του Ηρόστρατου
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με τη Βικτώρια Χίσλοπ
Θυμάμαι ακόμα μια συζήτηση, πριν από χρόνια, όταν γνωστή λογοτεχνική κριτικός είχε αναφερθεί στο Νησί της Βικτόρια Χίσλοπ, χαρακτηρίζοντάς το υποτιμητικά ως «μυθιστόρημα παραλίας».
«Το νερό κοιμάται, αλλά ο φθόνος ποτέ», συνήθιζε να λέει ο Αλή Πασάς. Και στην ελληνική λογοτεχνική πραγματικότητα, ένα μικρό χωριό όπου όλοι λίγο- πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι μεγάλο… έγκλημα να γράψεις βιβλίο το οποίο να αγκαλιάσει το κοινό.
Κάποιοι έχουν φτιάξει ένα φανταστικό διάγραμμα όπου η ποιότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη των πωλήσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν, βεβαίως, δίκιο. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι κανόνας.
Και στην περίπτωση της Βικτόρια Χίσλοπ, σαφώς, δεν ισχύει. Το ενδιαφέρον με αυτή τη Βρετανή συγγραφέα είναι ότι όχι μόνο αγαπά σε βάθος τη χώρα μας, αλλά βιβλίο το βιβλίο δείχνει να τη μαθαίνει καλύτερα. Και να έχει ανοικτά μάτια, εκεί που οι άλλοι δεν βλέπουν.
Καθόλου τυχαία το σπίτι όπου έχει επιλέξει να κατοικεί στην Αθήνα βρίσκεται στα Πατήσια. Όταν ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε γιατί τα επέλεξε ως τόπο κατοικίας κι αν φοβάται που μένει εκεί, του απάντησε αφοπλιστικά ρωτώντας τον αν έχει πάει στο Λονδίνο, όπου όντως υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας τη νύχτα και εξήγησε πόσο αγαπά την πόλη και θέλει να ζει στο κέντρο της.
Στο καινούργιο της βιβλίο Οι καρτ ποστάλ η Βικτόρια Χίσλοπ μας ταξιδεύει στην Ελλάδα της κρίσης μέσα από ιστορίες και φωτογραφίες. Καλαμάτα, Ναύπλιο, Τρίπολη, Πάτρα, Μεσολόγγι, Λαμία, Δελφοί είναι μερικές μόνο από τις στάσεις που κάνει ο ήρωας της ιστορίας. Σε κάθε τόπο αφουγκράζεται την ιστορία των ανθρώπων. Άλλοτε διασκεδαστική, άλλοτε δραματική ή μυστηριώδης, άλλοτε φανταστική η κάθε ιστορία είναι η ψηφίδα ενός παζλ που αποτυπώνει το πρόσωπο της Ελλάδας. Η συγγραφέας φαίνεται πως έχει παρατηρήσει με προσοχή, έχει ζήσει αυτό που γράφει. Ακόμη και έθιμα, συνήθειες και παραδόσεις αποτυπώνονται με ακρίβεια, αποφεύγοντας κάθε έννοια «γραφικότητας». Αυτό που βλέπει είναι μια αληθινή Ελλάδα κι όχι μια «καρτ ποστάλ», παρά τον τίτλο του βιβλίου…
Και δεν είναι μόνο η κάθε ιστορία ξεχωριστή, αλλά και η κατάληξη /προτροπή: Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα αξίζει να μείνει κανείς σε αυτή τη χώρα και να το παλέψει. Οι ξένοι ήρωές της αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, όπως και μια ξενιτεμένη Ελληνίδα.
Διάβαζα το βιβλίο μέσα σε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ με προορισμό τα Ιωάννινα κι ένιωθα συχνά-πυκνά σαν ένας από τους ήρωες του βιβλίου. Οι τόποι που γνώριζα φανερώνονταν με άλλη δύναμη μπροστά στα μάτια μου όταν τα σήκωνα από τις σελίδες του βιβλίου.
Σε μια στιγμή, περνώντας τη γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου, ήταν σα να ζωντάνεψε το κείμενο… Κι έτσι αποφάσισα να μοιραστώ αυτές τις σκέψεις μαζί σας…
Σχολικά αποτυπώματα στο έργο της Ζωρζ Σαρή
Ξεκίνησε την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα η Έκθεση Σχολικά αποτυπώματα στο έργο της Ζωρζ Σαρή που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τις Εκδόσεις Πατάκη.
Πρόκειται για μια έκθεση που συνδυάζει προσωπικά αντικείμενα της Ζωρζ Σαρή με εκθέματα του Μουσείου και θα συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων, η συζήτηση με θέμα Η ζωή και το έργο της Ζωρζ Σαρή μέσα από φωτογραφίες, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 19:00 με ομιλήτριες τη δρ Χρύσα Κουράκη,υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και τη δρ Βασιλική Νίκα, Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Διάρκεια έκθεσης: 9 έως 30 Νοεμβρίου 2016. Είσοδος ελεύθερη
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Τριπόδων 23, Πλάκα, τηλ.: 2103250341, 6937219160