Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & βαρβαρότητα

Πολιτισμός & βαρβαρότητα

Του Ηρόστρατου

Περί καταλήψεων και άλλων… δεινών
Σκοταδιστική, γελοία, άκρως συντηρητική, φλερτάροντας με το πιο απεχθές πρόσωπο του φασισμού η αντιμετώπιση της κατάληψης στη Βίλα Αμαλίας από την εξουσία, τα… φιλικά ΜΜΕ και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης που συναγωνίζονται μεταξύ τους σε αθλιότητα.
Απευθύνονται σε ένα λαό δίχως κρίση και μνήμη, λοβοτομημένο από την 25ετή πλύση εγκεφάλου της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Κανάλια και ραδιόφωνα που άρχισαν να λειτουργούν και συνεχίζουν να εκπέμπουν παράνομα, καταλαμβάνοντας συχνότητες, ξιφουλκούν κατά των καταλήψεων!
Ευτυχώς, κάποιοι διαθέτουν μνήμη. Έτσι ο Θεόφιλος Τραμπούλης σε κείμενό του που γράφτηκε για τον κατάλογο του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2011, μας θυμίζει -μεταξύ πολλών και ενδιαφερόντων- ότι και ο «εθνικός μας χορογράφος» Δημήτρης Παπαϊωάννου σε κατάληψη έκανε τα πρώτα του βήματα (Φωτείνιο Μέγαρο- επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου). Ξεχωριστή όμως ήταν και η στάση της Μελίνας:
«…Η Μελίνα Μερκούρη επισκέφτηκε το Κτίριο Καλλιτεχνών… παρέχοντας συμβολική ασυλία στην κατάληψη, αλλά κυρίως δίνοντας σε αυτή την ανομοιογενή και ενθουσιώδη κοινότητα νέων καλλιτεχνών οιονεί θεσμική κατοχύρωση…».
Εσείς μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις σας με το σήμερα.

Κόντρες…
«Υποθέτω ότι αν είχε περισσότερο χρόνο θα μιλούσε και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο, έκφραση που περίμενα για να ολοκληρωθεί η πνευματική και πολιτική μου ευεξία»… Τάδε έφη Τάκης Θεοδωρόπουλος, σχολιάζοντας τοποθέτηση του Γιώργου Κιμούλη για τον καπιταλισμό. Ο «διανοούμενος» κύριος Θ. βιοπορίζεται επιμελούμενος εκδόσεις, καταλαμβάνοντας κατά καιρούς θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και αρθρογραφώντας μαχητικά υπέρ του Συστήματος στα Νέα (πώς ακριβώς ονομάζει το σύστημα που υπηρετεί πιστά, αφού δεν του αρέσει η έννοια «καπιταλισμός»;)
Για την ιστορία: Διετέλεσε και πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, διορισμένος από τον Γερουλάνο.

Βιβλίο: Ο εχθρός της κυβέρνησης (1)
Ο Ηρόστρατος τώρα δικαιώνεται! Όπως είχαμε υπαινιχθεί, αποδείχθηκε τελικά ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος του κ. Τζαβάρα, όταν ξαφνικά αποφάσισε να δείξει… ευαισθησία στο ζήτημα που προέκυψε με την επιλογή βιβλίων στο πλαίσιο της «Φιλαναγνωσίας». Ο στόχος ήταν το ίδιο το ΕΚΕΒΙ.
Σημειώνει η συγγραφέας Βάσια Τζανακάρη: «…Χάρη στο ΕΚΕΒΙ δεκάδες συγγραφείς επισκέφτηκαν βιβλιοπωλεία για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους εντός και εκτός χώρας, δημιουργήθηκε η εξαιρετική βάση ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, παρέχονταν στατιστικά για το βιβλίο, διοργανώθηκε το 1ο (και τελευταίο) Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που στάθηκε αφορμή να γνωριστούμε πολλοί νέοι συγγραφείς και ποιητές, διοργανωνόταν η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ήθελε δουλειά, μπορεί και πολλή δουλειά αλλά το να το κλείσεις είναι απαράδεκτο…».
Για το ίδιο θέμα, παρατηρεί εύστοχα η δημοσιογράφος της Αυγής, Δάφνη Σφέτσα: «….Ίσως να μην έχει και τόση σημασία η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, αφού έτσι κι αλλιώς σε λίγο κανείς δεν θα μπορεί να εκδίδει (έντυπα) βιβλία στην Ελλάδα, αν τουλάχιστον περάσει η διάταξη που φαίνεται ότι σχεδιάζει ο κ. Στουρνάρας, δηλαδή να επιβληθεί υποχρέωση σε όλους τους συγγραφείς, προκειμένου να εκδώσουν βιβλίο, να έχουν μπλοκάκι. Κι έτσι θα εκδίδονται μόνο μεταφρασμένα βιβλία ή μόνο μπεστ σέλερ σαν της κ. Χρυσηίδας Δημουλίδου, αφού μόνο αυτή (και λίγοι ακόμα) θα μπορούν να αντέξουν τις εισφορές και τα χαράτσια που πέφτουν πάνω στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τότε, θα βρεθούμε βυθισμένοι στις πενήντα αποχρώσεις του φαιού…».

