Άνθρωποι κάθε ηλικίας, επιτροπές κατοίκων, κόμματα, οργανώσεις και συνδικάτα βρέθηκαν μαζί και είπαν το δικό τους «όχι» στη νέα κατοχή, είπαν το δικό τους «όχι» στο Μνημόνιο. Το πιο σημαντικό όμως ήταν η επιμονή και η υπόσχεση όλου αυτού του κόσμου να μείνει στις πλατείες και τους δρόμους μέχρι την πλήρη ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
Επόμενο ραντεβού ορίστηκε αύριο, Κυριακή 19/2, και πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς δεν θα επιστρέψει στον καναπέ του, μέχρι να ληφθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.
Στόχος το Γερμανικό προξενείο
Την Κυριακή, με όλο το λαό στο δρόμο, ένα τμήμα συμπολιτών μας που κατέβηκαν στην Αριστοτέλους επιχείρησε να θέσει ξεκάθαρα το θέμα της κατοχής του λαού μας από τη Γερμανική άρχουσα τάξη. Συγκεκριμένα, πάνω από 1.000 πολίτες, που υποστηρίχθηκαν από διάφορες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, επιχείρησαν να θέσουν το Γερμανικό Προξενείο σαν ένα από τους βασικούς στόχους της πορείας και βγήκαν στο δρόμο όταν έβλεπαν την άρνηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε διαδήλωση. Με συνθήματα όπως «ετούτος ο λαός δεν το βάζει κάτω, η χώρα δεν θα γίνει προτεκτοράτο» κ.ά., εκατοντάδες κινήθηκαν προς το Γερμανικό Προξενείο όπου συνάντησαν δύο κλούβες των ΜΑΤ και δεκάδες ματατζήδες να κλείνουν το δρόμο προστατεύοντας τους νεοναζί από τη λαϊκή οργή. Έπειτα ακολούθησε πορεία στην πόλη με προορισμό την Αριστοτέλους για να συναντήσουν εκεί το υπόλοιπο κομμάτι της διαδήλωσης.
Προβοκατόρικη η στάση της αστυνομίας
Παρά τις χιλιάδες λαού που βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες ήταν απόλυτα ειρηνικές και καλά περιφρουρημένες. Μετά το τέλος της πορείας, και με αφορμή πολύ χαμηλής έντασης συγκρούσεις κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, η αστυνομία επιτέθηκε στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και έπνιξε το κέντρο της πόλης στα δακρυγόνα. Για περισσότερες από τρεις ώρες, στο κέντρο της πόλης οι αστυνομικές δυνάμεις συντηρούσαν επεισόδια, ενώ προχώρησαν σε έξι συλλήψεις. Η στάση της αστυνομίας ήταν τόσο προκλητική που η ασφάλεια Θεσσαλονίκης υποχρεώθηκε να διατάξει ΕΔΕ, για συγκεκριμένα περιστατικά.
Β.Σ.