Αρχική εκτός κατηγορίας Όταν στην άμμο χτίζεις παλάτια

Όταν στην άμμο χτίζεις παλάτια

Τα ελάχιστα ΜΜΕ που ασχολούνται και με κάτι άλλο εκτός από τα εμβόλια, διερωτώνται ποιες άραγε είναι οι προθέσεις του Ερντογάν για την Αμμόχωστο, τα Βαρώσια, τις εορτές που οργανώνει στα κατεχόμενα. Μισός αιώνας κατοχής στην Κύπρο και τρεις δεκάδες χρόνια από τα Ίμια και έχουμε ακόμα άλυτες απορίες.

Οι επαΐοντες καλλιεργούν επίμονα επί τρεις δεκαετίες στον κόσμο την εντύπωση ότι όπου να ’ναι οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν. Και επί τρεις δεκαετίες οι Τούρκοι απειλούν αλλά δεν σαλεύουν. Γιατί;

Πενήντα χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο και οι Αμερικάνοι που την υποκίνησαν αρνούνται να αναγνωρίσουν την Κατοχή, να την νομιμοποιήσουν. Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι, από τους δημοσιογράφους και αναλυτές έως τους πολιτικούς και άλλους ταγούς της Πολιτείας, αρνούνται να εξηγήσουν τη στάση των ΗΠΑ. Γιατί;

Το κοινό σημείο στα δύο αυτά θέματα είναι ότι καλλιεργούν στον κόσμο την ηττοπάθεια και μοιρολατρία. Κάθε απόπειρα απάντησης σ’ αυτά τα δυο «γιατί» δεν θα μπορούσε να αποφύγει αναφορά στην εξάρτηση της χώρας μας από τα συμφέροντα των υπερατλαντικών και ευρωπαϊκών Συμμάχων. Δεν υπάρχουν εξηγήσεις επειδή στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Οι Σύμμαχοι πρωτίστως θέλουν ηρεμία στην περιοχή. Ή, πιο σωστά, θέλουν να ελέγχουν απολύτως αν, πότε και σε ποια έκταση θα γίνει φασαρία και το πώς θα μοιραστούν οι μεζέδες, τους λένε και «λεία του πολέμου».

Η κατοχή στην Κύπρο είναι υπό συνεχή αίρεση, οι ΗΠΑ-Ε.Ε. αρνούνται να τη νομιμοποιήσουν ώστε να ελέγξουν απολύτως την εξέλιξη και το τέλος του δράματος. Η «χειρ Ιακώβ» είναι η Τουρκία αλλά ο «νους Ησαύ» είναι οι ΗΠΑ, όπου υπακούν η Ε.Ε., η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία, προ και επί Ερντογάν, ενόσω αυτός «στην άμμο χτίζει παλάτια», εσχάτως στο Αφγανιστάν όπου ούτε η ΕΣΣΔ ούτε οι ΗΠΑ κατάφεραν να ριζώσουν και οι Ταλιμπάν δεν θέλουν τους Τούρκους ούτε κάποιον άλλο.

Θεωρώ, παρεμπιπτόντως, ότι το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» ταιριάζει απολύτως στον Κίσινγκερ που έχει κάνει δυο φορές το ίδιο λάθος, η δεύτερη ήταν μοιραία, με την Κίνα. Ώθησε τον Νίξον να αποκαταστήσει σχέσεις με την Κίνα ως αντίρροπο στη Ρωσία όταν ο Μάο είχε σφοδρό ιδεολογικό μέτωπο με την ΕΣΣΔ, τον Χρουστσόφ. Διόλου διορατικός ο Κίσινγκερ, θεωρούμενος κορυφαίος στην εξωτερική πολιτική, δεν υποψιάστηκε καν ότι άνοιγε τον δρόμο για τη γιγάντωση του πιο επικίνδυνου αντιπάλου της πατρίδας του και ότι έβαζε θεμέλιο λίθο στη στρατηγική σχέση Ρωσίας-Κίνας απέναντι στις ΗΠΑ. Το ίδιο ακριβώς έκανε στην Κύπρο. Ενίσχυσε, με την εισβολή, την Τουρκία χωρίς έστω να διαισθανθεί ότι έφτιαχνε μεγάλο μπελά για τις ΗΠΑ.

