Μια κερδοφόρα αγορά
Το αρνητικό ισοζύγιο στην ελληνική παραγωγή κρέατος και γάλακτος είναι γνωστό και τεράστιο. Μια μεγάλη οικονομική δραστηριότητα που αποτιμάται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και έχει ως κύριους πρωταγωνιστές γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές εταιρίες και τους αντίστοιχους εγχώριους επιχειρηματίες έχει οικοδομηθεί επάνω σε αυτό το έλλειμμα ντόπιας παραγωγής. Η μονοπώληση της αγοράς γάλακτος στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων, έχει δημιουργήσει τεράστια περιθώρια κέρδους. Η ίδρυση αρχικά του ΕΛΟΓ και η επέκτασή του το 2008 και στο κρέας (ΕΛΟΓΑΚ) ήταν μια προσπάθεια παρέμβασης με όλα τα λάθη, τις παραλείψεις, τις σκοπιμότητες και γενικά όλα τα «κακά» των δημόσιων φορέων. Παρ’ όλα αυτά, η λειτουργία ενός ελεγκτικού οργανισμού σε ένα κρίσιμο διατροφικό τομέα μάλλον ως θετικό βήμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι φορείς των κτηνοτρόφων, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες και αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους, στήριξαν αυτό τον οργανισμό.
Δεν αρκεί όμως η… εγχώρια υποστήριξη. Τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινητοποιήθηκαν από την αρχή, αντιδρώντας με κάθε τρόπο. Ο ρόλος του ΕΛΟΓΑΚ αμφισβητείται, οι εισφορές που επιβάλλονται με διάφορους τρόπους υπονομεύονται και το ζητούμενο είναι ένα: αφήστε την αγορά να δρα όπως… θέλει!Τι κι αν στη χώρα μας τρώμε το ακριβότερο γάλα, τι κι αν η ντόπια παραγωγή γάλακτος δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες παραγωγής φέτας, την οποία με τόσους κόπους «κατοχυρώσαμε», τι κι αν τα εισαγόμενα κρέατα έχουν κατακλύσει την αγορά, δεν έχει δικαίωμα το ελληνικό κράτος να λάβει κανένα μέτρο. Αυτό επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία, τουλάχιστον όπως ερμηνεύεται από τους μηχανισμούς της Ε.Ε., αυτό επιβάλλουν οι «κρυπτόμενοι» πίσω της επιχειρηματικοί κύκλοι, αυτό επιδιώκουν οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι των κτηνοτροφικών προϊόντων και τελικά αυτό αποφασίζει και η «πρόθυμη» ελληνική κυβέρνηση. Ιδού πώς:
Σε μια εποχή διάλυσης κάθε κρατικής δομής, η κατάργηση του ΕΛΟΓΑΚ μέσω της συγχώνευσης στο νέο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-Δήμητρα, μάλλον ταιριάζει απόλυτα στις επιδιώξεις, όλων των παραπάνω. Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την κατάργηση του ελεγκτικού χαρακτήρα του ΕΛΟΓΑΚ, ο οποίος έχει εν τω μεταξύ συγχωνευτεί, αρκεί να καταργηθούν και οι αρμοδιότητες από το νέο οργανισμό, οπότε… καθαρίσαμε. Κι έτσι εμφανίζεται και η κυβέρνηση να μειώνει το κράτος και τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, όπως έχει αποδεχτεί έναντι των δανειστών της. Αυτό το τελευταίο επεισόδιο, μάλλον αναμένεται να παιχτεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα με το νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες του νέου φορέα. Λεπτομέρεια, αλλά άκρως αποκαλυπτική για τις μεθοδεύσεις της τροϊκανικής δημοκρατίας μας: οι αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ-Δήμητρα θα συζητηθούν στη Βουλή μερικούς μήνες μετά την ίδρυσή του!