Αρχική στήλες εν τέλει Περίεργα πράγματα, κύριε Δένδια μας…

Περίεργα πράγματα, κύριε Δένδια μας…

Έχουμε αναφερθεί στην υπόθεση του αρμενικής καταγωγής διανοούμενου Σεβάν Νισανιάν λίγες φορές. Η πρώτη ήταν το 2013, όταν ο Τούρκος ακαδημαϊκός Σαΐτ Τσετίνογλου κατήγγειλε, μέσα από τις στήλες του Δρόμου (φύλλο 194), τη σύλληψη και καταδίκη του Σεβάν από το καθεστώς Ερντογάν. Η δεύτερη το 2017, όταν ο Σεβάν απέδρασε από τις τουρκικές φυλακές και κατέφυγε στην Ελλάδα, δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα μας (φύλλο 370). Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σεβάν έλαβε την αρμενική υπηκοότητα, πήρε άδεια παραμονής στη χώρα μας, παντρεύτηκε μια Ελληνίδα, επίσης αρμενικής καταγωγής, εγκαταστάθηκε μαζί της στη Σάμο και διήγε «βίο φιλήσυχο». Κάπως έτσι τον ξεχάσαμε – με την καλή έννοια, που λέει κι η κόρη μου. Ώσπου, σχεδόν τρεις μήνες πριν, οι ελληνικές αρχές δεν του επέτρεψαν να ξαναμπεί στην Ελλάδα μετά από ταξίδι του στο εξωτερικό, ανακοινώνοντάς του ότι απελαύνεται για λόγους «εθνικής ασφάλειας» (φύλλο 565).

Μετά από δύο μήνες ανεμπόδιστων περιπλανήσεων ανά την Ευρώπη, ο Σεβάν αποφάσισε να δοκιμάσει εκ νέου την επιστροφή του στην Ελλάδα. Όλα πήγαν καλά: βγήκε από το αεροδρόμιο και πήγε με τη γυναίκα του στο σπίτι του, στη Σάμο. Όλοι θεωρήσαμε ότι η υπόθεση, ήδη τραβηγμένη από τα μαλλιά, έληξε. Αμ δε! Λίγο αργότερα κλήθηκε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Πήγε, και συνελήφθη. Πάλι η ίδια ιστορία: είναι ανεπιθύμητος για λόγους εθνικής ασφαλείας, η άδεια παραμονής ανακλήθηκε, πρέπει να απελαθεί «στη χώρα από την οποία προήλθε» (Και ποια είναι αυτή; Η σκοτεινή απόφαση δεν το διευκρινίζει. Είναι η Τουρκία, από την οποία απέδρασε; Ή η Αρμενία, της οποίας είναι υπήκοος; Ή μήπως η… Ιταλία, από την οποία επέστρεψε στην Ελλάδα; Όσο για το γιατί… «είναι κρατικό απόρρητο»!). Φυλακίστηκε επί μέρες, ώσπου δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος – όχι γενικώς, αλλά μέχρι να απελαθεί…

Πάλι αναρωτιόμαστε: για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά, και μάλιστα για έναν υπήκοο φιλικής χώρας, παντρεμένο με Ελληνίδα, και χωρίς «ενοχλητική» δράση; Πρόκειται άραγε για υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων αστυνομικών υπαλλήλων ή/και στελεχών της Frontex, χωρίς να υπάρχει γνώση και ανάμιξη της ελληνικής κυβέρνησης; Η εντυπωσιακή επιμονή στην απέλαση, και μάλιστα με ανύπαρκτη «αιτιολόγηση», κάνει μια τέτοια υπόθεση να φαίνεται όλο και πιο απίθανη. Πόσο μάλλον που για την υπόθεση έχουν «ενοχλήσει» διακριτικά την κυβέρνηση ακόμη και φιλικοί προς αυτήν πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Χωρίς να λάβουν απάντηση και εξήγηση. Αν δεν πρόκειται για θρασύ «αίτημα» της Άγκυρας, είναι άραγε υπερβάλλων ζήλος αυτής καθαυτής της ελληνικής κυβέρνησης; Μήπως η περίπτωση υπηρετεί τα κακόφημα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» του ακόμη πιο κακόφημου ελληνοτουρκικού «διαλόγου»; Ποιοι και σε ποιον έχουν δεσμευτεί να ξαποστείλουν (ξανά: πού;) τον Σεβάν και τη γυναίκα του; Κύριε Δένδια, αρκετά κράτησε το κακόγουστο αστείο!

Σχόλια

Exit mobile version