Τα στοιχεία διαφόρων μελετών αναγνωρισμένων οργανισμών αποδεικνύουν την δραματική υποχρηματοδότηση της Υγείας. Ενδεικτικά ο ΙΟΒΕ μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων δείχνει ότι ενώ η δημόσια χρηματοδότηση υγείας στην ΕΕ αυξήθηκε 32,7% στην περίοδο 2009-2021 στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 29,2%. Και μπορεί οι κυβερνήσεις να επικαλούνται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια οι περικοπές παραμένουν και η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται με τις σχετικές συνέπειες.
Υποχρηματοδότηση και υπονόμευση σε συνδυασμό με σχεδιασμούς για την παράδοση της Υγείας στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν σε διάλυση τις δημόσιες δομές υγείας, κύρια τα νοσοκομεία, και τον προσανατολισμό των δραστηριοτήτων τους στους ιδιώτες. Η ακολουθούμενη μεθοδολογία διάλυσης είναι η μεθοδευμένη υποστελέχωση – ελλείψεις προσωπικού τις οποίες επικαλούνται στη συνέχεια και προχωρούν σε συγχωνεύσεις μονάδων και σε κλεισίματα τμημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας (ΟΕΝΓΕ – Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ιστορικό χαμηλό προσωπικού, συνεχείς μετακινήσεις, υπερεφημέρευση και αντίξοες συνθήκες που έχουν σαν συνέπεια τις μαζικές παραιτήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι υπάρχουν γιατροί που λόγω ειδικότητας «εφημερεύουν» σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία την ίδια μέρα!
Οι καταγεγραμμένες κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ είναι 6.000. Να θυμηθούμε ότι στη μεγάλη ανάγκη της πανδημίας το 2020 ο Κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί διάφορα για στελεχώσεις δημόσιων δομών υγείας και βελτιώσεις αμοιβών, καθώς τότε αποκαλούσαν το ιατρικό προσωπικό (και ήταν) ήρωες. Στις εκλογές του 2023 επίσης υποσχέθηκε τη βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία με προσλήψεις ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος και να μην περιμένει μήνες ή ακόμα και χρόνια. Έναντι των 6.000 χιλιάδων αναγκών ο αρμόδιος υπουργός Α. Γεωργιάδης μίλησε πρόσφατα για το πολύ 700 μονίμους γιατρούς στην επόμενη προκήρυξη. Και αυτό το 700 σε μεγάλο βαθμό δεν θα είναι νέες προσλήψεις αλλά μονιμοποίηση ήδη απασχολουμένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη αναισθησιολόγων. Οι κενές θέσεις είναι 280 και αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Στη Βόρειο Ελλάδα οι κενές θέσεις φθάνουν στο 50%. Και όμως παρά τις ελλείψεις ο υπουργός ενημέρωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις αναισθησιολόγων.
Με αυτά τα δεδομένα αντί να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας αξιοποιείται το αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει οι συγκεκριμένες πολιτικές για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση. Η υλοποίηση αυτής της διαδικασίας γίνεται με τρεις δέσμες μέτρων: α) τα ανακοινωθέντα ήδη απογευματινά χειρουργεία καθώς και λοιπές ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία με την άμεση οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, β) την δυνατότητα παράλληλης εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια με την ελαχιστοποίηση των αρχικά προβλεπόμενων (Δεκέμβριος 2022) περιορισμών και γ) την ανεξέλεγκτη είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Παράλληλα μια σειρά δραστηριότητες στο πλαίσιο της λειτουργίας των νοσοκομείων ιδιωτικοποιούνται και σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Η ιδιωτικοποίηση ξεκινά από τα «εύκολα» όπως είναι η φύλαξη, η σίτιση και η καθαριότητα. Σταδιακά, με τη χρήση ακόμα και τεχνασμάτων από τους σημερινούς «managers» των νοσοκομείων, οι δραστηριότητες αυτές περνούν σε ιδιώτες-εργολάβους. Μισθοί, συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους, υλικά, ποιότητα εργασίας και αποτελέσματος θυσία στο όνομα του κέρδους.
Και μετά τα «εύκολα» πάμε στα ιατρικά θέματα. Επειδή δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για μια σειρά εργαστηριακές εξετάσεις αυτές δίνονται πλέον από τα νοσοκομεία σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, στο όνομα του μικρότερου κόστους, όπως είπε ο υπουργός.
