Ό,τι δηλώσεις;
Οι καιροί αλλάζουν. Ειδικά για το πολιτικό κόσμο. Μέσα στη γενική κατακραυγή δοκιμάζουν μια άλλη συνταγή: Δεν ισχύει, πλέον, το «είσαι ό,τι δηλώσεις», αλλά το «είσαι ακριβώς αυτό που δηλώνεις ότι δεν είσαι». Προσδιορίζεσαι, πλαγίως, διά της διαψεύσεως και άρα επιβεβαιώνεις αυτό που διαψεύδεις συνεχώς – και σε κάθε ευκαιρία. Πρόσφατο παράδειγμα το νέο κόμμα της Ντόρας. «Το “Φόρουμ για την Ελλάδα” δεν είναι πολιτικό κόμμα…
Το φόρουμ δεν θα μετεξελιχθεί, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει». Το κουστούμι «είσαι ό,τι δηλώνεις ότι δεν είσαι» ίσως γίνει και μόδα…
Η ευθύνη…
Στο διάγγελμά του ο νέος πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ πρόσθεσε ένα ωραίο: «αναλαμβάνω μια δέσμευση ευθύνης». Τι ωραίες λέξεις… Προς ποιους και για ποιο σκοπό; Δεν είναι αρκετή η δέσμευση ευθύνης που έχει αναλάβει και τόσες άλλες φορές, θέλει κι άλλη;
Περίεργο πλάσμα ο άνθρωπος, ειδικά όταν πρόκειται για την εξουσία… Ούτε η αγάπη για το τριφύλλι, ούτε μια μεγάλη δέσμευση ευθύνης οδηγούν τον τέως πρόεδρο ενός αριστερού κόμματος στη νέα προεδρική θέση, υπό την κηδεμονία μεγαλομετόχων και εφοπλιστών…
Μνημονιοκωλιές
Τα αστικά κόμματα αλλά όχι μόνο αυτά, έχουν μια διπλή και υποκριτική στάση απέναντι στο Μνημόνιο. Π.χ, το κυβερνόν κόμμα είναι καθαρό: ψηφίζει επί της αρχής το κάθε νόμο και μετά μία-μία όλες τις διατάξεις του. Η Ν.Δ. καταψηφίζει επί της αρχής και μετά ψηφίζει όλες τις διατάξεις που εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Το ΛΑΟΣ έχει εφαρμόσει και τα δύο: και έχει καταψηφίσει και έχει υπερψηφίσει, επί της αρχής, νομοσχέδια σημαντικά και μετά παίρνει μέρος σε όλες τις διατάξεις.
Η Ντόρα ψηφίζει, επί της αρχής, όλα και μετά σε ψιλά θέματα διαφοροποιείται στις διατάξεις. Το ΔΗΑΡΙ του κ. Κουβέλη έδειξε ότι απεχθάνεται τον αριστερισμό: καταψήφισε το Ασφαλιστικό αλλά μετά πήρε μέρος στις ψηφοφορίες για τις διατάξεις του.
Το κράξιμο συνεχίζεται
Πληθαίνουν τα περιστατικά κραξίματος υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπου παραβρεθούν.
Σε παραλίες (π.χ. Κίμωλος-Βενιζέλος) σε ταβέρνες και εστιατόρια (Λοβέρδος και Κουτρουμάνης) μόλις πέσει το πρώτο σχόλιο-κράξιμο (π.χ. «έχετε γίνει όλοι ζώα από το πάχος, φάγατε-φάγατε» κ.λπ.) και όλοι η πλαζ ή ολόκληρη η ταβέρνα εν χορώ κοροϊδεύει και φωνάζει. Δύσκολοι καιροί για κολαούζους του Μνημονίου…
Προεδράρα ολέ
Τελικά, όταν ο άνθρωπος βάλει κάτι στο μυαλό του και το παλέψει με πάθος, το καταφέρνει.
Ακόμα και πρόεδρος μπορεί να γίνεις, έστω στον ΣΥΝ ή στον ΠΑΟ, φτάνει να το θέλεις πολύ, να έχεις φίλο τον Βαρδινογιάννη, να μην έχεις φίλο την «τσίπα» και να έχεις σχέδια και φιλοδοξίες.
Σας παραθέτω, αυτούσιο, ένα μήνυμα που μου έστειλε καλός φίλος:
«Αφού καλά καθόσουνα
γιατί να πας να χέσεις
και να σε σπρώξει
ο διάολος και στα σκατά να πέσεις.
Όποιος ή όποια βρει σε ποιον ταιριάζει η παραπάνω παροιμία, κερδίζει ένα εισιτήριο διαρκείας του Παναθηναϊκού…».
Εγώ, όμως, άλλο έχω στο μυαλό μου:
Αγκαλιά ο Νίκος, η Λιάνα και ο Αλέξης, πίσω Βγενόπουλος, Γιαννακόπουλος, και Βαρδινογιάννης, με πράσινα κασκόλ, το πλήθος να ολοφύρεται και το σύστημα να τρέμει.
Πάντως, εδώ που τα λέμε, μόνο όποιος διοίκησε πολυτασική ομάδα, μπορεί να τα καταφέρει και με πολυμετοχική.
Κληρονομικός Κοινοβουλευτισμός
Πάντως, ως λαός δεν έχουμε το ταίρι μας.
Για να προσφύγουμε λίγο στην Ιστορία:
Δημήτριος Pάλλης: πέντε φορές πρωθυπουργός
O γιος του Iωάννης: μια φορά
Ο γιος και εγγονός Γεώργιος: μια φορά
Γεώργιος Παπανδρέου: τέσσερις φορές πρωθυπουργός.
O γιος Aνδρέας Παπανδρέου: τρεις φορές.
Ο γιος και εγγονός Γιώργος: μόλις άρχισε την πρώτη θητεία.
Σπυρίδων Tρικούπης: υπήρξε ο πρόεδρος του πρώτου νεοελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου (1833).
O γιος του Xαρίλαος: εφτά φορές πρωθυπουργός
Θρασύβουλος Zαΐμης: δύο φορές πρωθυπουργός
O γιος του Aλέξανδρος: οχτώ φορές πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Eλευθέριος Bενιζέλος: εννιά φορές πρωθυπουργός
O γιος του Σοφοκλής: πέντε φορές
Γεώργιος Θεοτόκης: τέσσερις φορές
O γιος του Iωάννης: μια φορά.
Άντε και στη Λαϊκή Δημοκρατία με το καλό!
Και εις ανώτερα!
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, το πρώτο εξάμηνο του 2010 διπλασιάστηκαν οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν οι «αδιάφθοροι» και αυξήθηκαν κατά 102,67%, ενώ το ποσοστό αύξησης των καταγγελιών εκτινάχτηκε στο 127,91%.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ασχολήθηκε με 456 υποθέσεις διαφθοράς, έναντι 225 πέρσι το πρώτο εξάμηνο, ενώ έγιναν 392 καταγγελίες έναντι 172 το 2009.
Τη μερίδα του λέοντος στις περιπτώσεις διαφθοράς κατέχουν οι αστυνομικοί και ακολουθούν οι επίορκοι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα και κυρίως τελωνειακοί και γιατροί.
Ειδικότερα, από τις 456 υποθέσεις που χειρίστηκε η υπηρεσία των «αδιάφθορων» οι 360 αφορούν ένστολους.
Πάντα τέτοια κ Χρυσοχοϊδη!