του Γιώργου Κυριακού
O Δρόμος παρακολούθησε την εκδήλωση του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με ομιλητές τον ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, τον βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε (πρόεδρος ΚΕΑΔ) και τον Βασίλη Κάγιο (πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑ). Οι δύο πολιτικοί υποστήριξαν ότι η συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα είναι μονόδρομος λέγοντας ότι: «Παρ’ όλα τα προβλήματα του παρελθόντος» (απαγόρευση της ΟΜΟΝΟΙΑ ως κόμματος, πογκρόμ κατά του ελληνισμού το 1994 και «δίκη των 5», προβοκάτσιες το 1997, απελάσεις διπλωμάτη και ιερέα, επεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες στη Χιμάρα, πρώιμες καταπατήσεις περιουσιών, δολοφονία Γκούμα κ.λπ.) «η συνεργασία μαζί του είναι σίγουρα η καλύτερη για τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας».
Το όλο πολιτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην περιφέρεια του Αυλώνα: Ο Βαγγέλης Ντούλες, που θεωρείται σίγουρη η εκλογή του, τοποθετήθηκε 2ος στην κλειστή λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας, που ήταν υποψήφιος στον Δήμο Χιμάρας στις επαναληπτικές εκλογές του περσινού Αυγούστου, τοποθετήθηκε στην ανοιχτή λίστα (η εκλογή του εξαρτάται από τον αριθμό των ψήφων που θα λάβει). Ο Βαγγέλης Ντούλες αιτιολόγησε την απόρριψη συνεργασίας με το έτερο κόμμα της μειονότητας, το MEGA, για ανεξάρτητη ενωτική κάθοδο στις εκλογές*, υποστηρίζοντας ότι το σύνολο των φιλικών ψήφων στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (Δήμοι Χιμάρας και Φοινικαίων, που ανήκουν στην περιφέρεια Αυλώνα) «δεν θα μπορούσαν να εκλέξουν βουλευτή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πρόταση του MEGA για συμμετοχή του στην ανοιχτή λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος στον Αυλώνα «θα αποδυνάμωνε την υποψηφιότητα του Γκικουρία».
Πράγματι, αυτού του είδους το μέτρημα των ψήφων, σε συνδυασμό και με τον εκλογικό νόμο, δείχνει να επιβάλει τον «μονόδρομο» συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι: αν υπήρχε συνεργασία των δύο μειονοτικών κομμάτων (ΚΕΑΔ και MEGA), οι χιλιάδες Έλληνες ψηφοφόροι στην περιφέρεια του Αυλώνα, ιδιαίτερα από τη διασπορά, δεν θα προσέρχονταν να ψηφίσουν μαζικά και να εκλέξουν όχι μόνο έναν αλλά και δύο βουλευτές; Σε κάθε περίπτωση, την κύρια ευθύνη φέρει η ηγεσία της ελλαδικής κυβέρνησης, η οποία μέσω της ανυπαρξίας της συνεχίζει να διαιρεί (έμμεσα) τον Ελληνισμό υποστηρίζοντας (έμμεσα) τον πρωθυπουργό Ράμα και το «Σοσιαλιστικό» Κόμμα κατά το ελλαδο-οθωμανικό πρότυπο υποστήριξης…
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του MEGA Χρηστάκης Κίτσος έχει προβεί σε μηνύσεις κατά του εκλεγμένου νέου προέδρου και στελεχών του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Στο Εφετείο εκκρεμεί η θετική απόφαση για την νομιμότητα αυτών των διαδικασιών ενώ, όπως έχει γράψει ο Δρόμος**, έχουν ξεκινήσει να ασκούνται πιέσεις σε στελέχη του, κυρίως με απολύσεις. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι εσωκομματικές εκλογές που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο του MEGA τον περσινό Σεπτέμβριο είχαν καθυστερήσει επί… 9 χρόνια, παρότι είχε λήξει η θητεία του απερχόιμενου προέδρου Χρηστάκη Κίτσου. Στις εκλογές αυτές για την ανάδειξη προεδρείου και οργάνων συμμετείχαν 2.200 περίπου μέλη στην Αλβανία και στην Ελλάδα. Μετά από όλες τις παραπάνω εξελίξεις, το MEGA δεν θα συμμετέχει στις εκλογές της 11ης Μαΐου.
* «Να δει η νέα γενιά ότι δεν ενδιαφερόμαστε για αξιώματα» (φύλλο 709).
** «Προεκλογικό κλίμα στην ελληνική κοινότητα» (φύλλο 720).