Αρχική πολιτική Πιεστικά «διλήμματα» σε Αθήνα και Λευκωσία

Πιεστικά «διλήμματα» σε Αθήνα και Λευκωσία

Τουρκικών προδιαγραφών διάλογος πριν ή μετά από θερμό επεισόδιο – Η νίκη του Τατάρ υπενθυμίζει προς όλους ποιος κάνει κουμάντο στα κατεχόμενα

του Κώστα Βενιζέλου

Χωρίς όρια είναι η επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει, διά της ισχύος, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση των σχεδιασμών του, ενώ όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο. Το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», δοκιμάζει αυτή τη φορά –πλησιάζοντας το Καστελόριζο– με πιο αποφασιστικό τρόπο τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Δίνεται η εντύπωση από την Άγκυρα πως αποτελεί επιλογή η στρατιωτική σύρραξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που στέλνεται από την Άγκυρα, μέσω του Βερολίνου, στην Αθήνα είναι πως είτε η ελληνική πλευρά θα συρθεί στον διάλογο, τουρκικών προδιαγραφών, πριν από ένα θερμό επεισόδιο είτε μετά.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο επεκτείνεται, όπως πάντα άλλωστε και στην Κύπρο. Στις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, της 18ης Οκτωβρίου, το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, κουμάντο κάνει η κατοχική Τουρκία. Η Άγκυρα βρισκόμενη σε μια διαδικασία υλοποίησης μεγαλεπήβολων επεκτατικών σχεδιασμών, σημαντικό μέρος των οποίων είναι η Κύπρος, δεν θα άφηνε στην τύχη το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών. Δεν ήθελε κάποιον που να υπακούει αλλά να μην… πιστεύει στις εντολές. Ήθελε άνθρωπο που θα είναι απόλυτος εκφραστής των τουρκικών επιδιώξεων. Η αναμενόμενη ήττα του Ακιντζί και η νίκη του Τατάρ δεν αφήνει έστω την παραμικρή αμφιβολία πως η κατοχική Τουρκία θα προχωρήσει διά πυρός και σιδήρου. Όχι πως ο Ακιντζί μπορούσε να ήταν εμπόδιο, αλλά ο Ερντογάν είναι των «καθαρών λύσεων».

Αντιμετωπίζοντας, πάντα, τον ελληνισμό ενιαία, οι τουρκικές επιδιώξεις στην Κύπρο κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτο, θα επιβάλει «πάγωμα» του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου μέχρι να αποδεχθεί η Λευκωσία συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Δεύτερο, θα αξιώσει συζήτηση όλων των εναλλακτικών σεναρίων για τη μορφή της λύσης. Πέραν από την ομοσπονδία, θα θέσει τη συνομοσπονδία, τα δυο κράτη, ενώ η Άγκυρα έχει προβεί σε προετοιμασία για μονομερή κίνηση προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Τρίτο, η Άγκυρα μπορεί να μην θέλει, μέχρι την επιβολή νέων τετελεσμένων, οποιαδήποτε διαδικασία συνομιλιών (Κυπριακό, ελληνοτουρκικά), ωστόσο, δεν θα απορρίψει πρόσκληση. Σε σχέση με την Κύπρο, σαφώς και μια αποτυχία θα την οδηγήσει στην εφαρμογή του σχεδίου Β΄. Δηλαδή, είτε προσάρτηση των κατεχόμενων είτε την προώθηση αναβάθμισης του ψευδοκράτους διεθνώς.

Τέταρτο, το θέμα της Αμμοχώστου, το άνοιγμα δηλαδή τμήματος της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης πόλης, έγινε έχοντας δυο στόχους. Να πιέσει, να εκβιάσει, την ελληνική πλευρά αλλά και να κάνει ένα ακόμη βήμα για νέα τετελεσμένα. Ο εποικισμός της περιοχής αποτελεί μέρος του σχεδίου, έγινε προεργασία και άρχισε η βαθμηδόν υλοποίησή του.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, το Βερολίνο επιθυμούν μια διαδικασία εξπρές για να επιλυθούν Κυπριακό και ελληνοτουρκικά. Θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγούν από τον «πονοκέφαλο» των εντάσεων. Προφανώς δεν υπολογίζουν πως ανοίγοντας την όρεξη της κατοχικής Τουρκίας, η περιοχή θα εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένων εντάσεων και περιπετειών.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εξαγγείλει την πρόθεσή τους να συγκαλέσουν μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη εντός Νοεμβρίου. Αρχικά άτυπη για να διερευνήσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων, κυρίως ως προς την αποδοχή ή όχι του πλαισίου Γκουτιέρες (υποβλήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά). Με βάση τα αποτελέσματα, θα αποφασίσει να προχωρήσει στη σύγκληση επίσημης Πενταμερούς Διάσκεψης με συμμετοχή και της Ε.Ε.. Δεν αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού να στείλει πριν την άτυπη την απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ ή αντικαταστάτη της…

Επί του παρόντος, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας των Αναστασιάδη και Τατάρ, που θα φιλοξενηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας. Θα αποτελεί μια διερευνητική συνάντηση, πλην όμως είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να τα «σπάσει» από τώρα. Την ευνοούν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις την ίδια ώρα, κατά την οποία θα επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Ο στόχος είναι ένας: Να ελέγξει πλήρως την Κύπρο και μέσω αυτής την περιοχή.


