Στην πρωτεύουσα του Περού πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) με τη συμμετοχή ηγετών 21 κρατών, τους οποίους «υποδέχτηκαν» χιλιάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν επανειλημμένα να σπάσουν τον κλοιό γύρω από το συνεδριακό κέντρο. Η αστυνομική καταστολή ήταν… αντάξια της βίαιης παράδοσης του περουβιανού κράτους, και δεν γλίτωσαν ούτε οι ιθαγενείς του Αμαζόνιου, που ταξίδευαν μέρες για να φτάσουν στη Λίμα διαμαρτυρόμενοι για την μόλυνση των εδαφών τους από πετρελαϊκές εταιρίες…
Στην τελική κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής υπογραμμίζεται η ανησυχία των κρατών μελών της APEC για την αυξανόμενη αντίσταση στις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και ολοκλήρωσης, «η οποία δίνει έδαφος σε έναν αυξανόμενο προστατευτισμό και παρακωλύει την παγκόσμια οικονομική πρόοδο». Και δηλώνεται η απόφασή τους να την αντιμετωπίσουν με ένα μορατόριουμ συγκεκριμένων μέτρων έως το 2020. Επιχειρούν έτσι να αποτρέψουν την υλοποίηση τάσεων επιστροφής της παραγωγής π.χ. εντός των ΗΠΑ, όπως υποσχόταν προεκλογικά ο Τραμπ. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από αναλυτές που θεωρούν ότι, μετά την εκλογή Τραμπ, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού (TPP) είναι εν πολλοίς νεκρή. Αλλά το μήνυμα είχε αποδέκτες και εκτός Ειρηνικού – π.χ. στην Ευρώπη, όπου επίσης δυναμώνει η ρητορική περί «εθνικών» οικονομικών στρατηγικών, στον αντίποδα του «οράματος» της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Ήδη πολλές χώρες, κυρίως ασιατικές, εκφράζουν ενδιαφέρον για μια πιθανή νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, με κεντρικό άξονα πλέον την Κίνα! Ήδη πριν τη σύνοδο οι πληροφορίες μιλούσαν για «μπάσιμο» του Πεκίνου με σκοπό να καρπωθεί τα οφέλη της περαιτέρω αποδυνάμωσης του βορειοαμερικανικού παράγοντα. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ μάλιστα έδωσε ένα σαφές στίγμα προθέσεων μιλώντας για την «ανάγκη ενός πρακτικού σχεδίου που θα απαντά στις ανάγκες των βιομηχανιών… και σύντομα θα εγκαθιδρύσει μια περιοχή ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ασίας και Ειρηνικού». Επιβεβαιώνοντας έτσι όχι μόνο την εξίσωση της Κίνας με τους υπόλοιπους μεγαπαίκτες σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και τις απαιτήσεις της για περαιτέρω διεύρυνση του παγκόσμιου οικονομικού ρόλου της.
Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, με κύκλους του απερχόμενου πλανητάρχη να διαρρέουν ότι «ενθάρρυνε το Ρώσο πρόεδρο να περιορίσει τη βία στη Συρία»… Ο ίδιος ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο Brexit και σε μια πιθανή συνάντησή του με τον Τραμπ. Επιπλέον, στον απόηχο της δήλωσης της Μέρκελ για αδυναμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας διατλαντικού εμπορίου (TTIP) μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, εξέφρασε την αντίθεσή του σ’ αυτή, υπογραμμίζοντας όμως ότι «υποστηρίζει πάντα την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίου και εργασίας»…
Γιώργος Πατέλης