Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι περήφανος που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι άξιζε τον κόπο κι ας έχασε τις εκλογές εξαιτίας της…

Να θυμίσουμε ότι πάνω από 70% του ελληνικού λαού σε όλες τις μετρήσεις διαφωνούσε με αυτή τη συμφωνία. Επίσης, ότι ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για το κρίσιμο αυτό θέμα, το οποίο καθόλου δεν είχε απασχολήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σεπτεμβρίου 2015 και άρα καμιά νομιμοποίηση δεν είχε αντληθεί για την «επίλυσή» του, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο.

Αυτό που λέει τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (έχει ξανακάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν) δεν είναι κάτι εντελώς επιφανειακό, έχει τη σημασία του. Πρόκειται για μια προχωρημένη θέση στο πλαίσιο της μεταδημοκρατίας και της άρνησης της ίδιας της δημοκρατίας στον πυρήνα της.

Ένας πολιτικός είναι υπερήφανος που δεν πήρε υπόψη του, που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τη γνώμη της πλειοψηφίας σε ένα κρίσιμο θέμα. Γιατί αυτός γνωρίζει ενώ η πλέμπα όχι. Αυτή δεν μπορεί να εκτιμήσει τα δεδομένα, επηρεάζεται από συναισθηματισμούς, παρασύρεται από λαϊκιστικές κραυγές, διακατέχεται εκ της φύσης της από εθνολαϊκισμό.

Η δήλωση αυτή είναι φυσικά κι ένα κλείσιμο ματιού προς τον διεθνή παράγοντα, και ιδίως τη γνωστή πρεσβεία. Το μήνυμα είναι: «Εγώ αγνόησα τη θέληση των υπηκόων μου και έχασα την εξουσία για να βγάλω δουλειά για σας, πρέπει να συνεχίσω να έχω ρόλο στις εξελίξεις, δεν σας είναι περισσότερο χρήσιμος ο Μητσοτάκης ούτε και κάποιος άλλος εκτός από μένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς».

Και ενώ είχαμε κατά νου να σχολιάσουμε αυτό το θέμα, τη βδομάδα που πέρασε «έσκασε» κι άλλο παρόμοιο. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δρίτσας, Κατρούγκαλος και ξάδερφος Τσίπρας) διαμαρτύρονται γιατί λέει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού διοργάνωσε ημερίδα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατέθεσαν ερώτηση προς την κυβέρνηση με εκφράσεις του τύπου «αναρωτιόμαστε αν έχετε ενημερωθεί» και «ανέχεστε αυτή την πρωτοβουλία;», ενώ τόνισαν ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές «ακραίες απόψεις» όπως η εναντίωση στη ΣτΠ (ακραίο δηλαδή το 70% των πολιτών…). Κατήγγειλαν μάλιστα ότι ανάμεσα στους ομιλητές κάποιοι συμμετείχαν και σε συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας (τι φρίκη!).

Οι 3 βουλευτές κινούνται στη γραμμή του προέδρου τους, απλώς με λίγο μεγαλύτερο ζήλο. Ουσιαστικά επιχειρούν να «δώσουν» τη Ν.Δ. στην πρεσβεία. Αλλιώς, σε ποιον άραγε την καταγγέλλουν; Στον ελληνικό λαό, για τον οποίο οι ίδιοι λένε ότι δεν ήθελε τις Πρέσπες; Θυμίζουν το παιδάκι που λέει στη δασκάλα ότι κάποιο άλλο έκανε μια αταξία… Κι όμως, σε τέτοιο επίπεδο κινείται ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό προσωπικό, δεν είναι για κάτι παραπάνω.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!