Αρχική διεθνή Πάμε σαν άλλοτε…

Πάμε σαν άλλοτε…

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα νέες κυρώσεις ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «τρόικα της τυραννίας», δηλαδή την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα. Ακόμη και το στήσιμο της ομιλίας του δεν άφηνε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ: πίσω του είχε τη σημαία της «Επιθετικής Ταξιαρχίας 2506», δηλαδή των μισθοφόρων της CIA που αποβιβάστηκαν στον Κόλπο των Χοίρων τέτοιες μέρες πριν από 58 χρόνια για να ανατρέψουν τον Κάστρο! «Λέμε προς όλους ότι το δόγμα Μονρόε ζει και βασιλεύει» είπε, κάνοντας ευθεία αναφορά στο παλιότερο δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής – το οποίο δικαιολογούσε την επέμβαση σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού ημισφαιρίου προκειμένου να προστατευθούν τα λεγόμενα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον (Ε.Ε., Καναδάς κ.ά.) αντέδρασαν σχιζοφρενικά: χαιρέτισαν τη σκλήρυνση της στάσης ενάντια στη Βενεζουέλα, αλλά καταδίκασαν τις κυρώσεις στην Κούβα.

Ο Κουβανός πρόεδρος Ντίας-Κανέλ αντέδρασε στις δηλώσεις Μπόλτον και την απόφαση Τραμπ να επιτρέψει αγωγές σε δικαστήρια των ΗΠΑ ενάντια στις εθνικοποιήσεις που αποφάσισε η Κούβα μετά την Επανάσταση του 1959(!) θυμίζοντας την κατάληξη που είχε η εισβολή της CIA και καταλήγοντας: «Εμείς οι Κουβανοί δεν συνθηκολογούμε». Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος Μαδούρο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις σκληρότερες κυρώσεις (που από τα τέλη Απριλίου θα περιλαμβάνουν και εμπάργκο στις εξαγωγές βενεζουελάνικου πετρελαίου) «παράνομες και ανήθικες», και τόνισε ότι «οι επιθέσεις των ΗΠΑ μας δυναμώνουν». Φυσικά και η Μόσχα αντέδρασε: «Η Βενεζουέλα και η Κούβα είναι στρατηγικοί εταίροι μας στην περιοχή, και θα τους υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ήδη στα τέλη Μαρτίου έφθασαν στο Καράκας 100 Ρώσοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι» και ο στρατηγός Βασίλι Τονκοσκούροφ, ο Ρώσος αρχηγός ΓΕΣ, ενώ και κινεζικά πολεμικά σκάφη κατευθύνονται στα ύδατα της Βενεζουέλας. Η Ροντρίγκεζ, αντιπρόεδρος της χώρας, κατήγγειλε από την πλευρά της ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης από ΗΠΑ, Κολομβία και Βραζιλία», ενώ CNN και Newsweek επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ «εξετάζει και τρόπους στρατιωτικής ανάσχεσης»… Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, που από μόνα τους είναι αρκετά για να καλύψουν το σύνολο των παγκόσμιων αναγκών για 3 δεκαετίες!

Σχόλια

Exit mobile version