Αρχική πολιτική Πολιτικές Απαρτχάιντ και το malpractice των γιατρών

Πολιτικές Απαρτχάιντ και το malpractice των γιατρών

Από 1η Σεπτέμβρη πετάχτηκαν στο δρόμο χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ενώ από 13 Σεπτέμβρη μερικά εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να πάνε στο σινεμά, σε συναυλίες, σε αθλητικά γεγονότα ή σε καφετέριες αν δεν έχουν εμβολιαστεί. Δηλαδή, για ένα εξάμηνο 4 στους 10 Έλληνες θα έχουν λοκντάουν. Έχεις το πράσινο πάσο; Θα μπορείς να απολαμβάνεις τα δικαιώματα του «Ελεύθερου Πολίτη». Δεν το έχεις; Κάτσε σπίτι σου σε καραντίνα. Απαρτχάιντ κανονικό.

Όποιος νομίζει ότι τα παραπάνω μέτρα έχουν μία οποιαδήποτε σχέση με την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ή αποσκοπούν (έστω έμμεσα, έστω κάπως «βίαια» ή «άγαρμπα») στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, δυστυχώς τρέφει σοβαρές αυταπάτες.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι άλλη: Όπως η κυβέρνηση την άνοιξη στοχοποιούσε τους νέους και τις πλατείες για την έξαρση των κρουσμάτων, έτσι και τώρα φταίνε οι «ψεκασμένοι» που δεν πετύχαμε το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

Γνωστό το μοτίβο: Για τα χιλιάδες κρούσματα και την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων φταις μονίμως εσύ. Που δεν πλένεις τα χέρια, που δεν τηρείς αποστάσεις, που έσπασες την απαγόρευση κυκλοφορίας, που βγάζεις το σκύλο σου βόλτα χωρίς μάσκα και εσχάτως που δεν έχεις κάνει το εμβόλιο.

Ενάμιση χρόνο πανδημίας αδιαφόρησαν για τις εκκλήσεις των υγειονομικών για προσλήψεις προσωπικού. Δεν έκαναν ούτε ένα απολύτως βήμα για να φτιαχτεί πρωτοβάθμια περίθαλψη της προκοπής που θα μπορούσε να απαλλάξει από την πίεση τα τριτοβάθμια νοσοκομειακά ιδρύματα. Άνοιξαν δύο σερί χρονιές τον τουρισμό χωρίς σοβαρά μέτρα προστασίας, μας τάραξαν στα λοκντάουν και τώρα εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων απαλλάσσουν το ΕΣΥ και από μερικές χιλιάδες υγειονομικούς επειδή είναι «επικίνδυνοι». Λες και το 2020 που δεν υπήρχαν ακόμα τα εμβόλια εμείς φταίγαμε για την μετάδοση του ιού στους ασθενείς.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία αλλά με τις αποφάσεις της συνιστά και κίνδυνο για αυτήν. Τα εμβόλια που «δεν είναι πανάκεια», όπως μας έλεγαν κυβέρνηση και «ειδικοί» τον Γενάρη (προφανώς για να μην πάρουμε θάρρος και ζητάμε άρση των περιοριστικών μέτρων) τώρα, και προκειμένου να δικαιολογήσουν μία υγειονομική Χούντα εις βάρος του πληθυσμού, έγιναν ο απόλυτος μονόδρομος καλλιεργώντας μία κουλτούρα υποτίμησης των υπόλοιπων κλασικών μέτρων προστασίας (αποφυγή συνωστισμών, μάσκες, περιποίηση χεριών, αποστάσεις κ.λπ.).

Όποιος ταξίδεψε αυτό το καλοκαίρι μπορεί να πιστοποιήσει τον τραγέλαφο. Μπαινόβγαινες σε καράβια και αεροπλάνα επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αν στο ζήταγαν και αυτό) λες και δεν μεταδίδουμε τον ιό και οι εμβολιασμένοι (αν και πολύ, πολύ λιγότερο από τους ανεμβολίαστους). Και από 13 Σεπτέμβρη, αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να μπαίνει στην ταβέρνα. Ακόμα και με PCR αρνητικό. Μέσα θα μπει ο άλλος που έχει το «διαβατήριο» και που χθες μπορεί να ήταν σε γλέντι χωρίς να τηρεί κανένα μέτρο. Απίστευτα πράγματα…

Για τα χιλιάδες κρούσματα και την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων φταις μονίμως εσύ. Που δεν πλένεις τα χέρια, που δεν τηρείς αποστάσεις, που έσπασες την απαγόρευση κυκλοφορίας, που βγάζεις το σκύλο σου βόλτα χωρίς μάσκα και εσχάτως που δεν έχεις κάνει το εμβόλιο

ΑΣ ΜΗΝ ξεγελαστεί κανείς. Η κυβέρνηση ουδόλως ενδιαφέρεται για το αν θα αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού μετά το στυγνό εκβιασμό που κάνει. Γιατί αν τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο θα είχαν πάρει άλλες πρωτοβουλίες και δεν θα μπέρδευαν τους πάντες επί οκτώ μήνες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ούτε θα μασούσαν τα λόγια τους αντί να απαντάνε ειλικρινά στις απορίες του κόσμου (επιστημονικά είναι αποδεκτό να πεις «δεν ξέρουμε ακόμα»), ούτε θα έστηναν «επιτροπές σοφών» με ακαταδίωκτα.

