάντο, εκφραστής των πλέον συντηρητικών ομάδων της ινδονησιακής ελίτ.

Σχόλια

Exit mobile version