Βιβλίο: Ο εχθρός της κυβέρνησης (2)
Η σχεδιαζόμενη διάταξη που επιβάλλει την έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών σε όλους τους πνευματικούς δημιουργούς προκαλεί -πάντως- αντιδράσεις:
«Οι αμοιβές… είναι δυσανάλογα μικρότερες των επιβαρύνσεων για τους πνευματικούς δημιουργούς στα ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που θα αναγκάσει αυτούς τους ανθρώπους να απόσχουν από τέτοιες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην εκδίδονται σημαντικά έργα, να μην εκδίδονται ποιητικές συλλογές, να μην εκδίδονται επιστημονικές μονογραφίες με ελάχιστη κίνηση, να μην έχει τη δυνατότητα ένας ειδικός επιστήμονας να κάνει μια φορά στη ζωή του μία επιμέλεια σε ένα έργο εντελώς εξειδικευμένου θέματος… να μη γίνει μία δύσκολη μετάφραση ενός ειδικού έργου από έναν άνθρωπο για τον οποίο θα είναι ίσως το μόνο έργο της ζωής του, να μην μπορεί κάποιος να γράψει τα απομνημονεύματά του, να μην μπορεί κανείς να γράψει ένα βιβλίο για το χωριό του κ.λπ…». Αυτά σημειώνονται μεταξύ άλλων σε επιστολή του εκδότη Αθανάσιου Ψυχογιού εκ μέρους της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου προς το υπουργείο Οικονομικών.Άλλο ένα έργο Στουρνάρα… Τι να πεις, όμως, για έναν υπουργό που διόρισε τον… Παπαδήμο στη θέση που κατείχε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης;

…Η απάντηση;
Αν μείνουμε στον καταγγελτικό λόγο, όσοι ασχολούμαστε με οποιονδήποτε τρόπο με το βιβλίο, τότε θα έχουμε κάνει άλλη μια τρύπα στο νερό. Μήπως ήρθε η ώρα να στήσουμε εναλλακτικά δίκτυα, φτιάχνοντας ένα νέο, αυτοδιαχειριζόμενο ΕΚΕΒΙ; Η στήλη περιμένει τις απόψεις σας.

Ένα σπίτι για τη γενιά του ’30
Ένα βράδυ του Δεκεμβρίου, επισκέφθηκα την έκθεση «Ένα σπίτι για τη γενιά του ’30», στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού που είχα ανακαλύψει λίγο καιρό πριν. Ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, πλάι στην Πλατεία Συντάγματος, με απίστευτη θέα, που έχει γίνει μουσείο και λειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία των μελών του ομώνυμου Ιδρύματος. Δεν πρόλαβα να γράψω καθώς η έκθεση είχε προγραμματιστεί να τελειώσει. Με χαρά λοιπόν διάβασα την ανακοίνωση πως παρατείνεται και θα είναι ανοικτά κάθε Σάββατο έως τις 9 Φεβρουαρίου (12.00-16.00), ενώ θα πραγματοποιείται και ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, καθώς και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες (ώρα 13.00)
Τα έργα έχουν ενταχθεί με πραγματικά μοναδικό τρόπο στους χώρους του σπιτιού, που μοιάζει να ζωντανεύει μια άλλη εποχή…
info: Ίδρυμα Ά. & Λ. Κατακουζηνού, Λ. Αμαλίας 4, Σύνταγμα (5ος όροφος) Τηλ.: 210-3222144, 210-7610616-617 www.katakouzenos.gr.

Μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος
Καθώς πολλά ψιθυρίζονται για σχεδιαζόμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που να βολεύουν την τρόικα εσωτερικού, εξαιρετικά επίκαιρη είναι η εκδήλωση με θέμα: Μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich Ebert, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 18:00 στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16), με ομιλητές την Dorothée de Nève, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Fernuniversität Hagen και τους καθηγητές Ηλία Νικολακόπουλο, Φίλιππο Σπυρόπουλο και Κώστα Χρυσόγονο.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, πρόεδρος του Ιδρύματος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων.

Σχόλια

Exit mobile version