Κατά μέτωπο επίθεση Αναστασιάδη, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ εναντίον αντικατοχικής εκδήλωσης

Και τι δεν άκουσαν οι διοργανωτές της αντικατοχικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Με σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί… Είμαστε όλοι Κερυνειώτες», έγινε –παρά τις πιέσεις και τη λάσπη που εκτοξεύθηκε– η αντικατοχική εκδήλωση με αφορμή το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία. Κανένα επεισόδιο, κανένα παρατράγουδο. Αντίθετα, ήταν μαζική και με παλμό.

Όλες τις ημέρες που προηγήθηκαν της εκδήλωσης υπήρξαν απροκάλυπτες παρεμβάσεις για ματαίωσή της, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Επικαλέστηκαν πληροφορίες για επεισόδια και προκλήσεις από τους Τούρκους. Έγινε και αναφορά πως η εκδήλωση «θα ενίσχυε τον Τατάρ σε βάρος του Ακιντζί»!

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οπαδοί της όποιας λύσης, εκφραστές του τουρκικού εθνικισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, άρχισαν προκαταβολικά το αφήγημα περί ακροδεξιών κουκουλοφόρων. Είναι σαφές πως τους ενοχλούν οι μη ελεγχόμενες καθοδηγούμενες εκδηλώσεις. Τους ενοχλούν οι αντικατοχικές εκδηλώσεις.

Είναι πρόδηλο ότι στην κυπριακή κοινωνία, υπάρχει μια φασιστική νοοτροπία, που αναπτύσσεται από ένα –μειοψηφικό ευτυχώς– ρεύμα. Με όποιον διαφωνούν τον χαρακτηρίζουν οπαδό της διχοτόμησης! Προέβλεψαν επεισόδια, διαμόρφωσαν κλίμα έντασης στα κατεχόμενα και βάπτισαν την εκδήλωση… ακροδεξιά. Τίποτε από αυτό δεν ίσχυσε. Τελικά το ΕΛΑΜ, η ακροδεξιά, είναι το καταφύγιο του κάθε ψευδοπροοδευτικού. Χρειάζονται τους Ελαμίτες για να στηρίξουν τη δική τους προσέγγιση.


Διαπλοκή και διαφθορά είναι στο DNA της οικογένειας Τατάρ

Το όνομα του νέου ηγέτη του κατοχικού καθεστώς είχε εμπλακεί στην υπόθεση του μεγαλοαπατεώνα Ασίλ Ναδίρ, που καταδικάστηκε από τα βρετανικά δικαστήρια για καταδολίευση ύψους 28,8 εκατ. αγγλικών λιρών από την εταιρεία του Πολύ Πεκ. Ο Τατάρ, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Ναδίρ, εργαζόταν ως βοηθός λογιστή, κατηγορήθηκε επειδή βοήθησε τον καταδικασθέντα να μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά εκτός Βρετανίας. Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε. Ο Τατάρ είχε μπει στο stop list από τη Βρετανία, τούτο όμως άλλαξε όταν «πρωθυπουργός» πλέον των κατεχομένων θέλησε να επισκεφθεί το Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2019. Για λόγους «δημόσιου συμφέροντος», όπως αναφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές, ο Τατάρ βγήκε από τη λίστα. Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail στην Κύπρο, έγραψε στις 14/11/2019, ότι κάποιος με το όνομα Tatar Ersin Rustem βρισκόταν, κατά τη δημοσίευση της είδησης, στο stop list της Κυπριακής Αστυνομίας, με τη σημείωση να πληροφορηθεί το CID αν εντοπιστεί. Και πηγή, έγραψε η εφημερίδα, είπε ότι «η αναφορά βρίσκεται στο stop list της Αστυνομία της Δημοκρατίας από το 1993 και σχετίζεται με την υπόθεση Πολύ Πεκ»( εφημερίδα Σημερινή, 18/10/2020).

Η διαπλοκή είναι, όμως, στο DNA της οικογένειας Τατάρ. Ο πατέρας του Ερσίν Τατάρ, Ρουστέμ, ήταν ο πρώτος Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εγκαθίδρυση του κράτους, το 1960. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος (20/10/2020), στις 24 Δεκεμβρίου 1981, ο Ρουστέμ Τατάρ συνελήφθη στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κουβαλώντας στις αποσκευές του 30 εκατομμύρια ξένου νομίσματος. Μόλις αφίχθη, ρωτήθηκε «έχετε κάτι να δηλώσετε στο τελωνείο;» και αφού απάντησε «όχι», έγινε έλεγχος στην αποσκευή του. Ο πατέρας του νυν κατοχικού ηγέτη αρχικά υποστήριξε ότι επρόκειτο για 100.000 λίρες και στη συνέχεια ότι τα νομίσματα ανήκουν στην τουρκική τράπεζα. Ισχυρίστηκε ότι ήταν απλώς μεταφορέας των χρημάτων, ωστόσο συνελήφθη. Έπειτα, το περιστατικό οδηγήθηκε στον «Εισαγγελέα» του κατοχικού καθεστώτος και ο Ρουστέμ Τατάρ αθωώθηκε στο λεγόμενο δικαστήριο.

Σχόλια

Exit mobile version