του Ηρόστρατου

 

Μπορεί η τέχνη να αναπαραστήσει την κρίση; 

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα με θέμα Εικόνες της κρίσης παρουσιάζει από τις 16 έως τις 24 Μαΐου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Kingston και το Cine Doc.

Το ερώτημα είναι, βεβαίως, κατά πόσο η τέχνη μπορεί να αναπαραστήσει την κρίση και αυτό είναι και το θέμα διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Θεωρητικοί του κινηματογράφου, εικαστικοί, κινηματογραφιστές, πανεπιστημιακοί, ιστορικοί συζητούν και αναλύουν τα ζητήματα που αναδύθηκαν στον μεσοπόλεμο για τη σχέση τέχνης και πολιτικής και με ποιον τρόπο αυτή η σχέση επανακαθορίζεται στο πλαίσιο της σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Θα είχε ενδιαφέρον η συζήτηση να μην περιοριζόταν στον κινηματογράφο και στα εικαστικά, αλλά να άγγιζε και τη λογοτεχνία, τα ζητήματα στρατευμένης τέχνης και των διαφόρων ρευμάτων και προσεγγίσεων της Aριστεράς σε σχέση με την τέχνη. Νομίζω αξίζει να λάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Πέρα από τον κινηματογράφο είναι πολλοί και οι σύγχρονοι συγγραφείς που στα βιβλία τους προσπαθούν να αποτυπώσουν την κρίση και να πάρουν θέση απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν. Η τέχνη που γοητευόταν από τον ίδιο τον εαυτό της και ομφαλοσκοπούσε μοιάζει παλιομοδίτικη.

Οι ήρωες σε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα και πεζά δεν είναι πια σε κάποιο άχρονο περιβάλλον, σε κάποιον δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά ζουν στην εποχή τους και βιώνουν τις καταστάσεις.

Ας σταθεί αυτό το πολύ σημαντικό αφιέρωμα η αρχή για να ανοίξει ένας διάλογος για τον πολιτισμό γενικότερα…

Στις ενδιαφέρουσες διαστάσεις της προσέγγισης είναι και ο στόχος που έχει τεθεί εκ μέρους της Ταινιοθήκης αφενός, να προτείνει ενδεχόμενες εναλλακτικές χρηματοδότησης και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών από νεότερες γενιές κινηματογραφιστών (crowd funding, κολεκτίβες κ.ά.) και, αφετέρου, να τονίσει την σπουδαιότητα της ανάκαμψης ενός πολιτικού κινηματογράφου και ενός κινηματογράφου ακτιβισμού.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν ταινίες των Σ. Τατασόπουλου, Ζαν Ρενουάρ, Τζον Φορντ, Μαξ Όφουλς, Φιλ Γιούτζι, Ρ.Β. Φασμπίντερ, Κεν Λόουτς, αδελφών Νταρντέν και άλλων.

Στις 16 Μαΐου εγκαινιάζεται στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου το β’ μέρος της έκθεσης εικαστικών με τίτλο Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης σε επιμέλεια Χριστίνας Ανδρουλιδάκη.

Πληροφορίες: Η διημερίδα ξεκινά στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, 210-3609695, [email protected]

 

 

Εκδήλωση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Χαλανδρίου

Αξίζει σήμερα, μέχρι αργά το μεσημέρι, να περάσετε μια βόλτα από το Χαλάνδρι όχι για κάποιο από τα… χιλιάδες μπαράκια της περιοχής, αλλά για να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε ενεργά στην εκδήλωση ενημέρωσης και συλλογής φαρμάκων που διοργανώνει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου από τις 11.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Martha Moreleόn, Αlejandro Diaz, Pedro Fabián και Herman Mayr.

Η ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου από τη νέα δημοτική Αρχή είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην οποία δεκάδες επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας έχουν δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή.

 

 

Ο Άμλετ στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο πραγματοποιείται από σήμερα και μέχρι τις 30 Μαΐου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Θέμα του Ο Άμλετ στο θέατρο και τον κινηματογράφο: η σχέση εξαχρειωμένου θρόνου και εξαρθρωμένου χρόνου. Στο επίκεντρο του σεμιναρίου θα βρεθεί πέρα από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ και η κινηματογραφική του μεταφορά Hamlet 2000 από τον M. Almereyda.

Εισηγητές είναι ο Νίκος Σαραφιανός, υποψήφιος διδάκτορας της Φιλοσοφίας του Κινηματογράφου και ο δρ Φιλοσοφίας Θανάσης Λάγιος.

Άξονας του σεμιναρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι «αφενός η συζήτηση σχετικά με τη δραματουργική και καλλιτεχνική απόδοση της κλασικής σαιξπηρικής τραγωδίας με σύγχρονους όρους, που άπτονται της διαμάχης περί μοντέρνας και μετα-μοντέρνας καλλιτεχνικής δημιουργίας, και αφετέρου η απόπειρα διατύπωσης και διερεύνησης ερωτημάτων αναφορικά με τη σχέση και την ερμηνεία του Άμλετ από φιλοσοφική, πολιτική και ψυχαναλυτική σκοπιά».

Πληροφορίες: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη,Σάββατο 16/05, ώρες: 12:00-15:00.

Σάββατο 23 & 30/05, ώρες: 14:00-17:00, [email protected], τηλ.: 213-0040496 & 6945348445.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!