Γενικώς, για την καχυποψία και τον φόβο ενός κόσμου για τα εμβόλια φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης οι κυβερνώντες, οι οποίοι τώρα πονηρά αξιοποιούν τον σκεπτικισμό για να φορτώσουν την αποτυχία τους στους «ψεκασμένους» και να διχάσουν την κοινωνία. Ποιός φταίει για τα κρούσματα; Όχι ο πρωθυπουργός που έβλεπε τείχος ανοσίας μέσα στον Ιούλη και άνοιξε φόρα παρτίδα τον τουρισμό. Δεν φταίει ούτε καν ο κορωνοϊός καθαυτός που θα εμφανίζει διαρκώς νέες παραλλαγές που θα καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την επίτευξη συλλογικής ανοσίας. Φταίνε οι «ψεκασμένοι»…

Όμως, μακράν η πιο μεγάλη ζημιά που κάνουν τα μέτρα Κικίλια είναι άλλη. Νομιμοποιώντας την οικονομική επιβάρυνση των ανεμβολίαστων για τα τεστ τους («δεν θα πληρώνουν οι εμβολιασμένοι τις επιλογές των ανεμβολίαστων», είπανε τα κυβερνητικά στελέχη) ανοίγουν την πόρτα για την απόλυτη επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού στον τομέα της Υγείας. Γιατί αν σήμερα δεν δικαιούσαι τεστ εφόσον δεν έχεις το «διαβατήριο», αύριο ίσως να μην σε βάζουν και στο χειρουργείο. Και αν έχεις αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κάπνιζες, το ταμείο σου γιατί να επιβαρυνθεί με τα έξοδα του αναπνευστήρα; Και αφού δεν φρόντισες να ρίξεις τα τριγλυκερίδια σου και έπαθες έμφραγμα, εμείς γιατί να σου ανατάξουμε στο τσάμπα την καρδιακή λειτουργία; Και αυτή η διχαστική λογική δεν έχει τέλος και μπορεί να μολύνει το σύνολο της κοινωνίας. Αφού δεν έχω παιδιά γιατί να πληρώνω φόρους για την Παιδεία ή αφού δεν έχω τηλεόραση γιατί να επιβαρύνομαι με τέλη για την κρατική τηλεόραση;

Όσοι, λοιπόν, εύκολα κατηγορούν τους ανεμβολίαστους για «υπερίσχυση της ατομικής επιλογής έναντι ενός δημόσιου αγαθού όπως η Δημόσια Υγεία», κοινώς τους αποκαλούν «γαϊδούρια» (σάμπως τα μέτρα της Ν.Δ. προωθούν τη Δημόσια Υγεία) να είναι σίγουροι ότι αν ζούσε η Θάτσερ ή ο Μίλτον Φρίντμαν και άκουγαν τα μέτρα Κικίλια, όχι απλώς δεν θα τα αποδοκίμαζαν αλλά θα χόρευαν από τη χαρά τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, επειδή όποιος κάνει κριτική στο κοινωνικό Απαρτχάιντ που στήνει η κυβέρνηση τού ρίχνουν αμέσως τη ρετσινιά του «ψέκα» και του «αρνητή», καλό είναι να γίνονται κάποιες αποσαφηνίσεις.

Εμβολιάστηκα και με τις δύο δόσεις και θα κάνω όσες δόσεις χρειαστεί και γενικώς παροτρύνω φίλους, συναδέλφους και συγγενείς να εμβολιαστούν. Δυστυχώς, είναι λυπηρό να δίνεις πιστοποιητικά «εμβολιοφροσύνης» για να μην σε πουν ελέφαντα. Όμως, είναι πιο λυπηρό το να μην αντιλαμβάνεσαι ότι με βιτρίνα τους Γιατρούς και την «ουδέτερη» Επιστήμη πάνε να οικοδομήσουν ένα νέο καθεστώς που θα διαχωρίζει τους πολίτες σε υγιείς και «μιαρούς».

Γιατί δυστυχώς, η αντίδραση του επιστημονικού κόσμου και συγκεκριμένα των γιατρών στα παραπάνω είναι ανύπαρκτη. Αν ο Κικίλιας είχε ανακοινώσει πεντάμηνη καθυστέρηση των εφημεριών τώρα θα είχε γεμίσει το υπουργείο Υγείας με αντίσκηνα και με γιατρούς που θα έβριζαν αγανακτισμένοι θεούς και δαίμονες στα κανάλια.

Όμως. ανακοινώνει Απαρτχάιντ και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Πολλοί ενδεχομένως και να συμφωνούν…

Εμείς με τα ολίγα γράμματα που γνωρίζουμε ας πούμε κάτι τελευταίο:

Ας μην μιλάμε με απόλυτη σιγουριά επειδή κάτι γράφτηκε στο Jama ή στο Nature ή δημοσιεύτηκε στο PubMed. Όχι μόνο επειδή κάθε εβδομάδα βγαίνουν νέες οδηγίες που ανατρέπουν αυτά που ξέραμε ως σήμερα σχετικά με τον κορωνοϊό αλλά κυρίως επειδή η Επιστήμη προχώρησε ανά τους αιώνες με την Κριτική και την Αμφισβήτηση.

Βεβαίως και πρέπει να ξέρεις καλά το αντικείμενο και να είσαι πάντα up to date. Όμως, σε αυτήν την συγκυρία αυτό δεν αρκεί. Τώρα «καλή Ιατρική» πρώτιστα, είναι να βγεις και να φωνάξεις με όλη σου τη δύναμη ότι με πρόσχημα την πανδημία πάνε να στήσουν Χούντες που θα εξανδραποδίσουν τον Άνθρωπο και τις Ελευθερίες του. Όλα τα άλλα είναι malpractice συνάδελφε…

* Ο Μανώλης Μούστος είναι γιατρός

Σχόλια

Exit mobile version