Αρχική στήλες Όσα θάφτηκαν: Ορός του ψεύδους

Όσα θάφτηκαν: Ορός του ψεύδους

Πόσοι άραγε θυμούνται, τέτοια εποχή πέρυσι, τους Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδο, ημέρα Κυριακή μάλιστα, χαλαρούς, χωρίς τις υπουργικές τους γραβάτες, επιτηδευμένα οικείους προς τον απλό άνθρωπο, να πανηγυρίζουν τη σύλληψη και τη διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, που συνέπιπτε να είναι και εξαρτημένες από τοξικές ουσίες;

Ελάχιστοι το θυμούνται σήμερα, ίσως ούτε καν οι ψηφοφόροι τους.
Πρωτοκλασάτα πολιτικά νούμερα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου εκμηδενίστηκαν στις εκλογές. Τούτοι οι δύο, όμως παρά το ότι πρωτοστάτησαν στις εξοντωτικές πολιτικές του Μνημονίου, περιέργως διασώθηκαν και επανεξελέγησαν. Εξηγείται… Το σενάριο, που πρόθυμα αναπαρήγαγαν τότε τα κατεστημένα ΜΜΕ, περιείχε από όλα: πορνεία, AIDS, ναρκωτικά. Εξασφαλισμένη και η θεαματικότητα και η ανταμοιβή για τους πρωταγωνιστές. Οι δύο υπουργοί προβλήθηκαν ως οι θεματοφύλακες της κοινωνικής ασφάλειας και της δημόσιας Υγείας. Πώς μπορεί κανείς να ψελλίσει έστω κάποια κριτική όταν διακυβεύονται τέτοια θεμελιώδη αγαθά; Και βεβαίως ήταν αυτονόητο πως οι φωτογραφίες των γυναικών θα δίνονταν στη δημοσιότητα.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η δυσώδης, ναζιστικής ταυτότητας, σύζευξη της αστυνομικής δίωξης με την υγειονομική απειλή λάμβανε το χρίσμα όχι μόνο στην επίσημη κυβερνητική διάλεκτο, αλλά και στην πρακτική των κρατικών Αρχών. Όπως αποδείχτηκε, δεν επρόκειτο να είναι ούτε η τελευταία. Ο τότε υπ. Υγείας το είχε διακηρύξει. Οι μετανάστες δεν απειλούσαν μόνο τα οικονομικά του ΕΣΥ, αλλά και την ελληνική κοινωνία με τις μολυσματικές ασθένειες. Και η απεργία πείνας των μεταναστών στην Υπατία είχε χαρακτηριστεί ως «υγειονομική βόμβα» στο κέντρο της Αθήνας.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το δρόμο που άνοιξαν ένας Λοβέρδος κι ένας Χρυσοχοΐδης. Πριν από τρεις βδομάδες σε αγαστή συνεργασία οι αστυνομικές Αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες στοίβαξαν χρήστες τοξικών ουσιών στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, τους κατέγραψαν και τους υπέβαλαν σε ιατρικό εργαστηριακό έλεγχο.
Όμως πώς κατέληξε ο διασυρμός που υπέστησαν οι γυναίκες εκείνες; Όλες αθωώθηκαν ομόφωνα στα δικαστήρια, τις ίδιες μέρες σχεδόν που εξαπολυόταν το νέο πογκρόμ κατά των εξαρτημένων! Πώς προβλήθηκε η είδηση; Δεν… προβλήθηκε καν! Τώρα ποιος θα απολογηθεί, ποιος θα πληρώσει και ποιος θα τις αποζημιώσει; Οι κύριοι τέως υπουργοί, που αναζητούν νέες δόξες ο ένας στον αστερισμό του Σαμαρά κι ο άλλος στα ερείπια της Κεντροαριστεράς; Μήπως οι «αντικειμενικοί» διευθυντές ενημέρωσης των έγκυρων καναλιών, που διαπρέπουν ως μεγάφωνα μιας κρατικής προπαγάνδας, που αποπνέει γκεμπελισμό και εκφασισμό;
Ας μας επιτραπεί σε αντιπαραβολή μία ιατρική «μεταφορά». Αναζητούνται επειγόντως αντισώματα άμυνας απέναντι στον ορρό του ψεύδους, του κυνισμού και του φόβου, που εθίζει επικίνδυνα το κοινωνικό σώμα.

Θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

Σχόλια

Exit mobile version