Αρχική διεθνή Πάει, χάλασε ο κόσμος…

Πάει, χάλασε ο κόσμος…

Μεξικό: Αύριο πραγματοποιούνται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έξι χρόνια αφότου για πρώτη φορά εκλέχθηκε πρόεδρος κάποιος που δεν ανήκε στο παλιό πολιτικό σύστημα. Στο διάστημα αυτό ο «λαϊκιστής» Λόπεζ Ομπραδόρ, ηγέτης του MORENA, κατόρθωσε να σταθεροποιήσει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία. Έτσι η εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου, η πανεπιστημιακός Κλαούντια Σεϊνμπάουμ [βλ. φωτογραφία], μπορεί να εκλεγεί από τον Α΄ γύρο (οι δημοσκοπήσεις της δίνουν 53-54%). Απέναντί της έχει την μπίζνεσγουμαν Σότσιτλ Γκάλβεζ,  επικεφαλής του συνασπισμού της διαφθοράς: από το δεξιό ΡΑΝ ως το «κεντρώο» PRI και το πάλαι ποτέ αριστερό PRD! Παρά την «αντιλαϊκίστικη» πανστρατιά, η Γκάλβεζ περιορίζεται σε 33-34%. Τρίτος υποψήφιος, με 12-13%, ο διεθνολόγος Χόρχε Μάινεζ. Εύλογα, η αυριανή αναμέτρηση συγκεντρώνει την προσοχή όλων, καθώς το Μεξικό των 130 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ο συνδετικός κρίκος και ταυτόχρονα το σύνορο μεταξύ Βορρά-Νότου.

Σενεγάλη: Μετά τη θριαμβευτική εκλογή από τον Α΄ γύρο του Μπασιρού Ντιομάε Φάι, του «πιο ριζοσπαστικού υποψήφιου» στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές αυτής της χώρας της Δυτικής Αφρικής (ο οποίος αποφυλακίστηκε μόλις 10 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αφού είχε κατηγορηθεί για «υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας»!), η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει την απομάκρυνση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα. Σύμφωνα με τον εικονιζόμενο στη φωτογραφία πρωθυπουργό Ουσμάν Σονκό –το κόμμα του οποίου είχε τεθεί εκτός νόμου από τον προηγούμενο πρόεδρο– η παρουσία Γάλλων στρατιωτών στην Αφρική «πλήττει την εθνική κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία των αφρικανικών κρατών». Στις αντιδράσεις του Παρισιού και των ντόπιων φιλογάλλων (που πάντως είναι μουδιασμένοι μετά την σαρωτική νίκη του Φάι), ο Σονκό απάντησε αποστομωτικά: για τους ίδιους λόγους, είπε, ο Ντε Γκολ έκλεισε το 1966 όλες τις βάσεις του ΝΑΤΟ σε γαλλικό έδαφος.

Κορέα: Ένα βορειοκορεατικό γλυκανάλατο ποπ τραγούδι που εξυμνεί τον Κιμ Γιονγκ-ουν  έχει γίνει νέα αφορμή έντασης στην κορεατική χερσόνησο! Το επίμαχο τραγούδι «έσπασε τα ταμεία» στο TikTok, και σύντομα έγινε δημοφιλέστατο στη Νότια Κορέα, όπου τελικά η κυβέρνηση το απαγόρευσε για λόγους… εθνικής ασφάλειας. Όμως ήδη κυκλοφορούν αμέτρητες βερσιόν του τραγουδιού παντού στο Διαδίκτυο, και πρακτικά είναι δύσκολη η εξαφάνισή του – παρά την απειλή πολύχρονης φυλάκισης για όποιον το αναπαράγει. Ακόμα χειρότερα για τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, η απαγόρευση κατέστη μπούμερανγκ, αφού ξανάνοιξε τη συζήτηση για τον κρατικό αυταρχισμό. Φαίνεται ότι με την ποπ οι Βορειοκορεάτες έκαναν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι με τους πυραύλους τους!

Σχόλια

Exit mobile version