Αρχική κοινωνία Προκλητικές μεθοδεύσεις στο πάρκο Γουδή

Προκλητικές μεθοδεύσεις στο πάρκο Γουδή

Δεν υφίστανται για την κυβέρνηση περιβαλλοντικοί κανόνες…

 

Περίπου 50 ελεύθεροι χώροι της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου της Αττικής, Μητροπολιτικά Πάρκα και πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και την πίεση των δανειστών, μεταφέρονται σωρηδόν από τη μνημονιακή κυβέρνηση στο δημοπρατήριο του ΤΑΙΠΕΔ και ξεπουλιούνται ή χαρίζονται σε ιδιώτες «επενδυτές». Διάφορες συλλογικότητες πολιτών οργανώνουν παντού την αντίστασή τους και καλούν και τους υπόλοιπους κατοίκους να υπερασπιστούν με νύχια και με δόντια τον ελάχιστο εναπομείναντα ζωτικό τους χώρο…

Και είναι ακριβώς αυτή η «συγκυρία» που καθιστά τώρα επιτακτική την υπεράσπιση ενός πολύπαθου Μητροπολιτικού Πάρκου, του Γουδή, που παραμένει στην επενδυτική «ομηρία» του Badminton, παρά τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των όμορων δήμων και παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιτάσσει την άμεση κατεδάφισή του. Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή εξέφρασε κατά την ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη, την αγανάκτησή της για τις προκλητικές μεθοδεύσεις που γίνονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Θεωρεί κατεπείγον και αναγκαίο, για τη διάσωση του πάρκου, την παρέμβαση των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Χολαργού-Παπάγου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και τη διοργάνωση μαζικών και ενωτικών κινητοποιήσεων των κατοίκων.

«Οι χώροι πρασίνου και οι ελεύθεροι χώροι, οι αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, αποτελούν ανάσες ζωής, συστατικά και αναγκαία στοιχεία κοινωνικού εξοπλισμού μιας μεγαλούπολης, όπως ακριβώς και οι εγκαταστάσεις Υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας κ.λπ., και δεν μπορούν να θυσιαστούν εν ονόματι της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε», δηλώνει στον Δρόμο ο Πάνος Τότσικας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. «Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής μας, για την κατάργηση των δικαιωμάτων μας, για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών. Στις συνθήκες της πολύπλευρης “κρίσης” που βιώνουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους της πόλης, όπως ακριβώς υπερασπιζόμαστε το σπίτι μας, την οικογένειά μας, το μέλλον μας», καταλήγει.

 

Επιδρομή και στα δάση

Στο μεταξύ, εντονότατες είναι οι αντιδράσεις πολιτικών και περιβαλλοντικών φορέων για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις». Η οργάνωση WWF Ελλάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε ο δασικός πλούτος της χώρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοια σαρωτική απώλεια θεσμικού πλαισίου προστασίας. Διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης καμένου ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης. Νομιμοποιούνται πρόσφατες παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων, έναντι ενός ανταλλάγματος. Επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις η επέκταση λατομείων, ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις».

Ο δε ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, σε ερώτημά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερωτάται κατά πόσο το νομοσχέδιο διά του οποίου παραχωρούνται κατά χρήση οι δασικές εκτάσεις που είχαν καταπατηθεί έως το 2007 συνάδει με τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, απευθύνει ερώτημα για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή προκειμένου να προλάβει την προδιαγραφόμενη παραβίαση του Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Σχόλια

Exit mobile version