πιστός στη δημοσιογραφία!

 

«Ο Γιώργος Κουρής υπήρξε πιστός στη δημοσιογραφία μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του… Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς πορείας του στον χώρο της ενημέρωσης άφησε το δικό του ιδιαίτερο αποτύπωμα τόσο ως δημοσιογράφος, όσο και ως ιδιοκτήτης Μέσων….»

Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Τη φυλλάδα που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας, που κολακεύεται να πιστεύει σαν τον Καραγκιόζη ότι αυτή έριξε τον Καραμανλή. Ενώ το μόνο που κατάφερε ήταν να κατακρημνίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τη δημοκρατία όσο είναι δυνατόν να την προστατεύει ένα τρωκτικό της. Που αποκομίζει κέρδη κολακεύοντας την αγραμματοσύνη και την ασημαντότητα σαν άλλη Αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Η “Αυριανή” πρέπει να κλείσει. Κι αυτό είναι το νόημα της αποψινής συμμετοχής μου στο Καλλιμάρμαρο.»

Μάνος Χατζιδάκις, 7/9/1987

31 χρόνια χωρίζουν τις δυο δηλώσεις… Κι επειδή έχουμε μνήμη, θυμόμαστε πολύ καλά την αθλιότητα της κίτρινης φυλλάδας των Κουρήδων, όχι μόνον εναντίον του Μάνου Χατζiδάκι… Ο Γιώργος Κουρής με το πιο σκοτεινό success story ξεκίνησε από μια τοπική εφημερίδα της Κεφαλονιάς, για να φέρει νέα ήθη στη δημοσιογραφία και να τη βυθίσει στα τάρταρα. Η Αυριανή αποτελεί μια κατάμαυρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου.

Και φυσικά ο θάνατος του Γιώργου Κουρή δεν την καθαγιάζει. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκαλεί ανατριχίλες. Βεβαίως, με τέτοιου είδους ανθρώπους και συμφέροντα συγχρωτίζονται πολλοί από αυτούς που κάποτε κατακεραύνωναν την Αυριανή

Πιστός στη δημοσιογραφία ο Γιώργος Κουρής! Ιδού κι ένα μικρό δείγμα της: «…Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον απαίσιο εκμαυλιστή νέων, που ακούει στα ονόματα, Μάνια, Μανωλιά, Μίνου Χατζηδού, ποιος επέτρεψε σε αυτό το απόβρασμα να παίρνει το μικρόφωνο στα χέρια του και να εκθέτει οργανωτές μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης; Αυτό το σκουληκιασμενο τομάρι αποτελεί στίγμα για την σημερινή ελληνική κοινωνία. Να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το ηθικό ΑIDS αυτού του βρωμερού υποκείμενου…» (Αυριανή, Σεπτέμβριος 1987)

Ναι. Αυτή είναι δημοσιογραφία. Που αποδείχτηκε και άκρως κερδοφόρα. Περνώντας από τα σαράντα κύματα, πάντοτε η περίφημη αυτή οικογένεια καταφέρνει να ξελασπώνει και να βρίσκεται δίπλα στην εξουσία. Να τη στηρίζει –όπως έπραττε μέχρι τέλους και ο Γιώργος Κουρής– με κάθε τρόπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κρυμμένος πίσω από τη γελοιότητα του «νεκρού που δικαιώνεται» είναι σαφές ότι ξεπληρώνει γραμμάτια.

Αρκεί πάντως να διαβάσει κανείς την ιστορία της εφημερίδας, να ανατρέξει στις πάντοτε συμφέρουσες αλλαγές πλεύσης, για να κατανοήσει πόσες από τις ασθένειες μετέδωσε στον Τύπο και στους δημοσιογράφους το εκδοτικό συγκρότημα του Γιώργου Κουρή.

…Δυστυχώς για την Κυβέρνηση, ο κατήφορός της δεν έχει τέλος…

 

 

 

Διαγωνισμός μεταγραφής χειρογράφων

Mε αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5), της οποίας το θέμα φέτος είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», καθώς και στο πλαίσιο της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης «Ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) οργανώνει έναν πρωτότυπο διαγωνισμό μεταγραφής χειρογράφων από την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας «Transcribathon Europeana 1914-1918».

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον υπεύθυνο κ. Φίλιππο Μαζαράκη-Αινιάν ([email protected]) και θα πρέπει να προσέλθουν την Τετάρτη 9 Μαΐου στις 10:00 π.μ. στο ΕΙΜ, εφοδιασμένοι με φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε μεικτές διαγενεακές ομάδες και θα διαγωνιστούν στην καλύτερη μεταγραφή χειρογράφων από το αποθετήριο της Europeana 1914-1918. Προβλέπεται η συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και ενηλίκων.

Οι μεταγραφές θα παραμείνουν αναρτημένες στην EUROPEANA και θα αποτελέσουν ένα μόνιμο εργαλείο για την μετέπειτα ιστορική έρευνα. Οι συμμετέχοντες θα επιτελέσουν πραγματικό έργο ενόσω μαθαίνουν τεχνικές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να προσεγγίσουν τις πηγές πληροφόρησης αλλά και λεπτομέρειες πάνω στην εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το “Transcribathon Europeana 1914-1918” διοργανώνει ανάλογους μαραθωνίους μεταγραφής έγγραφων τεκμηρίων του Πολέμου σε όλη την Ευρώπη.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

για τη δράση Transcribathon Europeana 1914-1918

για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018

Υπεύθυνος: Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, επιμελητής ΕΙΜ [email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!