Αρχική συνεντεύξεις κοινωνία Πάτρα Κωλέτση, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος: «Δεν μας περισσεύουν κ. υπουργέ»

Πάτρα Κωλέτση, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος: «Δεν μας περισσεύουν κ. υπουργέ»

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Παίδων Πεντέλης για την παύση των εφημεριών του

Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Υγείας για την παύση των εφημεριών του νοσοκομείου και τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο. Η απεργία την οποία είχαν κηρύξει την Πέμπτη 13/1 κρίθηκε τελικά παράνομη, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο Δρόμος μίλησε για το θέμα με την παιδίατρο-λοιμωξιολόγο του νοσοκομείου, Πάτρα Κωλέτση.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η απόφαση; Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι «η αλλαγή είναι μικρή» και μάλιστα καθησύχασε τους φόβους για πιθανό κλείσιμο του νοσοκομείου.

Η εξαίρεση ενός νοσοκομείου από το πρόγραμμα εφημεριών δεν αποτελεί μικρή αλλαγή. Όπως δεν είναι μικρή η φροντίδα που παρέχεται σε ένα απόγευμα, σε μια νύχτα. Η εφημερία αποτελεί ζωτική λειτουργία ενός οργανισμού. Με αυτή την εξαίρεση μειώνεται δραματικά ο κύκλος εργασιών του, όπως είναι π.χ. η διερεύνηση περιστατικών με διακίνησή τους στα εξειδικευμένα τμήματα ή η μείωση των χειρουργείων, με συνέπεια προοδευτικά η λειτουργία του νοσοκομείου να ατονεί και να υποβαθμίζεται.

Η μετατροπή σε εμβολιαστικό κέντρο ενός Τριτοβάθμιου Παιδιατρικού Νοσοκομείου –το οποίο εξυπηρετεί περιοχές της χώρας από την Εύβοια μέχρι την Πελοπόννησο, όλη την Αττική και τις νησιωτικές περιοχές– θα αποκλείσει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου από τη δημόσια περίθαλψη. Τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία στο Γουδί, τα οποία καλούνται να σηκώσουν το βάρος των ασθενών του Παίδων Πεντέλης, έχουν ήδη αναμονές που φτάνουν έως και τις 8 ώρες και με υπερπληρότητα κρεβατιών νοσηλείας. Έτσι αναπόφευκτα ο κόσμος θα οδηγηθεί στους Ιδιωτικούς Ομίλους Υγείας, το κόστος των οποίων δεν μπορεί να σηκώσει η πλειοψηφία των πολιτών της Ελλάδας του σήμερα. Εμείς έχουμε μηνιαία επισκεψιμότητα στα ιατρεία μας που μπορεί να ξεπερνά τους 3.000 ασθενείς και το 10% περίπου αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία. Πού θα πάει όλος αυτός ο κόσμος;

Καταχρηστικό για εμάς είναι το κλείσιμο ενός εξειδικευμένου κέντρου περίθαλψης και η μετατροπή του σε πάροχο εμβολιασμού

Να τονίσω ότι η υπουργός ξεκίνησε με ένα χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της εφημερίας τριών εβδομάδων και με πρόσφατο έγγραφο που μας κοινοποιήθηκε αυτό έφτασε στις 60 μέρες. Ποιος εγγυάται την επαναφορά του προγράμματος εφημεριών σε καθεστώς προ πανδημίας; Οι παλινωδίες και ο εφησυχασμός των πολιτών με προφορικές δηλώσεις του τύπου «δεν καταλάβατε καλά, δεν είναι αυτό που νομίζετε» είναι πλέον απροκάλυπτες και μας έχουν κουράσει.

Το υπουργείο ζήτησε να κριθεί η απεργία παράνομη, όπως και έγινε, «προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να εκτελεστούν στο ακέραιο οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί παιδιών κατά του Covid-19». Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Εμείς τασσόμαστε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών και δεν θέλουμε να καθυστερήσει ή να χαθεί ούτε ένα εμβόλιο. Ήδη έχουμε υποστηρίξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα από την έναρξή του, πραγματοποιώντας πάνω από 30.000 εμβολιασμούς στο νοσοκομείο μας, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας με υπερωριακή απασχόληση που είναι αβέβαιο αν θα την πληρωθούμε. Παράλληλα όμως, σε αυτή τη φάση της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή, είναι για εμάς προτεραιότητα η στήριξη του ΕΣΥ: Θέλουμε νοσοκομεία ανοιχτά για τους πολίτες με ελεύθερη πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία. Καταχρηστικό για εμάς είναι το κλείσιμο ενός εξειδικευμένου κέντρου περίθαλψης και η μετατροπή του σε πάροχο εμβολιασμού. Δεν μας περισσεύουν κ. Υπουργέ.

Για τις μεγαλύτερες ηλικίες θεωρείται μάλλον δεδομένη η γενική υποβάθμιση της υγείας τους, λόγω του προσανατολισμού του συστήματος προς τον Covid-19. Ισχύει αυτό και για τα παιδιά;

INFO

Το προσωπικό του Nοσοκομείου Παίδων Πεντέλης καλεί όλους/ες τους εργαζόμενους/ες στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας αλλά και κάθε πολίτη σε συλλογή υπογραφών (στην πλατφόρμα Avaaz) ενάντια στο κλείσιμο Δημόσιων Νοσοκομείων.

Υπάρχει μία γενικότερη τάση υποβάθμισης του ΕΣΥ που σπρώχνει τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Η κοβιντοποίηση μεγάλων νοσοκομείων ενηλίκων όπως το Σισμανόγλειο, οι μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μαζί με τα χρόνια κενά σε οργανικές θέσεις, οι ελλείψεις σε υλικά –που καμιά φορά δεν ανανεώνονται και ποτέ– οδηγούν σε burn out των γιατρών αλλά και των χρηστών υπηρεσιών υγείας. Στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα παραιτήθηκαν ΟΛΟΙ οι Παθολόγοι! Πώς θα δουλέψει ένα Γενικό Νοσοκομείο χωρίς Παθολόγους; Τα παιδιατρικά νοσοκομεία φυσικά δεν εξαιρούνται από αυτή την μεθόδευση συρρίκνωσης και υποβάθμισης η οποία κορυφώθηκε στα χρόνια της Covid-19. Στο δικό μας νοσοκομείο, όλος ο Χειρουργικός Τομέας έχει συμπιεστεί σε δύο θαλάμους νοσηλείας, με υποδεκαπλασιασμό των κρεβατιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν τα χειρουργεία, μεγάλες πτέρυγες να παραμένουν κλειστές με πρόσχημα την επικείμενη ανακαίνιση, το σύστημα θέρμανσης να υπολειτουργεί με ασθενείς και γιατρούς να ξεπαγιάζουν.
Η συζήτηση για την υποβάθμιση του ΕΣΥ είναι τεράστια και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι προαναγγελίες του πρωθυπουργού για «τολμηρές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ μετά την πανδημία» αφορούν σε λουκέτα και μετατροπή τους σε αλλότριους ρόλους παρά σε βελτίωση των υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού τους.

Σχόλια

Exit mobile version