Η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Άμπε επιχειρεί να δώσει μια εικόνα «επιστροφής στην κανονικότητα» οχτώ χρόνια μετά το τραγικό ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα. Έτσι κραδαίνει μαστίγιο για να υποχρεώσει τους πρώην κατοίκους περιοχών που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια να επιστρέψουν εκεί, και ταυτόχρονα κουνά το καρότο της παράτασης παροχής επιδομάτων και βοήθειας στις πληγείσες περιοχές για άλλα πέντε χρόνια. Η βιασύνη οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι του χρόνου θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο οι 32οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ τα αγωνίσματα του μπέιζμπολ και του σόφτμπολ έχει προγραμματιστεί να λάβουν χώρα στο στάδιο της… Φουκουσίμα. Αν και το στάδιο απέχει δεκάδες χιλιόμετρα από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, πολλές αποστολές εκφράζουν τις εύλογες επιφυλάξεις τους να αγωνιστούν εκεί – πόσο μάλλον που και οι ίδιοι οι Ιάπωνες δεν κάνουν ουρά για να αγοράσουν εισιτήρια…
Η κυβέρνηση βέβαια ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος, παρόλο που μέχρι σήμερα έχει αποτύχει κάθε προσπάθεια ελέγχου των κατεστραμμένων αντιδραστήρων και περιορισμού της διαρροής ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα και, κυρίως, στη θάλασσα. Πέρυσι, εφτά χρόνια μετά την καταστροφή, ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, όταν η έκλυση ραδιενέργειας από το κατεστραμμένο εργοστάσιο «ανεξήγητα» εκτινάχθηκε σε επίπεδα που εγγυώνται καρκίνους και θανάτους… Η κυβέρνηση ισχυρίζεται τώρα ότι όλα είναι ασφαλή κι ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά ο τυφώνας που χτύπησε πρόσφατα την περιοχή τη διέψευσε οικτρά: ακόμη ψάχνουν εκατοντάδες σάκκους γεμάτους ραδιενεργά απόβλητα που είχαν «προσωρινά» αποθηκευθεί σε υπαίθριους χώρους και παρασύρθηκαν από χειμάρρους. Κάποιοι βρέθηκαν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, αλλά άδειοι…
«Δεν αναμέναμε τόσο ισχυρό τυφώνα», απολογήθηκαν οι υπεύθυνοι. Προφανώς, μπροστά στην ανάγκη μείωσης του τεράστιου κόστους των εργασιών καθαρισμού των περιοχών που έχουν πληγεί, το πάθημα δεν έγινε μάθημα: παρόμοια δικαιολογία είχε προβάλει και η εταιρία Tepco που διαχειριζόταν το εργοστάσιο της Φουκουσίμα μπροστά στις κριτικές για ελλιπή μέτρα προστασίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. «Δεν περιμέναμε τόσο ισχυρό σεισμό, ούτε τόσο ψηλό τσουνάμι» έλεγαν το 2011, όταν τα τεράστια κύματα υπερκάλυψαν τα αστεία «προστατευτικά» τείχη του εργοστασίου. Αυτά βέβαια συμβαίνουν στην παραδοσιακά σεισμογενή Ιαπωνία. Στη δική μας γειτονιά, που δεν έχει πληγεί ποτέ από σεισμούς, τα πυρηνικά εργοστάσια που κατασκευάζει ο Ερντογάν στα μικρασιατικά παράλια με ρωσική τεχνογνωσία δεν πρέπει να προκαλούν καμιά ανησυχία…