Των Ελλήνων οι κοινότητες: Σύμη

Μέσα σε ένα κλίμα παγκοσμιοποίησης όπου η αγάπη για την πατρίδα συγχέεται με τον εθνικισμό, εκατοντάδες άνθρωποι επιμένουν σε όλη την Ελλάδα να νοιάζονται για τον τόπο τους, να προσπαθούν να αναδείξουν την ιστορία και τις παραδόσεις, να βρεθούν, να γνωριστούν μεγάλοι και μικροί, να γλεντήσουν, να αναδείξουν τα έθιμά τους, να βοηθήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Αφορμή γι’ αυτές τις γραμμές είναι διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες είχα τη χαρά να βρεθώ. Εκδηλώσεις που πολλοί «σνομπάρουν», και πραγματοποιούνται με αφορμή τη νέα χρονιά και την «κοπή της πίτας».

Όμως η ποικιλία των προσεγγίσεων θα σας εκπλήξει αν τυχόν κι εσείς θυμηθείτε τα πατρώα εδάφη και συναντηθείτε με τους συντοπίτες σας.

Την περασμένη Κυριακή βρέθηκα σε μια τέτοια εκδήλωση του της Ένωσης Συμιακών Νέων «Ο Νιρέας», με τον τίτλο «Ακούμια 2018». Όπου ακούμια είναι ένα είδος πεντανόστιμου λουκουμά που στη ζύμη του έχει και βρασμένο ρύζι και παίζει τον ρόλο της βασιλόπιτας, αφού σε έναν τέτοιο λουκουμά κρύβεται το τυχερό φλουρί της χρονιάς. Δεν έχω καμία σχέση με τη Σύμη, αλλά ομολογώ πως μετά την εκδήλωση νιώθω μια μεγάλη επιθυμία να την επισκεφθώ.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε ένα πραγματικά εξαιρετικό κείμενο του Δρ Θανάση Γεράκη που αναφερόταν στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το νησί από τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου. Το κείμενο δεν έμενε στην περιγραφή της κατάστασης αλλά παρακινούσε σε λύσεις και δράσεις. (όλο το κείμενο εδώ: http://www.rodiaki.gr/article/380433/to-xreos-mas-sthn-istoria-ths-symhs )

Παράλληλα παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Τζώρτζη Μηλιά με τίτλο Το ταξίδι του Οδυσσέα στη Σύμη.

Την παράσταση έκλεψε πάντως μια κυρία από τη Σύμη σε έναν απίστευτα κωμικό μονόλογο στη ντοπιολαλιά του νησιού.

Θαυμάσιοι χοροί και τραγούδια ακολούθησαν, από μια νεολαία που δείχνει να τιμά με τον πιο δημιουργικό τρόπο την παράδοση. Επίσης υπήρξε έκθεση ζωγραφικής των μικρών παιδιών με καταγωγή από τη Σύμη…

Φεύγοντας, είχα στα χέρια μου ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο Στη Σύμη των παραμυθιών της Φωτεινής Κλαδάκη Μενεμενλή και της Ελένης Κλαδάκη Βρατσάνου, έκδοση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου. Οι δυο συγγραφείς διασώζουν αφηγήσεις πανέμορφων παραμυθιών στην τοπική διάλεκτο, προσφέροντάς μας παράλληλα ένα αναλυτικό γλωσσάρι, σχόλια και σημειώσεις, που χωρίς να βαραίνουν την έκδοση, βοηθούν στην ανάγνωση. Η γραπτή απόδοση της γλώσσας αυτής δεν είναι εύκολη, όμως πιστεύω είναι εύστοχη. Ένας ολόκληρος κόσμος ζωντανεύει διαβάζοντας. Λέξεις πανέμορφες, που σου έρχεται να τις επαναλαμβάνεις. Σκέφτομαι πως η μέρα που κανείς δεν θα γνωρίζει να μιλά αυτές τις τοπικές διαλέκτους θα είναι σκοτεινή…

Πολλοί είναι –ευτυχώς– οι σύλλογοι με πλούσιο έργο στη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού, όπως ο Κοινωνικός Σύλλογος Συμαίων «Ο Πανορμίτης» χάρη στον οποίο άλλωστε είχα και την πρώτη γνωριμία με τα όσα συμβαίνουν.

Ο καθένας από εμάς, αν μπορούσε να δράσει τοπικά με τέτοιο δημιουργικό τρόπο παρακάμπτοντας την άθλια γραφειοκρατία και τον καταστροφικό «Καποδίστρια» που διαλύει χιλιάδες χωριά σε όλη την Ελλάδα, τότε μια άλλη μέρα θα ξημέρωνε…

Και βεβαίως η Σύμη, στην οποία αναφέρθηκα εκτεταμένα, δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Στη Ρόδο, άνθρωποι που εκδίδουν ένα σημαντικό ηλεκτρονικό περιοδικό πανελλήνιας εμβέλειας δίνουν πολλές μάχες –ανάμεσά τους και τη μάχη για την προστασία του ελαφιού του νησιού. Στην Λέρο αναδεικνύουν την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού μέσα από εκδόσεις και ντοκιμαντέρ. Στα Καστέλλια –το χωριό μου– έχουμε καθιερώσει χρόνια τώρα Διαγωνισμό Διηγήματος, ενώ με τη δουλειά, την προσφορά και τον μόχθο συμπατριωτών μας βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά μια Δημοτική Βιβλιοθήκη. Και εκτός συνόρων βλέπουμε π.χ. του Ίμβριους να δημιουργούν, να γράφουν, να οργανώνουν. Ένας τόμος με παραμύθια της Ίμβρου είναι ήδη στα σκαριά…

Μπορούν των Ελλήνων οι Κοινότητες να φτιάξουν άλλο γαλαξία -–αρκεί να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε!

Αγάπη είναι… να διαβάζουμε μαζί

Με κεντρικό μήνυμα ΑΓΑΠΗ είναι να διαβάζουμε ΜΑΖΙ, η δράση φιλοδοξεί να προσκαλέσει το κοινό, βιβλιόφιλο και μη, να μπει σ’ ένα βιβλιοπωλείο και να διαλέξει το βιβλίο που θα δωρίσει στο αγαπημένο του πρόσωπο, γράφοντας στον ειδικά τυπωμένο σελιδοδείκτη τις ιδιαίτερες ευχές του.

Αυτόν το Φεβρουάριο μπορούμε όλοι μας να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας στα πρόσωπα που αγαπάμε ΚΑΙ με ένα βιβλίο!

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

#love2read2gether
Facebook: Love2read2gether

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!