Αρχική διεθνή Πολεμικά θραύσματα

Πολεμικά θραύσματα

Δηλώσεις και γεγονότα που αποκαλύπτουν σχεδιασμούς και  ασυμφωνίες

► Ο κύριος Βέρνερ Χόγερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε ότι θα χρειαστούν «αρκετά τρισεκατομμύρια(!) ευρώ» για την ανοικοδόμηση της. Έχει ενδιαφέρον το πού σχεδιάζει να ρίξει τα λεφτά (μας) ο Γερμανός: μεταξύ άλλων, σε παροχή εγγυήσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με την κάλυψη του Δημοσίου, «ώστε το Κίεβο να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού» και «οι επενδυτές να νιώσουν σιγουριά»! Εν ολίγοις, δεν θα ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία: απλά θα πληρώσουμε άλλο ένα τρικούβερτο γλέντι των «αγορών», με τρισεκατομμύρια να βγαίνουν από τις τσέπες των υπηκόων της Ε.Ε. και να μπαίνουν, μέσω… Κιέβου, στα χαρτοφυλάκια «δανειστών» και «επενδυτών». Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση του Γερμανού να αρχίσει το πάρτι πριν τελειώσει ο πόλεμος. Πώς; Π.χ. με χρηματοδότηση σιδηροδρομικών υποδομών για να διευκολυνθεί η μεταφορά της περυσινής συγκομιδής σιτηρών της Ουκρανίας σε κράτη μέλη της Ε.Ε.! Αν οι Ουκρανοί νόμιζαν ότι οι Δυτικοί «φίλοι» θα τους ξαναχτίσουν σπίτια, νοσοκομεία κ.λπ., είναι γελασμένοι. Η Δυτική «βοήθεια» θα χρησιμοποιηθεί για να τους πάρουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.

► Πάρτι οργανώνει όμως και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού: ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει έκτακτο κονδύλι ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να συνεχίσει να εξοπλίζει τους Ουκρανούς, κι αυτοί με τη σειρά τους να συνεχίσουν να φθείρουν τους Ρώσους. «Μέρος του ποσού» (άγνωστο πόσο) θα χρησιμοποιηθεί για να αναπληρωθούν και στις ΗΠΑ τα οπλικά συστήματα που η Ουάσιγκτον έχει ως τώρα στείλει στο Κίεβο. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι όχι μόνο συμφώνησαν στα γρήγορα, αλλά στρογγύλεψαν κιόλας χουβαρντάδικα το ποσό, στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια (είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι 3 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα πρόγραμμα δημόσιας περίθαλψης συνιστούν αδικαιολόγητη σπατάλη!) Η πολεμική βιομηχανία ανοίγει κι άλλες σαμπάνιες.

► Πάντως σε εκδήλωση των Financial Times στις 7 Μαΐου ο σχεδόν αιωνόβιος (είναι 99 ετών…) Χένρι Κίσινγκερ –τον οποίο ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά για τα διαχρονικά «φιλελληνικά» του αισθήματα και δηλώσεις– κράτησε αποστάσεις από την εφαρμοζόμενη αμερικανική πολιτική υπό τον Μπάιντεν. Είπε λοιπόν πως ο Πούτιν αισθάνθηκε απειλούμενος με τις κινήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ότι υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του και προχώρησε στην εισβολή. Ο Κίσινγκερ επισημαίνει: «Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Και δεν είναι φυσικό για την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν ακριβώς τα ίδια συμφέροντα απέναντι σε όλα τα προβλήματα. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Ευρώπη και τη γενική της στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία ή η Κίνα θα γίνουν στενοί φίλοι της Δύσης. Σημαίνει ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα θα πρέπει να αφήνουμε ανοιχτή την επιλογή μιας διαφορετικής προσέγγισης». Με άλλα λόγια, πρέπει να τους χωρίζουμε, κι όχι να τους σπρώχνουμε σε στενή συνεργασία. Αυτή άλλωστε ήταν η πολιτική που ακολουθούσε επί δεκαετίες ο ίδιος από καίριες θέσεις της βορειοαμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας.

