Δανεική επιβίωση

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία έρευνας του υπουργείου Οικονομικών για την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών. Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών ανερχόταν τον περασμένο Φεβρουάριο σε περίπου 120 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ. Από αυτά, περίπου τα 81 δισεκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια και τα 36 δισεκατομμύρια καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Χρέη σε τράπεζες, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν το 61% των ελληνικών νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά. Με βάση την έρευνα, το μέσο χρέος για καθένα από τα 2.500.000 νοικοκυριά, ανέρχεται σε 48.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε εισοδήματα σχεδόν τριών ετών για ένα μέσο δημόσιο υπάλληλο.

Υπερχρεωμένα σε βαθμό άκρως επικίνδυνο βρίσκονται περίπου 390.000 νοικοκυριά, τα οποία δηλώνουν ότι οι μηνιαίες δόσεις των δανείων τους ξεπερνούν το 60% του μηνιαίου εισοδήματός τους, ενώ τα 70.000 έχουν σταματήσει πλέον να πληρώνουν τις δόσεις τους. Το 21,3% (530.000 νοικοκυριά) δήλωσε ότι δανείστηκε για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, όπως για λόγους υγείας και απώλεια εργασίας, το 3,8% (95.000 νοικοκυριά) προσέφυγε στον δανεισμό για να πληρώσει τα φροντιστήρια των παιδιών, ενώ το 13,9% (350.000 νοικοκυριά) δανείζεται γιατί το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Μας διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα απέφυγε την πτώχευση. Με τους Έλληνες όμως τι γίνεται;

 

ΕΛ.ΑΣ. το μεγαλείο σου

Μπορεί οι «επιτυχίες» της ελληνικής αστυνομίας να απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, μπορεί ο κ. Χρυσοχοΐδης να εισπράττει τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για την εξάρθρωση –για πολλοστή φορά– της τρομοκρατίας στη χώρα μας και το ηθικό των αστυνομικών να βρίσκεται στα ύψη, όμως η πραγματικότητα άλλα μας λέει για την κατάσταση στην αστυνομία. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, κατά 20% εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, η παραβατικότητα των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν διάφορες πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις και φθάνουν ως την πλαστογραφία, την κατοχή ή χρήση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα.

Από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα έχει διαταχθεί η διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης κατά 242 αστυνομικών, ορισμένοι από τους οποίους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η «συναδελφική αλληλεγγύη» πολύ συχνά καλύπτει παρανομίες αστυνομικών, τότε καταλαβαίνουμε πως μόνο χαρές και πανηγυρισμοί δεν δικαιολογούνται στην αστυνομία.

Τυμβωρυχεί ο Σωκράτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!