του Ηρόστρατου

 

 Πυρκαγιά στο Θέατρο της Ρεματιάς: Στάχτη ο Πολιτισμός;

 

«Συνεχίζεται ο πόλεμος που γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου στον Δήμο Χαλανδρίου και δυστυχώς το τίμημα αυτό το πλήρωσε αυτό το “κόσμημα” που έχουμε στην πόλη μας, το Θέατρο Ρεματιάς για το οποίο δίνουμε μια πραγματική μάχη με την αδειοδότησή του, για να πετύχουμε την παραμονή του σε αυτόν τον χώρο που υπάρχει ήδη από το 1981… Αμυνόμαστε λυσσασμένοι απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο που δεχόμαστε, ώστε να μην αδειοδοτηθεί αυτός ο χώρος και να πάψει να υπάρχει. Αυτοί, λοιπόν, που πήγαν και έκαναν αυτή την αθλιότητα σήμερα να ξέρουν καλά ότι το θέατρο θα υπάρξει και θα ξαναλειτουργήσει καλύτερα από ό,τι ήταν ποτέ».

Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου

 

Όταν από τα πολύ νεανικά σου χρόνια έχεις συνδεθεί, με κάθε τρόπο, με έναν χώρο και τον βλέπεις να καίγεται, είναι σαν να γίνεται στάχτη ένα κομμάτι της δικής σου ζωής.

Ανατρέχεις πίσω σε αγώνες που κράτησαν χρόνια για να μη γεμίσει η Ρεματιά τσιμέντο. Θυμάσαι τότε που με τόσο σεβασμό είχες καταλάβει τον χώρο που είχε πλημμυρίσει από νέους ανθρώπους και είχες δώσει τα δικά σου δείγματα γραφής για τον πολιτισμό.

Σε μια μοναδική στιγμή είδες ό,τι ονειρευόσουν να γίνεται πράξη.

Και μετά είναι τόσες και τόσες μαγικές βραδιές που έχουν μείνει στη συλλογική μνήμη των Χαλανδραίων – και όχι μόνο. Η ιστορική συναυλία του Χατζιδάκι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως την καλύτερή του. Δράματα και κωμωδίες, συναυλίες, παραστάσεις σχολείων, φεστιβάλ.

Εδώ ήρθαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο Ένα Καράβι για τη Γάζα μετά την επιστροφή από εκείνο το δραματικό ταξίδι που είχε δεχθεί την επίθεση των Ισραηλινών…

Και αν ήταν μόνον αυτά; Και πού τα βάζεις εκείνα τα ολοδικά σου; Την ομάδα του περιοδικού Ακροβασία που ξεκίνησε το ταξίδι αυτό το οποίο κατέληξε στο να αναλάβει μια αριστερή Αρχή τον Δήμο; Και που βάζεις τους έρωτες, τις φιλίες που άνθισαν σε αυτόν τον χώρο;

Και τώρα που η νέα δημοτική Αρχή ετοιμαζόταν αν αναβαθμίσει το θέατρο, να δημιουργήσει, σταδιακά, έναν άλλο τρόπο προσέγγισης του πολιτισμού, ήρθε η φωτιά.

Ήμουν κι εγώ στις συζητήσεις για το πώς και τι θέλουμε να γίνει. Ο καθένας μας ξεδίπλωνε τις εικόνες και τα οράματά του για το Θέατρο.

Έλεγα για ένα «Φεστιβάλ Παραμυθιού» που θα έκλεινε στο θέατρο, με παραμυθάδες από όλη την Ελλάδα. Μια ακόμη πινελιά μαγείας σε έναν ήδη μαγικό χώρο.

Όμως ο πολιτισμός, η μαγεία τα οράματα ενοχλούν όσους αντιπροσωπεύουν ό,τι πιο άθλιο, σκοτεινό και νεκρό.

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τα επίσημα πορίσματα, όταν όλα δείχνουν πως η πυρκαγιά μόνο τυχαία δεν ήταν.

Ο χώρος είχε καθαριστεί, γινόταν αγώνας δρόμου για να λειτουργεί νόμιμα, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ και ξαφνικά… κάηκε. Οι σύγχρονοι Ηρόστρατοι δεν καίνε για να μείνει το όνομά τους στην Ιστορία όπως ο αρχαίος προκάτοχός του. Δουλεύουν στα σκοτεινά και παρεμβαίνουν όποτε κρίνεται αναγκαίο. Όπως στο Χαλάνδρι.

Δεν ξέρουν, όμως, με ποιους έχουν να κάνουν.

Παλέψαμε με πείσμα πάνω από τρεις δεκαετίες και δεν το βάλαμε κάτω.

Όπως γράφεται στην ιστοσελίδα της Αντίστασης με του Πολίτες του Χαλανδρίου (stasi.gr), «η Ρεματιά θα ξαναλειτουργήσει και θα ‘ναι ντάλα μεσημέρι!».

Το θέατρο καταστράφηκε σε μια συγκυρία που φαίνεται ότι ξεκαθαριζόταν το πρόβλημα δεκαετιών για την αδειοδότησή του και το καθεστώς αρμοδιοτήτων. Μάλιστα, πριν από περίπου μία εβδομάδα, υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη Κοινή Υπουργική Απόφαση και εκκρεμεί η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, η οποία παραχωρεί το θέατρο στον Δήμο Χαλανδρίου.

Ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Δραστηριοτήρων και του Φεστιβάλ, Αλέκος Βαρβέρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι Αρχές του δήμου είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του Θεάτρου Ρεματιάς, προκειμένου να λειτουργήσει αν είναι δυνατόν στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.

 

 

 

Παίξτε… μαζί μας στο Μοναστηράκι και Χαμένοι στη Μετάφραση

 

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η οποία κορυφώνεται αυτές τις μέρες. Έτσι, σήμερα Σάββατο από τις 11.00π.μ. έως τις 4.00μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση στην Πλατεία Μοναστηρακίου με κεντρικό σύνθημα «Παίξτε μαζί μας!». Πέρα από την ενημέρωση και τις δράσει για ενηλίκους, τα παιδιά θα μπορέσουν να φτιάξουν πρωτότυπες κατασκευές από χαρτί υγείας και θα «μαγειρέψουν» παραμύθια μαθαίνοντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο ότι κανένας δεν αξίζει την απομόνωση, πόσο μάλλον ένας ασθενής.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού.

Τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015, στις 7.00μ.μ., στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα πραγματοποιηθεί, με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο, εκδήλωση με τίτλο Χαμένοι στη Μετάφραση. Η ηθοποιός και συγγραφέας Εμμανουέλλα Αλεξίου, που υπογράφει και τα κείμενα και η ηθοποιός Ισαβέλλα Βλασιάδου θα αναδείξουν το χάσμα στην επικοινωνία μεταξύ ασθενών και γιατρών. Αυτό το χάσμα, θα επιχειρήσει στη συνέχεια να γεφυρώσει με τον δικό του τρόπο ο ειδικός σε θέματα επικοινωνίας Ηλίας Γαληνός.

Την εκδήλωση, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα παρακολουθήσει κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης συγκεκριμένος αριθμός ασθενών και ιατρών.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γεωργία Νιαπά, τηλ.: 6974361624 και Γιώργος Ζήσης, τηλ.: 6938272727.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!