Μιλά στον Δρόμο ο Σαφίκ Άχμαντ, ηγετικό στέλεχος του Κ.Κ. Πακιστάν

 

Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Πακιστάν καταγγέλλουν τη φρικιαστική επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο της Πεσαβάρ όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών, που είχε σαν αποτέλεσμα 142 νεκρούς – εκ των οποίων 132 παιδιά τα οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Αυτή η απίστευτα βάρβαρη πράξη εντάσσεται σε μια διεθνή τάση προς ακόμη μεγαλύτερο αγριανθρωπισμό, που καλλιεργείται τόσο από τη Δύση όσο και από τις πιο σκοτεινές δυνάμεις τις οποίες εξέθρεψε ο «πολιτισμένος» κόσμος και τα υποστηριζόμενα από αυτόν μισητά καθεστώτα όπου γης. Μιλήσαμε για όλα αυτά με τον Σαφίκ Άχμαντ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν.

 

Προχτές είδαμε τη βάρβαρη επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο…

Οι φρικιαστικές αυτές επιθέσεις δεν είναι πρωτόγνωρες. Είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης που υπάρχει και οξύνεται εδώ και χρόνια. Το σχολείο που χτυπήθηκε αυτή τη φορά είναι στην περιοχή όπου ζούσα. Αλλά δεν πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση: οι Ταλιμπάν έχουν κάνει επιθέσεις σε περίπου 2.000 σχολεία τα προηγούμενα χρόνια. Η τελευταία όμως στόχευσε ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν παιδιά στρατιωτικών, γι’ αυτό και υπήρξε τόσο εκτενής αναφορά στα διεθνή ΜΜΕ. Πρέπει όμως να πω ότι η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη γι’ αυτή τη σφαγή…

 

Γιατί της αποδίδετε ευθύνη για μια τέτοια επίθεση;

Επειδή η εξουσία στο Πακιστάν ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες μια πολιτική ενσωμάτωσης της θεοκρατίας στο κυβερνητικό σύστημα. Στήριξε τις δομές των Ταλιμπάν, τις ισλαμιστικές οργανώσεις και τον φονταμενταλισμό. Βέβαια η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί κάπως από την ιδεολογία των Ταλιμπάν. Αλλά είναι γνωστό, και καταγεγραμμένο σε δηλώσεις τους στο Τύπο, ότι οι Ταλιμπάν ανοίγουν και σήμερα γραφεία ελεύθερα, και μάλιστα η κυβέρνηση τους παρέχει χώρους δωρεάν. Ορισμένα από αυτά λειτουργούν μέσα στα χιλιάδες θρησκευτικά ιδρύματα που έχουν ανοίξει κυρίως μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ανήκουν σε ισλαμιστικά κόμματα – ορισμένα από τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Αντί να καταγγέλλεται αυτή η κατάσταση, παρουσιάζεται ως προσπάθεια να ελεγχθούν οι Ταλιμπάν σύμφωνα και με τις επιταγές των ΗΠΑ.

 

Καταγγέλλετε δηλαδή το κράτος για ανοχή…

Μα, δείτε τη στάση του στρατού στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση. Εκεί ο στρατός δεν κάνει τίποτα εναντίον των Ταλιμπάν, ενώ θα έπρεπε να κλείσει τα ισλαμιστικά ιδρύματα που τους στεγάζουν. Αυτό είναι κρίσιμη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή στο Πακιστάν, αλλά και για να αντιπαλευτεί ο ιμπεριαλισμός σε όλο τον κόσμο. Επειδή στην πραγματικότητα από το Πακιστάν οι Ταλιμπάν στέλνουν παντού μαχητές: 10.000 στη Συρία, προηγουμένως στη Λιβύη, παλιότερα στην Τσετσενία. Οπουδήποτε στον κόσμο γίνεται τρομοκρατική επίθεση, με κάποιο τρόπο εμπλέκεται το Πακιστάν!

 

Σχετίζονται αυτές οι επιθέσεις με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας;

Φυσικά, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν και η συγκέντρωση τζιχαντιστών από όλο τον κόσμο εκεί αποτέλεσε την κρισιμότερη εξέλιξη. Η κυβέρνηση λέει ότι προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει, αλλά στην πραγματικότητα τους στηρίζει. Στο βιβλίο του Στη γραμμή του πυρός, ο πρώην πρόεδρος Μουσάραφ, στην ερώτηση «Πώς γίνεται να στηρίζετε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ενώ στο Πακιστάν προωθείτε την αντιτρομοκρατία;», απαντά: «Αρμέγουμε την αγελάδα και από τις δύο πλευρές»! Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης πρόσφερε 15 εκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν για να επιτραπεί στους Ταλιμπάν να πάνε στη Συρία…

 

Ταυτόχρονα όμως συνεχίζεται η στρατιωτική δράση εναντίον των Ταλιμπάν εντός πακιστανικού εδάφους.

Ναι, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Εμείς όμως είχαμε τονίσει από την αρχή ότι αυτές οι επιθέσεις σχεδόν πάντα σκοτώνουν απλούς ανθρώπους στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, και ειδικά μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ενσωματώθηκαν σε πολλά μαθήματα στοιχεία που ευνοούν τον τζιχαντισμό. Ακόμα και στο μάθημα της Φυσικής υπάρχει η φράση ότι η αντίδραση οξυγόνου και υδρογόνου δημιουργεί νερό αλλά… «με τη βούληση του Θεού»!

 

Πώς βιώνουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση οι προοδευτικοί άνθρωποι στη χώρα σας;

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Εμείς είχαμε αντιδράσει από την αρχή σε όλα αυτά και υποφέραμε απίστευτα από τους Ταλιμπάν. Όμως τώρα όλος ο κόσμος υποφέρει. Όποιος έχει έστω και στοιχειωδώς δημοκρατικό προσανατολισμό, στοχο

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!