► Η Νομική Υπηρεσία της Μπούντεσταγκ είχε γνωματεύσει ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν καθιστά τη Γερμανία εμπόλεμο μέρος. Αλλά προειδοποιούσε ταυτόχρονα ότι δεν ισχύει το ίδιο για τυχόν εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε γερμανικό έδαφος. Προφανώς οι Αμερικανοί τράβηξαν τα κατάλληλα νήματα (τα πιο κατάλληλα τελευταία είναι τα… Πράσινα), κι έτσι η τρικομματική κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς θέλοντας και μη έσφιξε τα δόντια, αγνόησε τις παρωχημένες νομικές υπηρεσίες, και προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερη ευθυγράμμιση: όπως ανακοινώθηκε, εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στη χρήση ενός ισχυρού θωρακισμένου αυτοκινούμενου πυροβόλου, του PzH 2000, που μπορεί να ρίχνει 3 οβίδες σε 9 δευτερόλεπτα με βεληνεκές έως και 50 χιλιόμετρα! Την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άμεσα στην Ουκρανία επτά PzH 2000, ενώ το ίδιο υποσχέθηκε και η ολλανδική κυβέρνηση.

► Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ή σούπερ-Μάριο, ή «ο άνθρωπος που θα σώσει την Ιταλία από την κρίση», η φιγούρα του οποίου είχε θαμπώσει στο διεθνές και ευρωπαϊκό προσκήνιο, επανέκαμψε. Ταξίδεψε στις ΗΠΑ, αναγνώρισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την Ιταλία πιο κοντά τους, αλλά μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν άρχισε να αμολάει ταβανόπροκες δεξιά κι αριστερά. Η αιτία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, είναι πως νιώθει ότι οι «εταίροι» του (ιδίως στην Ε.Ε.) δεν υπολογίζουν ούτε τον ίδιο ούτε την Ιταλία και τις ανάγκες της. Έτσι, ενώ βρισκόταν ακόμη στις ΗΠΑ, έκανε μια δήλωση που προκάλεσε ταραχή και αμηχανία. Είπε: «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια ή έχουν ήδη πληρώσει στο ρωσικό νόμισμα», όπως δηλαδή απαιτεί η Μόσχα. Αυτό είναι βέβαια κοινό μυστικό, αλλά η δημόσια παραδοχή του θεωρήθηκε ενοχλητική, αφού ξεμπροστιάζει την κακοφωνία της Ε.Ε.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε δηκτικά, όταν του επισημάνθηκε ότι αυτή η πρακτική παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις: «Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τι σημαίνει παραβίαση των κυρώσεων. Κανείς δεν είπε τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές. Υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα ζώνη εδώ». Η Κομισιόν απάντησε, χωρίς να κατονομάζει τον Ντράγκι, ότι «η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων». Αλλά το αυτί του Ιταλού πρωθυπουργού δεν ίδρωσε: μη περιοριζόμενος στην αποκάλυψη του κοινού μυστικού για πληρωμές σε ρούβλια, τάχθηκε κατά της διακοπής του διαλόγου με τη Ρωσία στα πλαίσια του G20. Και, με το που επέστρεψε στη Ρώμη, δήλωσε ότι «ο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν» και πως «ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να τερματίσουν τη σύγκρουση». Ελήφθησαν άραγε, και από ποιους, τα όχι και πολύ σιβυλλικά μηνύματα του σούπερ-Μάριο;

► Η λήψη απόφασης για την 6η δέσμη κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας αναβλήθηκε για την άλλη εβδομάδα, αφού η Ουγγαρία στύλωσε τα πόδια, παρά τις υποσχέσεις που έλαβε ότι θα «επιδοτηθεί» με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Π. Σζιτζάρτο υπεραμύνθηκε του άτυπου βέτο της χώρας του στην απόπειρα να αποφασιστεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας: «Οι Βρυξέλλες δεν μας προτείνουν κάποια λύση για να διαχειριστούμε τα εκρηκτικά αποτελέσματα από τυχόν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο».

► Κι ενώ η Ε.Ε. μοιάζει ξανά πιο πολύ με σκορποχώρι παρά με «ολοκλήρωση», το Κίεβο, με υπερατλαντική παραίνεση, έκλεισε την Τετάρτη τη στρόφιγγα σε έναν σταθμό αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Ο ουκρανικός εκβιασμός για πλήρη ευθυγράμμιση των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ προκάλεσε αναστάτωση σε μια σειρά πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου, και νέα άνοδο των τιμών. Μία μέρα αργότερα, η ρωσική Gazprom «απάντησε» σταματώντας να παρέχει αέριο στη γερμανική πρώην θυγατρική της (της οποίας τον έλεγχο έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση – κοινώς, την «απαλλοτρίωσε»). Νέα αναστάτωση, και περαιτέρω άνοδος των τιμών. Ποιος είπε ότι πόλεμο κάνεις μόνο με οπλικά συστήματα;

Σχόλια

Exit mobile version