Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.321)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.321)

του Ηρόστρατου

 

Στη Χίο των παραμυθιών

Είχα γράψει στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας για την κίνηση 20 επαγγελματιών του Δήμου Αμανής, στη Βορειοδυτική Χίο, οι οποίοι δημιούργησαν την Κίνηση Λύνουμε τα Χέρια και διοργάνωσαν το 2ο Αντάμωμα Παραμυθιού και Αφήγησης. Βρέθηκα, λοιπόν, κι εγώ εκεί κι ας μην είχα «παπούτσια από χαρτί».

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι έφτασα στη Βολισσό κι από εκεί σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη που έχω επισκεφθεί: Το Άγιο Γάλας. Ένα χωριό ταιριαστό με το πνεύμα των εκδηλώσεων, αφού είναι πραγματικά παραμυθένιο. Βγαλμένο μέσα από θρύλους αλλά και θυμίζοντας τις ταινίες των αδερφών Ταβιάνι.

Σκαρφαλωμένο σ’ ένα βράχο είναι χτισμένο πάνω από ένα σύμπλεγμα σπηλαίων που κατοικήθηκαν από τη νεολιθική εποχή. Στο στόμιο του μεσαίου σπηλαίου είναι χτισμένη η εκκλησία της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας.

Μπαίνοντας, όμως, στην εκκλησία περνάς σε μια άλλη σπηλιά κι εκεί ανακαλύπτεις την εκκλησία της Αγίας Άννας αλλά και τον χώρο όπου ανάβλυζε το «Άγιο Γάλα». Το ανθρακικό ασβέστιο που έσταζε δημιουργώντας και τον διάκοσμο του σπηλαίου.

Δεν γράφω, όμως, έναν τουριστικό οδηγό.

Αυτό το μαγικό και απομονωμένο μέρος δεν είχε την τύχη άλλων τέτοιων τόπων της Ελλάδας που ρημάζουν. Κι αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι, που το παλεύουν ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν χαμένα.

Σε αυτή την εσχατιά της Χίου έχουν σεβαστεί το φυσικό τοπίο και έχουν διαμορφώσει έναν εκπληκτικό χώρο όπου γίνονται εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και προάγονται οι ντόπιες και βιολογικές καλλιέργειες. Με την παρέα έξοχων παραμυθάδων όπως η Ανθή Θάνου και η Μαρία Ζουράρη ζήσαμε κι εμείς κάτι από τη μαγεία του χώρου, καθώς έβγαινε το φεγγάρι και ακούγονταν οι φωνές των γκιόνηδων.

Φύγαμε αργά τη νύχτα με πολλά διδάγματα, τόσο από τα παραμύθια, όσο και από τη δύναμη και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων που διαμόρφωσαν τον χώρο και εμπνεύσθηκαν αυτό το αντάμωμα.

Το μάθημά μας είχε και συνέχεια. Τις άλλες μέρες σε διάφορους τόπους γνωρίσαμε κι άλλους παραμυθάδες που μας ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους. Η Αφροδίτη Χαραλαμπάκη, η Νάγια Οικονομοπούλου, η Ακριβή Καλδίρη αφηγήθηκαν σε πλατείες και υψώματα, σε προαύλια εκκλησιών, σε λιμανάκια και παραλίες. Πολλοί ακόμη άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη ώς την Πελοπόννησο και την Κρήτη, εικαστικοί, μουσικοί, θεραπευτές δημιούργησαν μια μεγάλη παρέα δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αν είμαστε αποφασισμένοι. Αν δημιουργήσουμε πυρήνες, πιστέψουμε και δουλέψουμε γι’ αυτό… Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Και τα αποτελέσματα απέχουν πολύ από τα να είναι δεδομένα. Όμως, όλη αυτή η προσπάθεια έχει κάτι το μαγικό. Μοιάζει με παραμύθι όπου τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

 

Το Μελτεμάκι

meltemakiΧθες (Παρασκευή) και σήμερα (Σάββατο), στις 9 το βράδυ στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς παρουσιάζεται μια ξεχωριστή ελληνική κομεντί, το περίφημο Μελτεμάκι του Παντελή Χορν από την Εταιρία Θεάτρου Κιβωτός του Γιώργου Φρατζεσκάκη.

Απολύτως καλοκαιρινό, με όλη τη δροσιά της νοσταλγίας μιας άλλης εποχής, χαρίζει γέλιο και συγκίνηση.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Οδυσσέας Σταμούλης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Μαριαλένα Ροζάκη, η Φωτεινή Ντεμίρη και ο Μάκης Πατέλης.

Σχόλια

Exit mobile version