Αρχικά ως «λαγός» ο Βενιζέλος έριξε το δόλωμα των 180 ψήφων για το νέο Μνημόνιο. Πρόκειται προφανώς για ένα πολιτικό αλισβερίσι μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά με νονούς βέβαια εκτός –Βερολίνο, ΔΝΤ– και εντός –εκδότες, ΣΕΒ– της χώρας. Ο Μόσιαλος τα μάζεψε, αφού οι γαλάζιοι ήτανε κατηγορηματικοί ότι δεν θα τσιμπήσουνε στα «συνταγματικά» ευφυολογήματα Βενιζέλου, προκειμένου να τους βάλει και με «το νόμο» στο κόλπο της συνευθύνης. Τώρα, ότι στην πράξη βάζουν πλάτη, δεν θέτουν κανένα εμπόδιο επί της ουσίας, ούτε επί της διαδικασίας, αυτό βγάζει μάτι. Έχουν όμως κανένα λόγο να το βροντοφωνάξουν κιόλας; Όχι βέβαια. Τα πράγματα έχουν φέρει ως ώρας τον Σαμαρά στην πολύ ευχάριστη γι’ αυτόν θέση να διευκολύνει ως εκεί που δεν παίρνει τον Παπανδρέου και ταυτόχρονα να έχει την άνεση να «μην προσχωρεί στο λάθος» και να καρπώνεται ένα μέρος της κυβερνητικής ραγδαίας φθοράς. Αλήθεια, πόσο διαφορετικό θα ήταν το σκηνικό αν η Ν.Δ. απαιτούσε με σθένος το 180, όπως και θα είχε κάθε λόγο, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η ίδια καταψηφίζει; Μετά το πρώτο Μνημόνιο το Μάη του 2010, το Μεσοπρόθεσμο τον Ιούνη του 2011, έρχεται η τρίτη και φαρμακερή για την κυβέρνηση; Ο Γιώργος είναι «μόνος» με τους 153, γιατί να τον στριμώξουμε κι άλλο, άλλωστε δεν βιαζόμαστε…
Λεφτά υπάρχουν
Σε εποχές άγριων περικοπών η ΔΕΗ θα διαθέσει 12 εκατομμύρια ευρώ για επικοινωνία και διαφήμιση τα επόμενα δυο χρόνια, που μπορεί να φθάσουν και τα 15! Σε μια εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αφενός χρειάζονται περικοπές μισθών και απολύσεις και αφετέρου αύξηση τιμολογίων για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μια τέτοια προκήρυξη αποτελεί μέγιστη πρόκληση. Αδυνατούμε πραγματικά να κατανοήσουμε την ανάγκη προβολής των… προϊόντων της ΔΕΗ, που απαιτεί τέτοια καμπάνια, εκτός κι αν τα χρήματα διατεθούν για τη διαφήμιση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Το πιο πιθανό είναι να υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κρατική διαφήμιση στους εκδότες και τους καναλάρχες με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα. Τα ανταλλάγματα τα βλέπουμε κάθε πρωί στα πρωτοσέλιδα και κάθε βράδυ στα δελτία των 8.
Εκτός τόπου και χρόνου!
Ενώ σε κάθε πόλη και συνοικία οι παρελάσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ θα γίνουν ή έχουν γίνει ήδη, ανάλογα πότε διαβάζεται αυτό το σημείωμα, πεδίο αποδοκιμασίας ενάντια σε κυβερνητικούς παράγοντες, βουλευτές και οποιονδήποτε «επίσημο» συμβολίζει το μισητό καθεστώς της δουλείας της χώρας, η νεολαία του ΣΥΝ βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει το αναχρονιστικό έθιμο των παρελάσεων και να απαιτήσει την κατάργησή του. Εντάξει, να σχολιάσει ή να κρίνει κανείς την ουσία της θέσης, αλλά βρε παιδιά εσείς εκεί σε ποια χώρα ζείτε; Και… πότε; Δηλαδή όταν στη Θεσσαλονίκη στη δοξολογία για τον πολιούχο Αγ. Δημήτριο ο Μπεγλίτης και ο Μαγκριώτης έφαγαν άγριο κράξιμο η Αριστερά θα έπρεπε να θέσει το –μείζον ζήτημα αναμφισβήτητα– του χωρισμού της εκκλησίας και του κράτους;
Η Αριστερά θα εξακολουθεί να βαυκαλίζεται και να κοιτιέται αυτάρεσκα στον καθρέφτη ή θα μπει επιτέλους μέσα στον πραγματικό κόσμο; Είναι δυνατόν η νεολαία του ΣΥΝ να μην έχει πάρει χαμπάρι τίποτε από το τι σκαρώνει η νεολαία των σχολείων για τα θλιβερά μούτρα των επισήμων στις εξέδρες της 28ης; Είναι δυνατόν;
Αφήνουν συνταξιούχους χωρίς σύνταξη
Πριν μερικούς μήνες όλοι οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να απογραφούν στα Ταμεία τους, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Την περασμένη Παρασκευή (21/10), λοιπόν, 80.000 συνταξιούχοι δεν εισέπραξαν τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου, καθώς δεν είχαν απογραφεί. Και πάνω που ετοιμαζόταν η ηγεσία του ΙΚΑ και του υπουργείου Εργασίας να πανηγυρίσει γιατί ανακάλυψε «μαϊμού» συνταξιούχους, πολλοί συνταξιούχοι κατάγγειλαν ότι δεν έλαβαν τη σύνταξή τους, παρότι είχαν απογραφεί και θα αναγκαστούν να περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι να ξαναπληρωθούν!
Το μέγεθος της αναλγησίας των υπευθύνων, που ταλαιπωρούν χωρίς λόγο συνταξιούχους, είναι τεράστιο. Σε εποχή πρωτοφανούς φτώχειας, όποιος παίζει με την επιβίωση ηλικιωμένων θα έπρεπε να πάει τουλάχιστον σπίτι του, αντί να πιάνει στασίδι στα κανάλια. Τ’ ακούτε κύριε Σπυρόπουλε;
Ξεκινά η ΕΛΕ της Γαλλίας
Στις 26 Οκτωβρίου, η Εθνική Επιτροπή για το Λογιστικό Έλεγχο του Δημόσιου Χρέους της Γαλλίας δημοσιοποίησε το ιδρυτικό της κάλεσμα, με το οποίο καλεί όλους τους πολίτες να το υπογράψουν και να κινητοποιηθούν προκειμένου ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους να γίνει επιτέλους αντικείμενο ενός πραγματικά δημοκρατικού διαλόγου σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή απαρτίζεται από 20 συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλόγους και υποστηρίζεται από πολλούς κομματικούς σχηματισμούς. Θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 2 Νοέμβρη, στη Νίκαια, κατά τη διάρκεια του εναλλακτικού φόρουμ που θα προηγηθεί και θα θέσει σε αμφισβήτηση το G20. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 6.000 άτομα.