Ρίχνουμε κουρτίνα στο παρελθόν, να γίνει αόρατο και ακατανόητο, ώστε να θολώνει επί δεκαετίες τα πρωινά μας διερωτώμενοι τι θα κάνει ο Ερντογάν στην Αμμόχωστο, στα Βαρώσια, στις επετειακές εορτές. Θα το γλεντήσει κι εμείς θα βλέπουμε αδρανείς. Τελεία

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ο Κίσινγκερ δεν είδε το μέλλον αλλά εμείς ρίχνουμε κουρτίνα στο παρελθόν, να γίνει αόρατο και ακατανόητο, ώστε να θολώνει επί δεκαετίες τα πρωινά μας διερωτώμενοι τι θα κάνει ο Ερντογάν στην Αμμόχωστο, στα Βαρώσια, στις επετειακές εορτές. Θα το γλεντήσει κι εμείς θα βλέπουμε αδρανείς. Τελεία.

Οι ελληνικές ελίτ (και η αντιπολίτευση) έχουν αποδεχθεί την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι π.χ. δεν μπορεί να παραγγείλει το ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ, εκτός αν θέλει να έχει την τύχη της σλοβένικης κυβέρνησης που έπεσε όταν το παρήγγειλε. Αλλά αυτό το έχει αποδεχθεί και ο κόσμος. Όχι μόνο στη μικρή Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία. Ο κόσμος βλέπει ότι και οι πιο λυσσαλέοι αντίπαλοι του Μητσοτάκη δεν βγάζουν μιλιά για το Σπούτνικ. Όλοι οι Ευρωπαίοι, πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, θα επιζήσουμε ή θα πεθάνουμε χωρίς Σπούτνικ. Ο Μπρζεζίνσκι έγραφε (Μεγάλη Σκακιέρα) ότι η Ε.Ε. είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Τέλος.

Τέλος και με τη βούλα, αφού η «πιο συνεπής αριστερά, η παραδοσιακή, η γνήσια, η αμόλυντη και ανόθευτη κομμουνιστική!» το μόνο που έχει να πει για τα ελληνοτουρκικά είναι για την αγάπη των δυο λαών. Σιγά τα ζουμιά.

Όλοι αρνούμεθα και την πιο απλή σκέψη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, έλεγα προχθές, μαλώνουν, δήθεν, για τη διεύρυνση (του κόμματος) ενώ έγιναν κυβέρνηση χωρίς αυτήν. Οι υποτίθεται ειδήμονες ανακάλυψαν ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν είχαμε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αλλά αφού ήμασταν άοπλοι γιατί δεν μας επιτέθηκαν οι Τούρκοι αν είναι τόσο επιθετικοί όσο οι ίδιοι μας λένε; Μήπως επειδή δεν έχουν άδεια επίθεσης; Μήπως θα έπρεπε να έχουμε μελετήσει τι θέλει ο πάροχος της άδειας ώστε να φοβόμαστε αυτούς που πρέπει; Ή μήπως ξέρουμε καλά τι τρέχει; Ο μπαμπούλας Τουρκία είναι χρήσιμος για να κοιμούνται οι πολλοί και να ηρεμούν οι άτακτοι.

Εντάξει, μέρα τη μέρα το στρίφωμα ξηλώνεται, κατεβαίνουμε σήμερα ένα σκαλί, αύριο ένα ακόμα, «ο εξευτελισμός σου να είναι τέλειος», τραγουδούσε προφητικά ο Μίκης, αλλά δεν είναι απαραίτητοι οι συνταγματάρχες για την τελειότητα, μπορούμε να την κατακτήσουμε «όλοι μαζί» και επί Δημοκρατίας.

Σχόλια

Exit mobile version