Αρχική διεθνή Πάλι πέσαμε από τα σύννεφα

Πάλι πέσαμε από τα σύννεφα

Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο (αριστερά στη φωτογραφία) ήταν στενός συνεργάτης του Ομπάμα, με τον οποίο σχεδίασε την «απελευθέρωση» από τα δεσμά του κρατισμού και την άσκηση πίεσης σε όσους Λατινοαμερικάνους ηγέτες ενοχλούσαν την Ουάσιγκτον. Στο εσωτερικό του Μεξικού ο Νιέτο, επικεφαλής του PRI, του πιο διεφθαρμένου κόμματος της αμερικανικής ηπείρου, ιδιωτικοποίησε τα πάντα και άναψε πράσινο φως για την «εξαφάνιση» εκατοντάδων ηγετικών στελεχών των ιθαγενικών, αριστερών και συνδικαλιστικών κινημάτων από παρακρατικές συμμορίες. Δεν είναι περίεργο που ο αντίπαλός του, ο «λαϊκιστής» Α.Μ.Λ. Ομπραδόρ, θριάμβευσε από τον πρώτο γύρο στις μεξικάνικες προεδρικές εκλογές, συντρίβοντας τόσο το PRI όσο και τον εκλογικό συνασπισμό Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς.

Τώρα αποκαλύφθηκε ότι ο Νιέτο, εξυμνούμενος επί χρόνια από τα… έγκυρα διεθνή ΜΜΕ ως μέγας εκσυγχρονιστής, είχε δωροδοκηθεί από τα καρτέλ ναρκωτικών με 100 εκατομμύρια δολάρια για να τους κάνει τα στραβά μάτια. Μαζί δωροδοκήθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Κολομβίας (και στενός φίλος και συνεργάτης του Νιέτο), ο στρατηγός Όσκαρ Ναράνχο – ο ίδιος που κατηγορούσε τους αριστερούς αντάρτες ως συνένοχους στο εμπόριο ναρκωτικών, ισχυρισμό που αναπαρήγαγαν όλα τα δυτικά ΜΜΕ… Οι αποκαλύψεις αυτές εξέπληξαν βέβαια μονάχα όσους έπαιρναν τοις μετρητοίς τη δυτική προπαγάνδα και δεν ήθελαν να βλέπουν την πραγματικότητα: ότι δηλαδή είναι στενή η διαπλοκή φιλοαμερικάνων πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών με το οργανωμένο έγκλημα.

Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος του Μεξικού είναι τεράστιες. Με μια οικονομία διαλυμένη και με ελάχιστα δημόσια έσοδα μετά το τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων που είχε επιβάλει ο Νιέτο, ο Ομπραδόρ πρέπει να αρχίσει να εκπληρώνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του: προστασία της εθνικής παραγωγής, αύξηση των δαπανών για υγεία-παιδεία, ενίσχυση των φτωχών… Ακόμη, πρέπει να βρει έναν τρόπο συνεννόησης και συμβίωσης με τον ισχυρό βόρειο γείτονα, τις ΗΠΑ του Τραμπ. Και, πάνω απ’ όλα, να κινητοποιήσει τόσο το καθαρό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού όσο και το λαό ώστε να καταφέρει αυτό που όλοι προσδοκούν εναγώνια σε μια χώρα-έρμαιο των παρακρατικών και των μαφιόζων: να καταπολεμήσει την τεράστια διαφθορά και εγκληματικότητα. Δυστυχώς, ο κύριος Νιέτο μάλλον δεν θα μπορέσει να συμβάλει σε όλα αυτά…

Σχόλια

Exit mobile version