Στο κατασκοπευτικό στόχαστρο των ΗΠΑ
Η Βραζιλία, με εκτεταμένα δημόσια και ιδιωτικά ψηφιοποιημένα δίκτυα, έχει γίνει εδώ και καιρό βασικό αντικείμενο της κατασκοπείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε από τη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo, σε συνεργασία με το βρετανικό Guardian, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει υποκλέψει αδιακρίτως χιλιάδες κλήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και δεδομένα από εταιρίες, ιδρύματα και πολίτες.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι για να διευκολυνθεί το κατασκοπευτικό δίκτυο, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) διατηρεί «στρατηγικές συμφωνίες» με πάνω από 80 «μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες» στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου και υποδομών δικτύου «για να υποστηρίζει τις αποστολές της».
Ωστόσο, αυτές οι συμμαχίες δεν εξασφάλισαν την πρόσβαση της NSA σε οποιαδήποτε συσκευή στον πλανήτη. Έτσι, σύμφωνα με την O Globo, η Υπηρεσία ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Fairview που, με την υποστήριξη μιας μεγάλης εταιρίας τηλεφωνίας των ΗΠΑ, κατάφερε να συλλάβει δεδομένα από δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Ο Εθνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (Anatel) ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει, μαζί με την ομοσπονδιακή αστυνομία, εάν βραζιλιάνικες εταιρίες τηλεφωνίας εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στην παράνομη συλλογή δεδομένων.
Μεγάλης κλίμακας υποκλοπές
Μέσω εταιρικών συνεργασιών η NSA έχει πρόσβαση σε συστήματα επικοινωνίας πέραν των αμερικανικών συνόρων, έχει πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα συμπεριλαμβανομένων των βραζιλιάνικων, υποστηρίζει η O Globo. Οι πληροφορίες, που βασίζονται σε έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τον πρώην τεχνικό της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν αναφέρουν ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς, ανάλογο με αυτό που παρουσιάζουν η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν ή το Πακιστάν.
«Ο αριθμός των ατόμων και των εταιριών που κατασκοπεύουν στη Βραζιλία είναι άγνωστος, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ο όγκος των δεδομένων που έχουν υποκλαπεί από το σύστημα είναι συνεχής και μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με την εφημερίδα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ προσέλαβε με ανησυχία την είδηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα, ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα, μέσω του Βραζιλιάνου πρέσβη στην Ουάσιγκτον και μέσω του εκπροσώπου των ΗΠΑ στη Μπραζίλια, να δώσει διευκρινίσεις για το επεισόδιο των παρακολουθήσεων.
Εάν διαπιστωθεί κατασκοπεία «θα είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα», στο οποίο η κυβέρνηση της Βραζιλίας «θα απαντήσει με την ανάλογη σοβαρότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να «απαγορευτούν οι καταχρήσεις και να αποτραπεί η εισβολή στην ιδιωτική ζωή» των χρηστών του Διαδικτύου, και «να θεσπιστούν σαφείς κανόνες συμπεριφοράς εκ μέρους των κρατών» στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με την O Globo, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα του Σνόουντεν είναι μια επιβεβαίωση των υποψιών που υπήρχαν σχετικά με την επιτήρηση των ΗΠΑ στη χώρα. Ο υπουργός Άμυνας Σέλσο Αμορίμ δήλωσε ότι σε δύο περιπτώσεις υποπτεύθηκε ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνό του. «Ο ένας ήταν όταν ζούσα στις ΗΠΑ, ως πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών και υπεύθυνος τριών επιτροπών για το Ιράκ. Το τηλέφωνό μου άρχισε να κάνει έναν παράξενο θόρυβο που σταμάτησε μόνο όταν τελείωσε η Επιτροπή. Υπήρχε προφανής στόχος».
* Αναδημοσίευση από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην El País
Μετάφραση: Νατάσα Ακριβάκη