Το κλίμα εκφοβισμού είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν για ελέγχους τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Χαλκιδική από Θεσσαλονίκη.
Η πορεία ξεκίνησε τελικά με αυτοκίνητα προκειμένου οι διαδηλωτές να φτάσουν στην τοποθεσία Χονδρό Δένδρο, στο σημείο απ’ όπου ξεκινάει ο δρόμος για τις Σκουριές. Σε απόσταση εκατό μέτρων από το σημείο αυτό πραγματοποιούσαν συγκέντρωση περίπου 100 εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν εντολής και απειλών της εταιρίας ότι αν δεν παραβρεθούν θα απολυθούν και δεν θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Οι κάτοικοι ήθελαν πάση θυσία να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμειξη της διαδήλωσης με τους υπέρμαχους του έργου και έτσι μόλις οι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο αυτό ξεκίνησαν πορεία 6 περίπου χιλιομέτρων δασικού δρόμου προς τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
Μετά από αρκετή ώρα έφτασαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας όπου είχαν παραταχθεί αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ, αναμειγμένοι με ασφαλίτες που κινηματογραφούσαν τα πρόσωπα των διαδηλωτών. Στην κεφαλή της πορείας τοποθετήθηκαν οι γυναίκες, οι οποίες με καθιστική διαμαρτυρία και συνθήματα ζητούσαν από τους αστυνομικούς να τους επιτρέψουν να περάσουν στις εγκαταστάσεις.
Η ειρηνική στάση των διαδηλωτών δεν επέτρεπε μέχρι εκείνη τη στιγμή στα ΜΑΤ να επιτεθούν. Μια φωτιά στο δάσος όμως αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσουν οι συγκρούσεις. «Δεν ήθελε και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια “κάποιων” που δεν συμπαθούσαν και ιδιαίτερα τους διαδηλωτές και τον αγώνα τους» δηλώνουν οι κάτοικοι και αναφέρουν ότι είναι συνηθισμένο γεγονός κατά τις διαμαρτυρίες τους στο βουνό.
Πριν ακόμη φτάσει η πυροσβεστική, οι διαδηλωτές έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά. Σε μερικά λεπτά και χωρίς να έχει προηγηθεί πρόκληση η αστυνομία ξεκίνησε την επίθεση. Δακρυγόνα σε ευθεία βολή στα κεφάλια των διαδηλωτών που έτρεχαν να σωθούν. Κατά τη διάρκεια του κυνηγητού πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν από δακρυγόνα στα πόδια και στην πλάτη. Η αστυνομία στο σημείο αυτό έκανε οκτώ προσαγωγές διαδηλωτών από το σωρό, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές κατάφεραν μετά από πολύ κυνηγητό να μπουν σε αγροτικά αυτοκίνητα και να φτάσουν στο Χονδρό Δένδρο. Οι σκηνές που περιγράφονται είναι εφιαλτικές.
Μαρτυρία βασανισμού από τα ΜΑΤ
«Κατεβαίναμε από το βουνό με τον άνδρα μου όταν άρχισαν τα δακρυγόνα και μπήκαμε στο αμάξι να φύγουμε. Μείναμε τελευταίοι γιατί ψάχναμε μια γυναίκα που είχαμε πάρει μαζί μας από την Ιερισσό. Ξαφνικά άκουσα έναν δυνατό χτύπο στο τζάμι του αμαξιού, τον οποίο ακολούθησε δεύτερος δυνατότερος. Ήταν ο χτύπος από γκλομπ αστυνομικού, ο οποίος άνοιξε την πόρτα με τράβηξε από την ζακέτα και με πέταξε κάτω.» δήλωσε η 62χρονη Μ. Βερβερίδου. «Γονάτισε» μου φώναξε. «Γιατί,» του είπα «δεν έχω κάνει κάτι!». «Γονάτισε γιατί το θέλω εγώ!» μου απάντησε. Γονάτισα και ο αστυνομικός άρχισε να χτυπάει με τις μπότες του στα πέλματα των ποδιών μου. Ούρλιαζα από τον πόνο. Μόλις κατέβηκε ο άνδρας μου να δει τι συμβαίνει τoν αναγκάζουν και αυτόν να γονατίσει. Μας τράβηξαν σε ένα ανάχωμα πιο πέρα και καθώς εγώ συνέχιζα να ουρλιάζω μας είπαν «θα τα πούμε αργότερα». Η κ. Βερβερίδου μεταφέρθηκε με κλούβα στο αστυνομικό τμήμα μαζί με τον άνδρα της και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Εκεί διαπίστωσαν κάκωση της κνήμης και των νεύρων του ποδιού και της τοποθέτησαν νάρθηκα. «Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο πόνο. Δεν μου τσαλαπάτησαν μόνο το πόδι, τσαλαπάτησαν την αξιοπρέπειά μας, τα πιστεύω ενός ολόκληρου λαού που προσπαθεί να σώσει τον τόπο αυτό, το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονών μας» πρόσθεσε η κ. Βερβερίδου η οποία μετά τα βασανιστήρια που υπέστη αφέθηκε ελεύθερη.
Καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν προκειμένου να ξεκινήσει πορεία προς το Α.Τ. Πολυγύρου για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή και τις συλλήψεις, νέες διμοιρίες ΜΑΤ κατέφθασαν από το βουνό. Ενώ οι διαδηλωτές βρίσκονταν στριμωγμένοι μαζί με τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα στον δρόμο, η αστυνομία άρχισε νέο κυνηγητό με ρίψη δακρυγόνων εναντίον τους. Αστυνομικοί έσπαγαν με μανία τα τζάμια αυτοκινήτων, έριχναν εντός τους δακρυγόνα, πετούσαν τους διαδηλωτές στο δρόμο, και προχωρούσαν σε προσαγωγές.
Χτύπησαν και βουλευτή
Τελικά και όταν η πορεία έφτασε στον Πολύγυρο, η αστυνομία δεν επέτρεψε σε δικηγόρους αλλά και στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη να προσέλθει στο τμήμα για να ενημερωθεί για τις συλλήψεις. Μάλιστα, άνδρας της ασφάλειας χωρίς διακριτικά προπηλάκισε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και την χτύπησε με γκλομπ. Στη φράση της ότι θα του κάνει μήνυση φώναξε με τσαμπουκά «Τσάβαλος Ιωάννης, το κατάλαβες;».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «στις Σκουριές Χαλκιδικής παίχτηκε ακόμη ένα επεισόδιο ασύλληπτης αστυνομικής βίας και κρατικής καταστολής εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι από όλη την Ελλάδα, που αντιστέκονται στα σχέδια καταστροφής της Χαλκιδικής από την Ελληνικός Χρυσός (95% καναδική Eldorado, 5% ΑΚΤΩΡ), δέχτηκαν ανηλεή επίθεση από μονάδες καταστολής σε μια καθ’ όλα ήρεμη διαμαρτυρία. Ανθρωποκυνηγητό και άγριοι ξυλοδαρμοί ανθρώπων που οπισθοχωρούσαν ή είχαν ήδη συλληφθεί μόνο κράτος δικαίου δεν χαρακτηρίζουν.
Η Ελληνική Αστυνομία δεν σεβάστηκε τίποτα. Ούτε ηλικιωμένους, ούτε τραυματίες, ούτε βουλευτές. Στην προσπάθειά μου να εισέλθω στο κτίριο της Αστυνομικής Ασφάλειας στον Πολύγυρο, δέχτηκα θρασσύτατη λεκτική και σωματική βία από αστυνομικό στον οποίο είχα γνωστοποιήσει την ιδιότητά μου».
Οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι αργά τα ξημερώματα έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου πληροφορήθηκαν ότι από τις 18 προσαγωγές οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ανάμεσά τους πολλοί ντόπιοι, τρεις νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, ένας δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη και ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί έσπασαν τα τζάμι του αυτοκινήτου του και έριξαν δακρυγόνα στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αμαξιού. Ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο γιατί πάσχει από καρδιακά προβλήματα και κατηγορείται για απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης.
Οι υπόλοιποι 13 κατηγορούνται για τα αδικήματα της «στάσης» και της «διατάραξης οικιακής ειρήνης». Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και άλλοι δύο διαδηλωτές με τραυματισμούς στο πόδι και στο χέρι, οι οποίοι κατήγγειλαν τραμπουκισμούς από ΜΑΤ μέσα στο νοσοκομείο. Τελικά το δικαστήριο των 14 συλληφθέντων ορίστηκε για 14/2, αφού πρώτα πέρασαν εισαγγελέα.