Αρχική λάβαμε... Ό,τι λάμπει μπορεί να μην είναι χρυσός

Ό,τι λάμπει μπορεί να μην είναι χρυσός

Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

Λάβαμε από το «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση. Είναι εύγλωττη και διαλύει τη σκόπιμη σύγχυση η οποία έχει καλλιεργηθεί σχετικά με τον στολίσκο που έχει ανακοινωθεί ότι εκκινεί από την Κωνσταντινούπολη για τη Γάζα. Πρόκειται για μια αποστολή που οργανώνεται και ελέγχεται πλήρως από το τουρκικό «Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής» (ΙΗΗ), με άμεση ανάμιξη της τουρκικής κυβέρνησης – της οποίας οι στοχεύσεις είναι πολύ διαφορετικές από την αντιμετώπιση της γενοκτονίας.

Με την ευκαιρία, δημοσιεύουμε φωτογραφίες δύο μελών της διεθνούς αποστολής του 2010, με εμφανή τα σημάδια της «περιποίησης» που υπέστησαν τότε από τις κατοχικές ισραηλινές αρχές: αριστερά ο Αμερικανός αγωνιστής Πολ Λαρούντι, που επέβαινε στο ελληνικής σημαίας σκάφος «Σφενδόνη», και δεξιά ο αείμνηστος Γιάννης Καρυπίδης, που επέβαινε στο επίσης ελληνικής σημαίας φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος». Στην αποστολή του 2010, που αποτελούνταν από 6 συνολικά σκάφη (μεταξύ των οποίων και το τουρκικό «Μαβί Μαρμαρά», όπου οι ισραηλινοί δολοφόνησαν 10 ανθρώπους), συμμετείχε και τρίτο ελληνικό πλοίο, η «Δάφνη».
δ

Ό,τι λάμπει μπορεί να μην είναι χρυσός

Κάποιοι μάθατε πως θα υπάρξει αποστολή πλοίων από Τουρκία. Δεχθήκαμε μερικά τηλεφωνήματα σχετικά με τη στάση του «Ένα καράβι για τη Γάζα», και απαντούμε:

Εύλογο το ερώτημα. Όμως ό,τι λάμπει μπορεί να μην είναι χρυσός. Παρακολουθούμε ενεργά μια διαδικασία 5 μηνών, με πολλές υπαναχωρήσεις και αναβολές, που δυστυχώς εκφεύγει των από 15ετίας αρχών του Free Gaza Movement και των Freedom Flotillas Coalition Actions περισσότερων από 10 διεθνών αποστολών. Αυτές καλύπτουν τις χρονιές 2008 (2 φορές), 2009 (2 φορές), 2010, 2011, 2012, 2015, 2016, 2018…

Σχετικά με την τωρινή αποστολή:

Απολύτως χειραγωγημένη, η τελευταία αυτή αποστολή δεν επέτρεψε σε κανένα από τα ιδρυτικά στελέχη των αποστολών που προαναφέραμε, πλην 2-3 εκ των αποστολών του 2015 και 2016, να μπορούν να συμμετάσχουν. Πρόκειται για σχεδόν αμιγώς τουρκική πρωτοβουλία (95% τουλάχιστον τουρκικής καταγωγής και φίλιων προς την Τουρκία χωρών οι συμμετέχοντες).

Έτσι το ήθελε ο πρόεδρος της «γείτoνος», έτσι το διαπραγματεύεται με τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς, έτσι εξυπηρετείται, πιστεύει, η γεωπολιτική του προοπτική, έτσι το πραγματοποιεί το IHH… Αποφασίσαμε να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία με γνώμονα το συμφέρον του Παλαιστινιακού λαού, αλλά να απέχουμε απολύτως και να μην αποδεχθούμε την εργαλειοποίησή μας. Ήμασταν σε συνεχή επαφή από τον Δεκέμβριο, ωστόσο επιμείναμε στο αρχικό πλαίσιο αρχών: Όρος ρητός, η ανεξαρτησία των δράσεων από κρατικές οντότητες, και η εκ προοιμίου καταδίκη κατοχής εδάφους κάθε ξένης χώρας (βόρειο τμήμα Κύπρου, βόρειο τμήμα Συρίας, δυτική Λιβύη κ.ά.). Σημειώνουμε ότι το ΙΗΗ, αν και παρακολουθούσε τις διαδικασίες των προηγούμενων 10+ αποστολών, συμμετείχε σε μία μόνο, το 2010.

Περιττό να πούμε σε όσους προβληματίζονται πως καλά κάνουν να προβληματίζονται, όμως προσοχή! Εξάλλου βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη αποστολή, με εκκίνηση από Βορρά. Πιθανολογείται πραγματοποίησή της τον Ιούνιο. Αποστολή αυθεντική, ισόμετρα διεθνής, και ανεξάρτητη από κρατικές εργαλειοποιήσεις.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τους συμμετέχοντες της παρούσας αποστολής. Εμείς λέμε ότι υπάρχει αυτό το πρότυπο αποστολών, με το οποίο δεν συμφωνούμε, υπάρχει και το άλλο πρότυπο, των 10+ αποστολών της μακράς και αδιάλειπτης εμπειρίας μας.

Ένα Καράβι για τη Γάζα

ΥΓ 1: Τον ανταποκριτή που αναφέρει το infolibre, με τον προσδιορισμό «ακτιβιστής από τη Θεσσαλονίκη», δεν τον γνωρίζουμε. Μόνο το ονοματεπώνυμο που μας κοινοποίησαν μετέχοντες του S.C. της παρούσας αποστολής. Αν και αναζητήσαμε επίμονα στοιχεία από Θεσσαλονίκη για προηγούμενη δράση του υπέρ της Παλαιστινιακής υπόθεσης, δεν βρέθηκε τίποτα (απλή διαπίστωση).

ΥΓ 2: Όποιος θέλει διαδίδει αυτό το μήνυμα, ώστε να γνωρίζουν οι φύλακες και να προφυλάσσονται οι καλοπροαίρετοι από κακοτοπιές.

Σχόλια

Exit mobile version