Αρχική διεθνή Πάλι μεγαλουργεί η Γερμανία

Πάλι μεγαλουργεί η Γερμανία

Γαία πυρί μιχθήτω, αρκεί ο πάλαι ποτέ ηγεμόνας της Ευρώπης να τη βγάλει όσο πιο καθαρή γίνεται εν μέσω πυραύλων που πάνε κι έρχονται, ενεργειακών αγωγών που σαμποτάρονται, και πολλαπλής κρίσης που δεν δείχνει πια μόνο τα δόντια της, αλλά κυριολεκτικά δαγκώνει τη διαλυμένη «ευρωπαϊκή οικογένεια». Το Βερολίνο, με την πολύτιμη βοήθεια της υποχρεωτικότατης αρχικομισάριας Ούρσουλα, γράφει ξανά στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις εκκλήσεις της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ε.Ε. να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς από κοινού τα προβλήματα που φέρνει ο πολεμικός χειμώνας. Έτσι η τελευταία σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. οδηγήθηκε σε ναυάγιο, και η λήψη αποφάσεων αναβλήθηκε ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, η κυρία Ούρσουλα ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επαιρόμενη ότι «θα χτυπήσουμε τη Ρωσία εκεί που πονάει».

Πού και πόσο πονάει η Ρωσία θα αποδειχθεί αργότερα. Το σίγουρο είναι ότι μόνο οι ΗΠΑ δεν πονάνε από την κλιμάκωση της σύρραξης, κι ότι η «ευρωπαϊκή οικογένεια», που σύρεται εκούσα-άκουσα πίσω τους, πονάει ήδη πολύ. Ή μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που πονούν. Διότι οι ελίτ και οι υψηλοί υπάλληλοί τους, όπως το πολιτικό προσωπικό κάθε κράτους μέλους και οι επικεφαλής της ευρωκρατίας, ούτε θα κρυώσουν ούτε θα πεινάσουν, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και υπερπολυτελή καταφύγια για να προστατευθούν έτσι και… ξεστρατίσει κάνας πύραυλος. Κατά τα άλλα, ακόμη ο χειμώνας δεν έχει καλά-καλά αρχίσει, και οι επιπτώσεις γίνονται οδυνηρά αισθητές: ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια πλήττουν ήδη δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο τρικομματικός συνασπισμός αλληλομαχαιρώνεται και την ίδια στιγμή «προετοιμάζει» από κοινού τους υπηκόους του για τις δυσκολότερες μέρες. Η κυβέρνηση, συχνά με την αρωγή της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, ενημερώνει τα λαϊκά στρώματα ότι έρχονται μπλακάουτ ή ακόμη και capital controls(!),τους συνιστά για πολλοστή φορά να στοκάρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα και να φορούν διπλά πουλόβερ και… ζεστές κάλτσες, ενώ επιταχύνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Διότι από κάπου πρέπει να εξοικονομηθούν τα χρήματα για την πολύμορφη γερμανική συμμετοχή στην ουκρανική σύρραξη, κι οπωσδήποτε όχι από τις τσέπες όσων κάνουν πάρτι εν μέσω γεωπολιτικού χάους! Τελευταίο θύμα, η περίθαλψη των Γερμανών: με την περικοπή των σχετικών κονδυλίων, οι υπήκοοι του Σολτς θα περιμένουν εβδομάδες και μήνες πριν μπορέσουν να επισκεφθούν γιατρό – εκτός κι αν πληρώσουν από την τσέπη τους. Μπορεί να υποφέρουν, αλλά θα έχουν τουλάχιστον την ικανοποίηση ότι συμβάλλουν στον ευγενή αγώνα για τις Δυτικές αξίες…

Σχόλια

Exit mobile version