Αρχική εκτός κατηγορίας Παιδική Κακοποίηση: Αντιδρούμε και ελπίζουμε

Παιδική Κακοποίηση: Αντιδρούμε και ελπίζουμε

Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο «Σεράφειο» του Δήμου Αθηναίων ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο για την παιδική κακοποίηση.

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτό το συνέδριο δεν πραγματοποιείται από κάποιους φορείς που έχουμε συνηθίσει να είναι ευαισθητοποιημένοι έναντι αυτού του τραγικού ζητήματος το οποίο έχει πάρει μάλλον εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά από φορείς που σχετίζονται με την εκκλησία.

Συγκεκριμένα διοργανώνεται από το Οικουμενικό Φόρουμ Ευρωπαίων Χριστιανών Γυναικών (www.efecw.net) «Δάμαρις η Αθηναία», ο Δήμος Αθηναίων και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, την Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών και την Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος.

Όπως σημειώνεται, «η κοινωνία σήμερα βιώνει καταστάσεις βίας που αναπόφευκτα μεταφέρονται στις οικογένειες, στο σχολείο και γενικά στα περιβάλλοντα που τα παιδιά και οι έφηβοι ζουν καθημερινά, με αποτέλεσμα τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών από ενήλικες αλλά και από συνομηλίκους τους ολοένα να πολλαπλασιάζονται. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο τείνει να λάβει και στην Ελλάδα διαστάσεις πανδημίας, αποτελεί όνειδος για μια ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις χριστιανικές αξίες».

Δεν γνωρίζω με ποιόν τρόπο θα προσεγγίσουν το θέμα οι εισηγητές ωστόσο θεωρώ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η εκκλησία ή έστω ένα τμήμα της ευαισθητοποιείται πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιελάμβανε εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας, τα οποία εμψύχωσαν έγκριτοι επιστήμονες με σκοπό της ευαισθητοποίηση των εφήβων στην αντιμετώπιση και πρόληψη περιστατικών κάθε μορφής κακοποίησης.

Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από γνωστούς επιστήμονες από το χώρο της θεολογίας, της ψυχολογίας, της νομικής και της παιδαγωγικής επιστήμης και Στρογγυλή Τράπεζα στην οποία συμμετέχουν κληρικοί και των τριών χριστιανικών δογμάτων καθώς και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με το κακοποιημένο παιδί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκοπός αυτής της δράσης είναι η συμβολή τόσο στην αντιμετώπιση όσο και κυρίως στην πρόληψη της Παιδικής Κακοποίησης.

Η πρώτη συνεδρία ξεκινά στις 9.30 π.μ. και το θέμα της είναι « Έχε το νου σου το παιδί…. Ανιχνεύοντας το πρόβλημα μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Προεδρεύει η Δρ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ενώ συνομιλούν, η Δρ Ηλέκτρα Κουτσούκου, Δικηγόρος επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα «Διαχείριση περιστατικού παιδικής κακοποίησης από τον εκπαιδευτικό: μια νομική προσέγγιση», ο Δρ Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος- Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με θέμα «Το βίωμα του παιδιού-θύματος κακοποίησης-παραμέλησης από την οπτική του πρώτου προσώπου στην σημερινή Ελλάδα» και ο Ηλίας Λιαμής, Δρ θεολογίας, εκπαιδευτικός με θέμα «Διδάσκοντας πληγωμένους»

Η β΄ Συνεδρία έχει θέμα «Υπερασπίσου το παιδί….: Από την ψηλάφηση των πληγών στην δημιουργία μεθόδων θεραπείας». Προεδρεύει η Άντζελα Σεστρίνη, εκπαιδευτικός, π. Γ. Διευθύντρια Λεοντείου Σχολής Αθηνών, Γραμματέας «Δάμαρις η Αθηναία» και συνομιλούν:

– Raimon Novell, κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμων, μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Diktya Foundation Child Rights & Safeguarding, Ισπανία. Llorenç Claramunt Goya, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Diktya Foundation Child Rights & Safeguarding, Ισπανία. Θέμα: The Voice of Children in Safeguarding: Νέες προκλήσεις και εργαλεία για τη δημιουργία χώρων για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε χριστιανικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

– Ελισάβετ Δαμασκοπούλου, Νοσηλεύτρια MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ, Υπεύθυνη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΜΠΠ Πεντέλης. Θέμα: «Οι επιπτώσεις της κακοποίησης στα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρυματικό περιβάλλον και η επιρροή των φροντιστών στην ανάπτυξή τους.»

Το συνέδριο ολοκληρώνεται με στρογγυλό τραπέζι στις 12 μ.μ. και θέμα «…Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…» – Σχεδιάζουμε την προοπτική της ελπίδας. Πρόεδρος: Ελευθερία Κοζιόκου, θεολόγος, ψυχολόγος. Συμμετέχουν:

– π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Δ/ντής της Διεύθυνσης Γάμου & Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
– π. Μάρκος Φώσκολος, θεολόγος, ιστορικός, Βικάριος Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου
– Αιδ. Γεώργιος Αδάμ, ποιμένας της Β’ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθήνας
– Έλισάβετ Δαμασκοπούλου
– Raimon Novell
– Γεώργιος Γιαννακίδης, κοινωνικός λειτουργός, χειριστής της γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454
– Πηγή Πρωτοψάλτη, συντονίστρια διεθνών σχέσεων και προγραμμάτων ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Συντονίστρια ημερίδας: Μαρία Σικ – Φωσκόλου, νομικός, Μέλος Καθολικού Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου, Συμπρόεδρος «Δάμαρις η Αθηναία»

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες: Αγγελική Μαστρομιχαλάκη (6946151502).

Σχόλια

Exit mobile version