Σταδιακή ιδιωτικοποίηση και απογευματινά χειρουργεία
Τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία «επί πληρωμή» από τους ασθενείς. Η μεθόδευση αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. α) στην έλλειψη προσωπικού που έχει σαν συνέπεια την αναμονή σε λίστες για πολλούς μήνες και β) τους χαμηλότατους μισθούς στο ιατρικό προσωπικό όταν έχουν φροντίσει να δίνουν «κίνητρα» αμοιβών στους «μανατζαραίους» κομματικούς!
Όπως δήλωσε με τα απογευματινά χειρουργεία δίνεται μια επιπλέον διέξοδος «σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα». Ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να δοθούν αυξήσεις στους γιατρούς γιατί θα πρέπει να αυξηθεί η φορολογία (1) και έτσι αντί για νέους φόρους μας ζητούν να πληρώνουμε εμείς απ’ ευθείας τους γιατρούς (!). Πρακτικά ο υπουργός νομιμοποιεί-θεσμοθετεί το γνωστό «φακελάκι».
Αυτή την περίοδο στην «ουρά» αναμονής για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά! Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο! Η λύση Γεωργιάδη είναι πληρωμή σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε από 300 ευρώ για μικοεπεμβάσεις έως 2.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά χειρουργεία. Και για «να χρυσώσουν το χάπι» με την πληρωμή, στη συνέντευξη Τύπου δήλωσαν ότι έχουν εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 50.000 επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
Τώρα πώς θα μπορεί να ανταποκριθεί ο γιατρός, και μάλιστα χειρουργός, σε ωράρια πρωί-απόγευμα μόνο ο Α. Γεωργιάδης «το ξέρει» ή μάλλον τα έκανε «σαλάτα» προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Δεν θα χειρουργούν οι ίδιοι γιατροί πρωί-απόγευμα», διευκρίνισε αργότερα. Μα τότε πώς θα λειτουργούν αφού υπάρχουν τα κενά προσωπικού όπως αναφέραμε; Η Μ. Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, «άδειασε» τον υπουργό καθώς ανέφερε σε δηλώσεις της το προφανές και γνωστό σε όλους: «Συμφωνούμε, προφανώς, στην εκτίμηση ότι πρέπει να μειωθεί η αναμονή στα χειρουργεία. Ωστόσο, είπαμε στον υπουργό ότι δεν υπάρχει το προσωπικό γι’ αυτό».
Το «αλαλούμ» αυτό μοιάζει με το αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων και το νέο χαράτσι στους ασφαλισμένους, που είχε σαν συνέπεια να βελτιώσει λίγο την κατάσταση ο υπουργός με νέα υπουργική απόφαση που βάζει σαν ανώτατο όριο αύξησης της τιμής για τα γενόσημα τα 3 ευρώ. Με αυτή τη «λύση» δεν αναιρείται η ουσία της ρύθμισης που αφ’ ενός οδηγεί σε αύξηση των τιμών έστω για τα γενόσημα μέχρι τρία ευρώ ανά σκεύασμα, που φυσικά δεν είναι αμελητέο ποσό, αφ΄ετέρου για όσους πρέπει να πάρουν το «γνήσιο» η επιβάρυνση θα συνεχίζει να κινείται ακόμα και στα ύψη του 80% ή και περισσότερο.
Νέα χαράτσια για τους πολίτες
Μετά τα φάρμακα και τα απογευματινά χειρουργεία ο Α. Γεωργιάδης έχει και άλλα σχέδια για να επιβάλει νέα χαράτσια στα λαό για την υγεία. Ένα «κρυφό» χαράτσι που υπάρχει εδώ και χρόνια στις συνταγές φαρμάκων είναι το ποσό του ενός (1) ευρώ, ανά φύλλο συνταγής ανεξάρτητα πόσα διαφορετικά φάρμακα περιλαμβάνει, με το οποίο επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Τη λογική αυτή ετοιμάζεται να μεταφέρει ο Α. Γεωργιάδης στις εργαστηριακές και στις απεικονιστικές εξετάσεις στις ιδιωτικές δομές. Ειδικότερα σχεδιάζει να επιβληθεί το ποσό του ενός (1) ευρώ για τις εργαστηριακές και το ποσό των τριών (3) ευρώ για τις απεικονιστικές. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ισόποσα –σημαντικά δηλαδή– το clawback των εταιρειών.
Όλα αυτά υπακούουν στη λογική Γεωργιάδη, όπως ανέφερε, στις 22/2/2024, ότι «δεν υπάρχει δωρεάν υγεία». Κοινώς έχεις χρήματα, έχεις ελπίδα να ζήσεις. Δεν σου περισσεύουν, είσαι καταδικασμένος ή διαφορετικά ξεπουλάς τα πάντα για την υγεία σου.